Sari direct la conținut

Programul Nopții Muzeelor la Muzeul Municipiului București

HotNews.ro

International Museum Day / Ziua Internațională a Muzeelor este o sărbătoare cu o lungă tradiție în întreaga lume, inițiată de către Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Aceasta a fost organizată pentru prima dată în 1977 și este sărbătorită în fiecare an în ziua de 18 mai. Tema ediției din 2018 este „Hyperconnected museums: New approaches, new publics”. Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, în ziua de vineri, 18 mai 2018, accesul este gratuit la toate sediile Muzeului Municipiului București (intervalul orar 10.00-18.00).

Noaptea Europeană a Muzeelor a ajuns în acest an la Ediția a XIV-a. Evenimentul este inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, iar în țara noastră este coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România. Muzeul Municipiului București participă și la această ediție, invitând publicul la cele opt muzee din componența sa care își întâmpină vizitatorii în nocturnă.

Accesul este gratuit cu ocazia Nopții Muzeelor din 19 mai 2018, începând cu ora 18.00. Muzeul Municipiului Bucureşti reprezintă un complex muzeal amplu, de importanță națională, cu un patrimoniu diversificat şi numeros, reprezentativ pentru dezvoltarea oraşului Bucureşti.

Programul Nopții Muzeelor la Muzeul Municipiului București:

Palatul Suțu

Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor la Palatul Suțu

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18:00 – 04:00

Acces: gratuit

Adresă: Bd. I.C. Brătianu nr. 2, sector 3

Website: http://muzeulbucurestiului.ro/palatul-sutu.html

Link către pagina de facebook: https://www.facebook.com/MuzeulMunicipiuluiBucuresti/

EVENIMENTE SPECIALE:

Re-enactment cu Redescoperă Istoria, 18:00 – 23:00

Teatrul MASCA: Amintirea – 20:00 – 20:40, 21:00 – 21:40, 22:00 – 22:40

Teatrul MASCA: Manechinul – 20:20 – 21:00, 21:20 – 22:00, 22:20 – 23:00

Teatrul MASCA: Flașnetarul – 20:10 – 20:50, 21:10 – 21:50, 22:10 – 22:50

Concert Noaptea zânelor, cu soprana Arlinda Morava și Bucharest Ladies Cvintet, 00:00 – 1:00

PALATUL SUȚU

Situat în Piața Universității, Palatul Suțu este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti, unul dintre puţinele imobile rămase nemodificate de mai bine de 150 de ani. Palatul a fost înălțat între anii 1833 și 1835, o prezență remarcabilă în peisajul bucureștean de atunci datorită puternicului său caracter apusean. Printre elementele inedite de decorație interioară ale palatului se numără scara monumentală din lemn de stejar, oglinda de Murano de peste 10 m2, pereții pictați în stil pompeian și plafonul ornamentat cu stucatură colorată și aurită.

EXPOZIȚIA „TIMPUL ORAȘULUI”

Pornind de la un obiect unicat al muzeului, ceasul cu rotație inversă fabricat de Casa Collin din Paris, expoziţia permanentă este o călătorie începută în prezent și îndreptată spre trecut. Această călătorie în trecut este segmentată în aşa fel încât fiecare spațiu să reprezinte o perioadă istorică de referinţă din evoluţia oraşului şi a evenimentelor care s-au petrecut pe teritoriul acestuia. Să fie atât o posibilitate de retragere în trecut dar, în același timp, să se păstreze și opțiunea de întoarcere în prezent. Elemente interactive şi media atrag atenţia asupra fragilității timpului pe care-l trăim şi implică activ vizitatorul în descoperirea unor poveşti de altădată.

EXPOZIȚIA „FIZIONOMII UNIFICATOARE. «TOȚI ÎN UNU» – POVESTEA UNUI PROIECT DE ȚARĂ”

Proiectul expozițional dedicat Centenarului Marii Uniri își propune să prezinte extraordinara poveste umană și istorică a unui proiect de țară numit România. În ce masură un eveniment istoric îndepărtat și protagonistul său au devenit îndemn și exemplu, simbol și reprezentare pentru zeci de generații de la 1600 la 1920, din întreg spațiul românesc, este poate cel mai interesant fenomen istoric unificator. Desigur a trebuit să se dezvolte un nucleu care să investească în acest proiect și să atragă forțele întregii națiuni, iar această forță s-a conturat în sudul spațiului locuit de români, Muntenia și Oltenia asociate Țării Românești, punctul de plecare al primului proiect unificator, la 1600.

EXPOZIȚIA „RĂZBOIUL ÎNTRE MIT ȘI ARTĂ”

Aceasta prezintă o selecție sintetică a pieselor relevante despre Primul Război Mondial și despre momentul Centenarului din patrimoniul Pinacotecii Municipale.

EXPOZIȚIA „JÓZEF PIŁSUDSKI – OM DE STAT AL POLONIEI ŞI EUROPEI”

Expoziția a fost organizată în colaborare cu Institutul Polonez București, cu ocazia sărbătoririi Centenarului recuceririi independenței Poloniei.

EXPOZIȚIA „IMAGINI ALE INVIZIBILULUI”

Este realizată în cadrul proiectului 3rd International Meeting for Byzantine Iconography.

EXPOZIŢIA OUTDOOR DE FOTOGRAFIE InstantA

Organizată în cadrul Celei de-a XXI-a ediții a Festivalului „Salut, Adolescența”, expoziția este parte dintr-un program de educaţie culturală şi de promovare a operelor literare şi artistice realizate de către adolescenţii din România şi Republica Moldova.

În afara programului Nopţii Muzeelor, pe 19 mai și 20 mai 2018, Palatul Suțu se vizitează între orele 10.00-18.00, iar accesul se face pe bază de bilet pentru expoziții temporare (5 lei bilet întreg, 2 lei bilet cu reducere pentru elevi, studenți, pensionari, grupuri organizate). Se pot vizita expozițiile:

– „Pinacoteca Bucureștiului. București – de la urbea patriarhală la capitala marilor înfăptuiri”,

– „Vindecări Miraculoase – Marius Bunescu”,

– „Ex libris meis” – „Din cărțile mele”. Cărți cu însemne de proprietate din Biblioteca Muzeului Municipiului București,

– „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei şi Europei”,

– Expoziţia outdoor de Fotografie InstantA.

Expoziția „Imagini ale invizibilului” va fi inaugurată în ziua de vineri, 18 mai 2018, ora 18.00.

Casa Filipescu-Cesianu

Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor la Casa Filipescu-Cesianu

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18:00 – 04:00

Acces: gratuit

Adresă: Calea Victorei nr. 151, sector 1

Site: http://muzeulbucurestiului.ro/casa-filipescu-cesianu.html

Facebook: https://www.facebook.com/CasaFilipescuCesianu/

EVENIMENTE SPECIALE:

Evenimente:

Spectacolul „Zâmbiți, vă rog!” cu actorii Marius Bodochi și Irina Movilă, cu saxofonistul Cristian Soleanu și cu Constantin Urziceanu (clarinet), 18:00

Teatrul MASCA: Sticla – 20:00 – 20:40, 21:00 – 21:40, 22:00 – 22:40

Teatrul MASCA: Confucius – 20:20 – 21:00, 21:20 – 22:00, 22:20 – 23:00

Teatrul MASCA: Fior d’Amor în Bucuresci – 20:10 – 20:50, 21:10 – 21:50, 22:10 – 22:50

Spectacolul „Amor, mofturi și politică” cu Irina Movilă, Marius Bodochi, Vitalie Bichir, Dorin Enache, Vlad Brumaru, Lorena Sanda, Ana Dumitrescu și Mihnea Ghinea – 22:00

MUZEUL VÂRSTELOR

Muzeul Municipiului București a inaugurat la Casa Filipescu-Cesianu, în decembrie 2016, Muzeul Vârstelor – povestea fiecăruia dintre noi, de la copilărie la senectute. Este primul proiect expozițional al unui muzeu cu profil de antropologie urbană din România.

Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute este o poveste atât despre intimitate, cât și despre evoluția raporturilor dintre generații în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc, având Bucureștiul drept studiu de caz.

Trăim şi înţelegem cu adevărat numai vârsta pe care o avem deși adunăm în «muzeul» personal prelungiri culturale ale generaţiilor mai vechi. Și în această moștenire primită, cu fiecare an trăit, adăugăm sentimente, întâmplări, proiecte.

Muzeul Vârstelor este o proiecție despre cum ar fi arătat o zi din viața noastră, din secolul al XVIII-lea până în prezent. Și mai ales, despre cum a evoluat această zi simbolică în istorie, cu fiecare generație.

EXPOZIȚIA „ZEIȚE ȘI ȘAMANI ÎN CREDINȚELE STRĂVECHI. PLASTICA ANTROPOZOOMORFĂ – DE LA ARTĂ LA IDENTITATE”

Tematica expoziției ”Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropo-zoomorfă – de la artă la identitate” a fost influențată de structura Colecției de Arheologie a Muzeului Municipului București, care deține o impresionantă varietate de figurine antropomorfe și zoomorfe, cea mai mare parte fiind încadrate în perioada neo-eneolitică, dar și o serie de piese aparținând epocii bronzului și celei de-a doua epoci a fierului (La Téne). Piesele provin din săpăturile arheologie desfășurate în preajma Bucureștiului la început de secol XX în așezările Boian-Gumelnița de la Vidra, Măgura Jilava, Chitila Fermă, Cernica, dar și cele mai târzii de la Cățelu-Nou sau Popești.

În afara programului Nopţii Muzeelor, pe 19 mai și 20 mai 2018, se poate vizita expoziția „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” (orele 10.00-18.00).

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Titlu eveniment: Noaptea la Observatorul Astronomic

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 19:00 – 04:00

Acces: gratuit

Adresă: Bd. Lascăr Catargiu nr. 21, sector 1

Site: http://muzeulbucurestiului.ro/observatorul-astronomic-vasile-urseanu.html

Facebook: https://www.facebook.com/astrourseanu/

Observații astronomice se fac numai dacă cerul este senin.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” este primul Observator Astronomic deschis publicului larg din România.

DESCOPERIM ÎMPREUNĂ UNIVERSUL: EXPOZIȚIE DE ASTRONOMIE

Noua expoziție permanentă „Descoperim împreună Universul: Expoziție de Astronomie”, inaugurată în data de 21 septembrie 2017, are ca subiect sistemul solar și explorarea acestuia, planetele, stelele și galaxiile, scopul principal al expoziției fiind ilustrarea locului nostru în Univers. O temă secundară este explorarea sistemului solar, sondele spațiale fiind reprezentate într-un mod inedit.

V-ați întrebat vreodată ce se află dincolo de granița vizuală a atmosferei Pământului? V-ați gândit vreodată la posibilitatea de a călători atât în spațiu, cât și în timp?

Expoziția vă oferă această oportunitate.

Muzeul Theodor Aman

Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor la Muzeul Theodor Aman

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18:00 – 01:30

Acces: gratuit

Adresă: Str. C.A. Rosetti nr. 8, sector 1

Site: http://muzeulbucurestiului.ro/casa-filipescu-cesianu.html

Facebook: https://www.facebook.com/MuzeulTheodorAman/

EVENIMENTE SPECIALE:

Teatrul MASCA: Îngerul Albastru – 20:00 – 20:40, 21:00 – 21:40, 22:00 – 22:40

Teatrul MASCA: Doamna cu umbrela – 20:20 – 21:00, 21:20 – 22:00, 22:20 – 23:00

Situat în vecinătatea Pieței Revoluției, Muzeul Theodor Aman este amenajat într-una dintre cele mai frumoase reşedinţe particulare din Bucureşti, construită în anul 1868 după proiectele și planurile proprietarului – pictorul Theodor Aman. Acesta și-a decorat casa-atelier, prima de acest fel din România, potrivit gusturilor sale artistice rafinate și modei vremii. De la planurile casei şi decoraţia exterioară (realizată în colaborare cu sculptorul Karl Storck) la decoraţia interioară: pictura murală, vitraliile, decoraţia pictată pe tâmplărie, stucatura tavanelor, lambriurile atelierului şi mobilierul casei, toate elementele se reunesc pentru a reconstitui viziunea lui Theodor Aman.

Apreciată atât pentru frumusețea, cât şi pentru vechimea sa, clădirea monument istoric a devenit în 1908 primul muzeu de artă din București. Muzeul păstrează atmosfera vieţii private din perioada Belle Epoque, iar colecția cuprinde cea mai mare parte a lucrărilor artistului Theodor Aman, cel mai important pictor al generaţiei de la mijlocul secolului al XIX-lea, fondator al Școlii de Belle Arte din București.

Muzeul George Severeanu

Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor la Muzeul George Severeanu

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18:00 – 01:30

Acces: gratuit

Adresă: Str. Henri Coandă nr. 26, sector 1

Site: http://muzeulbucurestiului.ro/muzeul-george-severeanu.html

Facebook: https://www.facebook.com/MuzeulSevereanu/

EVENIMENTE SPECIALE:

Concert chitară clasică cu Tudor Anghelescu – 20:30

When Violin Meets Guitar (cu Natalia Colotelo Pancec și Emilian Florentin Gheorghe) – 23:00

EXPOZIȚIA PE URMELE TRECUTULUI. COLECŢIA „MARIA ŞI DR. GEORGE SEVEREANU”

Muzeul „George Severeanu” a fost reşedinţa primului director al Muzeului Municipiului Bucureşti şi reprezintă un exemplu tipic pentru arhitectura bucureşteană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Începând cu luna noiembrie 2017, publicul bucureştean poate admira, după mai bine de 25 de ani, colecţia „Maria şi dr. George Severeanu”. Închisă la începutul anilor ’90, casa doctorului Severeanu a fost restaurată şi începând cu anul 2013 a găzduit mai multe expoziţii tematice cu patrimoniu arheologic şi numismatic.

Proiectul expoziției permanente a muzeului, intitulată Pe urmele trecutului. Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu”, reprezintă un demers care valorifică impresionanta colecţie a doctorului George Severeanu şi ne familiarizează cu universul colecţionarilor de la începutul secolului al XX-lea. Seria de obiecte arheologice din colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” cuprinde vase greceşti antice, statuete de lut, bronzuri şi marmură, sticlărie romană, geme şi camee antice, ceramică aparţinând culturilor Cucuteni, Vădastra, Wietenberg şi Boian. Colecţia numismatică a dr. George Severeanu este una dintre cele mai valoroase din România și este constituită din cca. 9000 de piese din diferite perioade istorice: monede greceşti autonome şi provinciale, geto-dace şi celtice, emisiuni romane şi bizantine, monede medievale ale Ţărilor Române, precum şi piese moderne şi contemporane.

Muzeul Nicolae Minovici

Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor la Muzeul Nicolae Minovici

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18:00 – 00:30

Acces: gratuit

Adresă: Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1, sector 1

Site: http://muzeulbucurestiului.ro/casa-filipescu-cesianu.html

Facebook: https://www.facebook.com/MuzeulNMinovici/

EVENIMENTE SPECIALE:

Teatrul MASCA: Spre Alba Iulia – 20:00 – 20:40, 21:00 – 21:40, 22:00 – 22:40

Spectacol Feerie nocturnă, cu Maria Chifu (fagot), Olga Podobinschi (pian), Mihaela Pletea (soprană), Radu Vâlcu (chitară) și Alexandra Poenaru (balerină) – 21:00; 23:00

EXPOZIȚIA «VILA DR. NICOLAE MINOVICI» : RESTITUTIO

Colecția de artă populară a muzeului dr.Nicolae Minovici s-a întors «acasă» din data de 18 octombrie 2017. Timp de un an de zile, o bună parte dintre obiectele colecțiilor au fost restaurate pentru a fi expuse publicului larg în același proiect expozițional gândit de donatorul lor în urmă cu mai bine de o sută de ani. Colecția de artă populară adunată de Nicolae Minovici poate fi considerată prima colecţie de artă populară, care a reprezentat toate regiunile ţării, prezentată uniform şi armonios într-un spaţiu special de expunere. Acest fapt face din muzeul doctorului Minovici, primul muzeu bucureştean de artă populară.

EXPOZIȚIA ȘTIINȚĂ ȘI ETNICITATE. CERCETAREA ANTROPOLOGICĂ ÎN ROMÂNIA ANILOR ’30

Această expoziție prezintă pentru prima dată publicului aspecte legate de cercetarea antropologică din România din anii 1930. Pe lângă materialele culese de antropologii români ai perioadei respective, precum Francisc Rainer, Olga Necrasov, O.C. Lecca, Ion Chelcea și Iordache Făcăoaru, expoziția include cercetarea făcută de către cercetătorii austrieci Josef Weninger, Margarete Weninger, Eberhard Geyer, Dora Maria Könner, Robert Routil și Albert Harrasser în satul șvăbesc Marienfeld (Teremia Mare) din Banat, în anii 1933 și 1934. Muzeul de Istorie Naturală din Viena a pus la dispoziție acest material și este pentru prima dată când cercetarea este prezentată publicului din România.

Organizatorii expoziției ȘTIINȚĂ ȘI ETNICITATE. CERCETAREA ANTROPOLOGICĂ ÎN ROMÂNIA ANILOR ’30: profesorii Marius Turda (Oxford), Maria Techler-Nicola (Viena), Adrian Majuru (București). Expoziția reprezintă colaborarea dintre următoarele instituții: Muzeul Municipiului București, Naturhistorisches Museum Wien, Austria; Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, UK; University of Oxford, UK; Arts & Humanities Research Council, UK.

Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei

Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor la Colecția Macovei

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18:00 – 01:30

Acces: gratuit

Adresă: Str. 11 Iunie nr. 36-38, sector 4

Site: http://muzeulbucurestiului.ro/casa-filipescu-cesianu.html

Facebook: https://www.facebook.com/ColectiaMacovei/

EVENIMENT SPECIAL:

Concert De la Paris la Micul Paris, cu Alexandru Burcă, pian şi Diana Tudor, soprană – 20:00

COLECȚIA DE ARTĂ LIGIA ȘI POMPILIU MACOVEI reprezintă o incursiune culturală originală în epoci şi locuri diferite, fiind formată din: lucrări de artă plastică; sticlă, ceramică, metal, mobilier şi textile decorative din diverse perioade şi zone culturale; un important fond al lucrărilor de pictură ale Ligiei Macovei, dar şi o semnificativă bibliotecă de artă. Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei se află în reşedinţa particulară a donatorilor, într-un imobil ridicat la începutul secolului XX, în stil eclectic francez, în apropierea Parcului Carol I. Fiind ultima colecție intrată în patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti (1992), reprezintă viziunea de ambientare estetică a doi oameni de formaţie artistică.

Se regăsesc lucrări de artă plastică semnate de Ioan Andreescu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Marcel Iancu, M.H. Maxy, Al. Ciucurencu, Dimitrie Ghiaţă, J.Al. Steriadi, Iosef Iser, Ion Ţuculescu şi Lucian Grigorescu.

Muzeul Municipiului BucureștiMuzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck

Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor la Muzeul Storck

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18:00 – 01:30

Acces: gratuit

Adresă: Str. Vasile Alecsandri nr. 16, sector 1

Site: http://muzeulbucurestiului.ro/casa-filipescu-cesianu.html

Facebook: https://www.facebook.com/MuzeulStorck/

EVENIMENT SPECIAL:

Prezentare film documentar Casa Storck, realizat de Casa de Producție Aromânii pentru Muzeul Municipiului București.

MUZEUL FREDERIC STORCK ȘI CECILIA CUȚESCU-STORCK vă introduce în povestea unei apreciate familii de artişti, a cărei istorie a început în secolul al XIX-lea cu sculptorul român de origine germană Karl Storck. Acesta a fost primul profesor de sculptură la Şcoala de Belle-Arte înfiinţată la Bucureşti în 1864 şi autorul primei sculpturi monumentale care se păstrează în București, Spătarul Mihail Cantacuzino. Povestea dinastiei artistice a continuat cu fiii lui Karl Storck, Carol şi Frederic.

Muzeul este amenajat în fosta reședință a sculptorului Frederic Storck și a soției acestuia, pictorița Cecilia Cuțescu-Storck – o clădire realizată între anii 1911 și 1913 în stil anglo-normand. Amprenta celor doi artiști este vizibilă prin elementele arhitecturale exterioare, precum terasele romantice, coloanele și capitelurile curţii, și culoarea ieșită din comun a casei, roșu pompeian, care subliniază preferințele clasice ale propietarilor și dragostea lor pentru vechile civilizații.

Patrimoniul muzeului constituie donația făcută în octombrie 1951 de către Cecilia Cuțescu Storck și de fiicele acesteia – Gabriela Florica Storck și Cecilia Frederica Storck Botez. Colecția cuprinde lucrări de sculptură, pictură, desene în tuș și cărbune, pasteluri, acuarele și guașe, plachete și medalii lucrate în bronz, monede antice, icoane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro