Vaccinarea obligatorie în Austria: Atenționări de la agențiile ONU privind etica și drepturile omului
Decizia Austriei de vineri de a solicita vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 a ridicat întrebări în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății și la Oficiul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului cu privire la etica și modalitățile de aplicare a acestei măsuri, scrie AFP.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a subliniat că politicile de imunizare sunt de competența statelor, dar că recomandă favorizarea strategiei de a convinge publicul să se vaccineze mai degrabă decât a vaccinării obligatorii.
„Recomandările OMS urmăresc să demonstreze beneficiile și siguranța vaccinurilor pentru a obține cea mai mare acceptare posibilă a vaccinurilor, mai degrabă decât să impună vaccinarea obligatorie”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al organizației Fadela Chaib.
Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a considerat, de asemenea, că abordarea educațională a vaccinurilor ar trebui să fie favorizată, în special în rândul populației marginalizate și în rîndul celor sceptici la vaccinuri.
Purtătorul de cuvânt al Înaltei Comisii, Liz Throssell, a declarat că restricțiile asupra drepturilor impuse în scopuri legitime de protecție a sănătății publice, inclusiv vaccinarea obligatorie, ar trebui să fie în conformitate cu obligațiile prevăzute în dreptul internațional al drepturilor omului.
Aceste măsuri ar trebui să fie:
- – Prevazut de lege: in baza legii in vigoare si accesibila publicului.
- – Necesar: pentru a îndeplini un obiectiv legitim și a răspunde unui imperativ social urgent, în acest caz sănătatea publică.
- – Proporționat: doar ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului și „opțiunea cea mai puțin intruzivă” care poate fi implementată pentru a obține rezultatul dorit.
- – Nediscriminatorii: măsurile nu trebuie „să fie discriminatorii într-un mod contrar legilor referitoare la drepturile omului”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar.
În ceea ce privește opțiunea anterioară aleasă de Austria, care consta în limitarea celor nevaccinați, OMS a considerat că țările ar trebui să își adapteze abordarea la situația de acasă.
„Impunerea a ceea ce se numește izolare selectivă asupra unui anumit grup și nu asupra altora (…) în acest caz, asupra celor nevaccinați și nu asupra celorlalte grupuri care sunt vaccinate, are implicații etice și de drepturile omului”, a spus doamna Chaib.
Austria a decis să-și carantineze întreaga populație de luni și a decis să facă „vaccinarea obligatorie” din februarie, la o săptămână după ce a impus izolarea persoanelor nevaccinate.
„Există și situații în care oamenii doresc să fie vaccinați, dar nu au acces la vaccinuri”, a spus purtătorul de cuvânt.