Celebra soprana Teodora Gheorghiu sustine primul turneu de recitaluri in Romania
După ce a cântat pe cele mai mari scene ale lumii, soprana Teodora Gheorghiu se pregătește pentru primul ei turneu de recitaluri în România. Turneul se va desfășura în perioada 16-29 martie 2018 în șase orașe din țară. Celebra soprană va începe turneul la Pitești, apoi va trece prin Caracal, Brașov, Alba Iulia, Arad, evenimentul urmând să se încheie la București, pe scena Ateneului Român.
Privind prin ochii publicului din România, în ultimii ani Teodora Gheorghiu a putut fi văzută pe Mezzo într-o excepţională producţie a Festivalului de la Glyndebourne sau în apariţii în spectacole ale operelor din Bucureşti şi Cluj. Ideea unui turneu naţional de recitaluri i-a surâs nu numai pentru că va putea cânta şi în oraşul copilăriei, Braşov sau pe superba scenă a Ateneului Român din Bucureşti, dar și pentru posibilitatea de a se întâlni nemijlocit cu publicul din mai multe oraşe ale ţării, un tip de hrană spirituală care face extrem de bine oricărui artist.
„Mă întorc de fiecare dată cu mult drag acasă, am mari emoții, cu atât mai multe acum, când mă voi întâlni într-un timp foarte scurt cu publicul din mai multe colțuri ale țării…” a spus soprana Teodora Gheorghiu. „Programul pe care l-am pregătit pentru primul meu turneu de recitaluri în România cuprinde arii și lucrări din creația de muzică de cameră de Mozart, Rossini, Verdi, Bellini și Donizetti. Este un program bogat și armonios, pe care sper că publicul nostru îl va aprecia.”
În concertele din țară, Teodorei Gheorghiu i se va alătura pianista Clementina Ciucu-Ristea, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
La București, soprana va fi acompaniată de pianistul francez Franck Villard. Atras de repertoriul liric, pianistul a debutat în acest domeniu, orientându-se apoi către dirijatul de orchestră. În paralel, Franck Villard dezvoltă o activitate de pianist acompaniator, în mod special în domeniul melodiei franceze.
Destinul muzical al Teodorei Gheorghiu a fost influențat în mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o în cadrul concursului Julian Gayarre International Singing Competition. După acest concurs, Carreras i-a oferit o bursă de studii care i-a influenţat definitiv cursul carierei. Ulterior, a câștigat mai multe competiţii, fiind laureată, între altele, a Concursului Internaţinal George Enescu de la Bucureşti, dar şi a prestigioasei Queen Elizabeth Competition, şi primind bursa de studii Herbert von Karajan.
În anul 2004 a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, iar între 2007 şi 2010 a evoluat constant pe această scenă. A fost invitată de importante scene din Europa precum Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Grand-Théâtre din Geneva, Théâtre de Champs-Elysées din Paris, Opera Naţională Lorenă din Nancy, Opera din Lucerna, Opera de Stat din Viena. În 2014 a fost invitată la Festivalul de la Glyndebourne în rolul Sophie (Der Rosenkavalier – R. Strauss). Teodora Gheorghiu a colaborat cu reputaţi dirijori precum Seiji Ozawa, Marco Armiliato, Franz Welser-Möst, Christophe Rousset, Adam Fisher și Bertrand de Billy.
Începând cu anul 2015, Teodora Gheorghiu abordează un repertoriu de soprană lirică şi debutează în roluri precum Mimi (Boema – G. Puccini) și Madama Corteze (Il viaggio a Reims – G. Rossini). Cu rolul Contesei din Nunta lui Figaro de W.A. Mozart a realizat un amplu turneu in Japonia.
ITINERAR:
La pian: Clementina Ciucu-Ristea
– Piteşti, Centrul Multifuncţional – 16 martie 2018, ora 19
– Caracal, Teatrul Naţional – 18 martie 2018, ora 19
– Braşov, Sala Patria – 21 martie 2018, ora 19
– Alba Iulia, Casa de cultură – 22 martie 2018, ora 19
– Arad, Teatrul clasic Ioan Slavici – 23 martie 2018, ora 19
Invitat special la pian: Franck Villard
– Bucureşti, Ateneul Român – 29 martie 2018, ora 19
PROGRAM MUZICAL DE RECITALURI ÎN ȚARĂ:
W. A. Mozart: Deh vieni din opera Nunta lui Figaro
G. Rossini: La partenza şi La pastorella delle Alpi din Serate musicali
G. Rossini: La separazione
G. Verdi : In solitaria stanza din 6 Romanze
***
V. Bellini: Col sorriso d’innocenza din opera Il Pirata
G. Donizetti: Eterno amore e fè din Collezione di canzonette
G. Donizetti: Il barcaiolo din Nuits d’été à Possilipo
G. Donizetti: La ninna nanna din Ricordi Napoletani
G. Rossini: Tanti affetti in tal momento din opera La donna del lago
PROGRAMUL RECITALULUI DE LA BUCUREȘTI:
G. Rossini: La separazione
G. Rossini: La partenza şi La pastorella delle Alpi din Serate musicali
G. Donizetti: Com’e bello quale incanto din opera Lucrezia Borgia
G. Meyerbeer: D’una madre disperata din opera Il crociato in Egitto
***
G. Donizetti: Eterno amore e fè din Collezione di canzonette
G. Donizetti: Il barcaiolo din Nuits d’été à Possilipo
G. Donizetti: La ninna nanna din Ricordi Napoletani
G. Rossini: Tanti affetti in tal momento din opera La donna del lago
V. Bellini: Col sorriso d’innocenza din opera Il Pirata
Evenimentul este organizat de Pro Contemporania, Accendo, The Culture Hub