Sari direct la conținut

Richard Strauss celebrat la Ateneul Roman

HotNews.ro
Ateneul Roman, Foto: Filarmonica George Enescu
Ateneul Roman, Foto: Filarmonica George Enescu

Sâmbătă, 7 iunie, ora 19.00, Filarmonica “George Enescu” organizează în Sala Mare a Ateneului Român un concert coral dedicat împlinirii a 150 de ani de la naşterea cunoscutului compozitor german, Richard Strauss (11 iunie 1864 – 8 septembrie 1949). Concertul va fi susţinut de Corul Academic al Filarmonicii “George Enescu”, dirijat de Ion Iosif Prunner. Programul concertului va contine lieduri şi coruri din creaţia lui Richard Strauss, dar şi arii, coruri şi valsuri de Johann Strauss II.

Isi vor da concursul solişti: Iulia Teodorascu Artamanov, Laura Chera, Maria-Mădălina Constantin, Geanina Munteanu, Elena Raduţ-Selişte, Nicole Mancaş. La pian: Andrei Licareţ.

“Născut în 1864, la München, Richard Strauss ocupă un loc important în muzica secolului XX. Poate că rezervele manifestate în privinţa participării la tendinţele de reînnoire a limbajului muzical şi rămânerea mai de grabă pe o linie neîndepărtată de o gândire clasică a fãcut ca pentru unii el să fie considerat oarecum în afara epocii sale. Cu un tată muzician, primul cornist solo al Operei din München, el are şansa să trăiascã în muzică din fragedă tinereţe, dar totodată pe linie paternă să aibă pentru clasici acelaşi respect toată viaţa. Asta nu-l împiedică să se apropie de Wagner, să găseascã totuşi exprimări curajoase, ca în Salomea sau în Elektra, de pildă.

Simfonist prin excelenţă, îndrăgostit de sunetul vocilor pentru care a scris pagini nemuritoare, Strauss reuşeşte să fie acceptat cum se cuvine şi de cei care nu se numărau printre admiratorii săi. Când, în 1901, vine la Paris ca să dirijeze două concerte cu lucrări simfonice ale sale, Claude Debussy, prezent în calitate de cronicar va scrie un articol în care afirma că este imposibil «să te sustragi geniului acestui om». Mai târziu, cronica va apărea în volumul Domnul Croche antidiletant, din care spicuim câteva rânduri semnificative: «Domnul Richard Strauss, care a dirijat de curând orchestra Concertelor Lamoureux (…) Este aproape singurul muzician original al tinerei Germanii; are în acelaşi timp ceva din Liszt, prin remarcabila sa virtuozitate în arta de a mânui orchestra, şi din Berlioz al nostru, prin grija de a-şi sprijini muzica pe literaturã (…) el gândeşte fãrã îndoială în imagini colorate şi pare să deseneze linia ideilor sale cu ajutorul orchestrei. »” – scria Vladimir Popescu-Deveselu

Compozitor de geniu, Richard Strauss este de fapt ultimul mare romantic, care a continuat această estetică până la jumătatea secolului XX, contemporan fiind cu toate curentele modernităţii care căutau soluţii stilistice alternative la tradiţie.

Biletele se pot cumpăra de la Casa de bilete a Ateneului Român, str. Esarcu nr. 5. Program: marţi – vineri: 12.00 – 19.00; sambătă – duminică: 16:00 – 19:00 (când sunt programate concerte). Telefon: 021.315.68.75​

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro