Medicină și cercetare la a treia ediție a conferințelor „Despre lumea în care trăim”. Intre invitati: psihiatrul german Manfred Spitzer, dr. Alexandra Martin și dr. Yuval Kalra, prof. dr. Mihai Netea
A treia ediție a Festivalul anual de conferințe „Despre lumea în care trăim”, care se va desfășura între 22 și 26 februarie pe scena Ateneului Român, va prilejui întâlniri cu scriitorii Mircea Cărtărescu și Horia Roman Patapievici, psihiatrul german Manfred Spitzer, Germina Nagâț, cercetător care a condus timp de 17 ani Direcția de Investigații a CNSAS, Cristian Mureșan, expert în politici publice în domeniul energiei, care activează în prezent în cadrul unui cabinet de inteligență economică din Paris, dr. Alexandra Martin și dr Yuval Kalra, medici pediatri și specialiști la Spitalul de Copii Erlanger din Chatanooga SUA, și Mihai Netea, profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud din Olanda.
Fiecare invitat va susține o conferință de o oră, urmată de un dialog în profunzime. Partenerii de discuție în partea a doua vor fi: Mirela Nagâț, jurnalist cultural, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Cătălin Ștefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%, Martin S. Martin, medic cardiolog la Fundeni, apoi în Statele Unite, și Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural.
Întâlnirile vor fi prezentate de Mirela Nagâț, jurnalist cultural de mai bine de cincisprezece ani, realizatoare a emisiunii Cooltura la TVR1.
Trei dintre conferințe sunt construite în jurul unor cercetări și subiecte importante în acest moment în psihiatrie și neuroștiințe, pediatrie și genetică.
Manfred Spitzer, director al Spitalului Universitar de Psihiatrie din Ulm și autorul cărții „Demența digitală”, bestseller în Germania, va susține o conferință în care va explica, pe baza celor mai recente cercetări din psihologie, psihiatrie și neuroștiințe, care este influența pe care tehnologiile digitale o au asupra concentrării noastre, a nivelului de stres și a dezvoltării rețelelor neuronale ale creierului, în special în cazul copiilor și al adolescenților. Conferința va fi urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%.
Manfred Spitzer este unul dintre cei mai cunoscuți cercetători din Germania și foarte implicat în dezbaterile legate de tehnologie și educație. Pe lângă funcția de director al Spitalului Universitar de Psihiatrie din Ulm, pe care o deține din 1997, în 2004 a înființat Centrul de Transfer pentru Cercetare şi Neuroştiinţe, care se ocupă de evaluarea instituțiilor de învățământ și de dezvoltarea de programe pedagogice. Este gazda show-ului german de televiziune Geist und Gehirn (Minte și creier), unde împărtăşeşte publicului larg rezultatele cercetărilor sale în domeniul neuroştiinţei. În 2012 a publicat volumul Digitale Demenz: Wie wir uns und unsere Kinder um den Verstand bringen, devenit bestseller în Germania și tradus în mai multe limbi, ediția în limba română fiind în curs de publicare, cu titlul Demenţa digitală, în colecția Știință a Editurii Humanitas.
Conferința lui Manfred Spitzer va fi urmată de o sesiune de autografe.
Dr. Alexandra Martin și dr. Yuvraj Kalra vor vorbi despre perpectivele pediatriei pentru secolul XXI. Departe de a fi „o medicină a adulților în miniatură”, pediatria este o știință medicală vastă și diversă, care a înregistrat progrese remarcabile în ultimele decenii. Conferința ilustrează noile tratamente pentru boli metabolice, genetice, imune și degenerative, până nu de mult fără soluție, și avansurile tehnologice din ultimele decenii care au pus în mâna specialiștilor un armamentarium de mare eficacitate. Cu imagini și exemple, cei doi conferențiari vor prezenta publicului român stadiul actual, prioritățile și perspectivele medicinei copilului. Conferința va fi urmată de un dialog în profunzimie cu dr. Martin S. Martin, medic cardiolog la Fundeni, apoi în Statele Unite.
Alexandra Martin locuiește de la 5 ani în Statele Unite, unde și-a făcut întreaga educație. A absolvit colegiul la Universitatea Princeton din New Jersey și facultatea de medicină la Universitatea Chicago. După completarea specializării în endocrinologie pediatrică la Universitatea Vanderbilt din Nashville, statul Tennessee, și universitatea statului Alabama din Birmingham, a devenit asistent universitar la cea din urmă, unde s-a dedicat muncii clinice și cercetării în domeniul diabetului juvenil. Din anul 2017 a fost numită profesor asistent la Colegiul Medical din Chattanooga, Spitalul de Copii Erlanger, unde a pus bazele unei echipe antrenate pentru diagnosticul și tratamentul bolilor endocrine la copii, care asigură urmărirea unui mare număr de pacienți din statele Tennessee, Georgia și Alabama.
Yuvraj „Yuv“ Kalra a absolvit liceul și colegiul în Jaipur și facultatea de medicină la Universitatea KMC Manipal din Mangalore. Și-a completat rezidențiatul în pediatrie la Colegiul Medical din Chattanooga, Spitalul Erlanger, și fellowshipul de terapie intensivă pediatrică la Vanderbilt Medical Center din Nashville, statul Tennessee. În prezent lucrează la Spitalul de Copii din Chattanooga, statul Tennessee, unde a organizat secția de terapie intensivă pentru copii-problemă. Yuvraj Kalra s-a remarcat pentru succese profesionale în domeniul terapiei intensive la nou-născutul prematur, ameliorarea ventilației mecanice prelungite și prevenirea complicațiilor ei, utilizarea oxigenatorului extracorporal cu membrană în practica pediatrică, tratamentul infecțiilor asociate cu șoc la nou-născuții prematur, tratamentul aritmiilor cardiace ale pacientului critic în pediatrie, terapia de susținere a copilului operat pentru cardiopatii congenitale complexe, domenii la care a contribuit cu numeroase lucrări și publicații.
Mihai Netea, profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud din Olanda, va susține o conferință cu tema „O istorie genetică (incompletă) a românilor. Ce ne învață studiile genetice despre istorie Europei de Sus-Est. Identitatea unui popor este determinată de o combinație complexă de limbă, obiceiuri, identitate culturală și, în special o istorie comună într-un spațiu geografic bine determinat. Dar cât de diferiți suntem noi cu adevărat față de celelalte popoare din jurul nostru: vin aceste diferențe din faptul că vorbim alte limbi, mâncăm diferit, interpretăm altfel evenimentele istorice sau suntem poate diferiți la nivelul biologic al ADN-ului pe care îl avem? Conferința va fi urmată de un dialog cu Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural.
Mihai G. Netea este internist-infecționist și profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda. De asemenea, este profesor asociat la Universitatea din Bonn, Germania, precum și la UMF Craiova și UMF Cluj-Napoca. Domeniile sale de cercetare cuprind studiul infecțiilor severe și, în special, studii privind noi metode de imunoterapie în septicemie și dezvoltarea unei noi generații de vaccinuri mai eficiente. În paralel cu studiile de imunologie și boli infecțioase, a evaluat în studii genomice impactul genelor asupra răspunsului imun în diverse populații din Europa, Africa și Asia. De asemenea, a studiat ADN-ul populațiilor din Paleolitic, Neolitic și Epoca Bronzului și contribuția acestor populații pentru bagajul genetic al populațiilor europene moderne. Este autorul a peste 850 de lucrări științifice și a contribuit la cinci cărți în domeniu. Din 2016 este membru al Academiei Regale de Științe din Olanda și al Academia Europaea. În 2016 a fost distins cu Premiul Spinoza, cea mai importantă distincție științifică a Olandei.
Despre lumea în care trăim este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate, organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas şi Asociația ARCCA.
Puteți găsi informații detaliate despre conferințe și biografiile complete ale conferențiarilor și partenerilor de dialog pe site-ul oficial al evenimentului, http://www.lumeaincaretraim.ro.
Biletele și abonamentele sunt puse în vânzare în Librăriile Humanitas și pe Eventbook.ro: https://eventbook.ro/festival/festivalul-de-conferinte-despre-lumea-in-care-traim.
Programul complet al conferințelor:
Sâmbătă, 22 februarie, ora 11.30
Eveniment de deschidere
Conferință susținută de Mircea Cărtărescu, „Etica literaturii”, urmată de un dialog cu Mirela Nagâț
Sâmbătă, 22 februarie, ora 17.30
Conferință susținută de Germina Nagâț, „Ce a fost Securitatea? Vârstele ei.“, urmată de un dialog cu Gabrile Liiceanu, „Deconspirarea și limitele ei”
Duminică, 23 februarie, ora 11.30
Conferință susținută de Cristian Mureșan, „Neînțelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri și pericole. Unde ne aflăm?“, urmată de un dialog cu Horia-Roman Patapievici
Duminică, 23 februarie, ora 17.30
Conferința susținută de Manfred Spitzer, „Demența digitală”, urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu.
Luni, 24 februarie, ora 19.00
Conferința susținută de dr. Alexandra Martin și dr. Yuvraj Kalra, „Copiii noștri în secolul 21. Perspective ale pediatriei“, urmată de dialogul cu dr. Martin S. Martin
Marți, 25 februarie, ora 19.00
Conferință susținută de Mihai Netea, „O istorie genetică (incompletă) a românilor. Ce ne învață studiile genetice despre istoria Europei de Sud-Est“, urmată de un dialog cu Corina Negrea
Miercuri, 26 februarie, ora 19.00
Conferință susținută de Horia-Roman Patapievici, „Superstițiile moderne“, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu