Sari direct la conținut

UPDATE ​​Emmanuel Macron pledează din nou pentru redeschiderea dialogului „strategic” cu Rusia: NATO este în "moarte cerebrală" / Ce va fi Articolul 5 mâine?

HotNews.ro
UPDATE ​​Emmanuel Macron pledează din nou pentru redeschiderea dialogului „strategic” cu Rusia: NATO este în "moarte cerebrală" / Ce va fi Articolul 5 mâine?

„Ceea ce trăim este moartea cerebrală a NATO”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron pentru săptămânalul The Economist, invocând dezangajarea americană și comportamentul Turciei, membră a Alianței, scrie AFP.

Trebuie să „clarificăm acum care sunt scopurile strategice ale NATO”, a afirmat Macron, pledând pentru întărirea Europei apărării, în condițiile în care un summit NATO are loc la Londra la începutul lui decembrie.

„Nu există nicio coordonare a deciziei strategice a Statelor Unite cu partenerii din NATO și asistăm la o agresiune efectuată de un alt partener al NATO, Turcia, într-o zonă unde interesele noastre sunt în joc, fără coordonare”, a subliniat el. „Ceea ce se întâmplă este o enormă problemă pentru NATO”.

În aceste condiții, președintele francez s-a întrebat care va fi viitorul Articolului 5 din tratatul atlantic, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianței dacă unul dintre ei este atacat.

„Ce va fi Articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Assad decide să replice Turciei, ne vom angaja? Este întrebare reală”, a continuat Emmanuel Macron.

„Ne-am angajat în lupta împotriva Daesh (acronimul organizației Stat Islamic). Paradoxul este că decizia americană și ofensiva turcă, în ambele cazuri, au avut același rezultat: sacrificarea partenerilor noștri din teren care s-au luptat împotriva Daesh, Forțele Democratice Siriene (FDS)”, crede Emmanuel Macron.

FDS, dominate de combatanți kurzi, au fost sprijinite de o coaliție internațională condusă de Statele Unite pentru a lupta împotriva SI, înainte de recenta retragere a americanilor din Siria.

Aceste evoluții fac cu atât mai mult „esențială, pe de o parte, Europa apărării – o Europă care trebuie să se doteze cu o autonomie strategică și de capacitate în plan militar. Și, pe de altă parte, redeschiderea unui dialog strategic, fără nicio naivitate și care va lua timp, cu Rusia”.

„Președintele Trump, am mult respect pentru asta, pune problema NATO ca un proiect comercial. Potrivit lui, este un proiect unde Statele Unite asigură o formă de umbrelă geopolitică, dar, în contrapartidă, trebuie să aibă o exclusivitate comercială, este motivul de a cumpăra american. Franța nu a semnat pentru asta”, a avertizat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro