Eficiența vaccinului Pfizer scade la 84% după șase luni – studiu
Eficiența vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer și BioNTech scade de la 96% la 84% după șase luni, potrivit unui studiu publicat miercuri, o scădere care ar putea alimenta necesitatea unei eventuale a treia doze, relatează STAT News.com.
Datele, publicate înainte de o evaluare „inter pares”, sugerează că vaccinul are o eficiență generală de 91% în prevenirea Covid-19 în primele șase luni.
În studiul aflat în desfășurare, pe 44.000 de voluntari, eficiența vaccinului în prevenirea oricărei infecții Covid care provoacă chiar și simptoe minore a păut să scadă în medie cu 6% la fiecare două luni după administrare. A atins un vârf de peste 96% în primele două luni de la vaccinare și a scăzut la 84% după șase luni.
Împotriva formelor severe de boală, care includ persoanele cu niveluri scăzute de oxigen din sânge sau care sunt spitalizate, eficacitatea generală a vaccinului a fost de 97%.
Pentru Paul Offit, medic pediatru și expert în vaccinuri la Spitalul de Copii din Philadelphia, rezultatele sunt „foarte liniștitoare”.
”Potențiala nevoie de rapeluri este legată de numărul oamenilor complet vaccinați care dezvoltă forme severe”, a spus Offit, care adaugă că numărul acelor persoane este de doar 3% după șase luni, sugerând că două doze ale vaccinului Pfizer oferă protecție adecvată.
În timp ce datele sugerează că vaccinul Pfizer și BioNTech oferă o protecție durabilă împotriva celor mai grave simptome ale Covid-19, studiul lasă deschisă posibilitatea ca dozele de rapel să fie în cele din urmă necesare pentru a reduce infecția.
Dacă eficacitatea vaccinului continuă să scadă cu o rată observată în studiu, va scădea sub 50% în 18 luni de la vaccinare, în contextul în care pragul pentru utilitatea unui vaccin este de 50% eficiență.
Aceasta ar susține afirmația companiei Pfizer că două doze de vaccin nu vor fi suficiente pentru a oferi protecție pe termen lung. Autoritățile federale americane au susținut că persoanele care au fost complet vaccinate nu au încă nevoie de doze de rapel, dar continuă să analizeze date noi.
Vaccinul Moderna a avut o eficiență de 90% împotriva unei forme simptomatice de Covid-19 și 95% împotriva bolilor severe după șase luni, a declarat compania în aprilie. Johnson & Johnson nu a dezvăluit încă date privind eficacitatea pe șase luni.
Studiul Pfizer, desfășurat cu voluntari din Europa și America, nu analizează dacă vaccinul ar putea fi mai puțin eficient împotriva variantei Delta.
Cu cât crește a treia doză de vaccin nivelul de anticorpi împotriva variantei Delta
Compania farmaceutică americană Pfizer a anunţat miercuri că o a treia doză de vaccin anti-COVID-19 poate ”impulsiona puternic” protecţia împotriva variantei Delta a coronavirusului SARS-CoV-2, comparativ cu schema de vaccinare cu două doze, potrivit datelor preliminare ale unui studiu, consemnează agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Aceste date arată că o a treia doză de vaccin produce de 5 ori mai mulţi anticorpi împotriva variantei Delta la persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani şi de peste 11 ori mai mulţi anticorpi la persoanele din grupa de vârstă 65-85 de ani, comparativ cu nivelul anticorpilor creaţi după a doua doză.
Pfizer estimează că această a treia doză de consolidare ar putea multiplica cu 100 neutralizarea variantei Delta, faţă de schema alcătuită din două doze.
Aceste date se regăsesc într-o prezentare discutată în cadrul unei conferinţe telefonice pentru analiza rezultatelor financiare trimestriale ale companiei farmaceutice.