UPDATE VIDEO Cazul relocării Colegiului „Gheorghe Șincai”: protest al profesorilor în fața liceului
Mai mulți profesori de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” protestează în fața clădirii față de intenția de relocare a școlii. Este vorba de 18 profesori care au refuzat să intre la ore și alți 13 profesori care ar trebui să aibă ore online, dar nu le susțin.
Practic, dimineață la ora 08.30 jumătate dintre profesori participau la protest, dintr-un total de 62. După câteva ore, profesorii au intat în sala de sport, dar continuă protestul și nu participă la cursuri.
Din informațiile Hotnews.ro, protestul vizează numirea din urmă cu câteva zile a unei echipe de directori, de către Inspectoratul Școlar Municipal, care nu are acordul majorității profesorilor și care are drept scop realizarea relocării.
Mai exact, după ce Marieta Popa – numită pe 4 ianuarie – a demisionat din funcția de director, consiliul profesoral a votat și a propus către inspectorat un director, însă ISMB a numit-o pe Luminița Gheorghiu, au precizat surse din școală.
O parte dintre profesori au avut dimineață o întâlnire cu ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.
UPDATE 10.40 Și elevii de clasa a XII-a – singurii care merg fizic la școală în scenariul galben care se aplică în București – s-au alăturat protestului și au plecat acasă, au precizat sursele HotNews.ro.
Ce spune fosta directoare, Silvia Mușătoiu, pe Facebook: „Inspectorul școlar general, alături de întreg Consiliul de Administrație al ISMB, i-a luat-o înainte primarului și ne-a semnat evacuarea. Mr. B nu prea are încredere în justiție și s-a gândit la planul B, pe care inspectorul general l-a pus în aplicare: a numit directorii care nu se opun evacuării. Așa că suntem cu un picior deja în stradă. Am protestat astăzi, alături de alți 30 de profesori, adică nu am intrat la ore. Noua directoare, radioasă, mi-a suflat în față că am orele tăiate. Foarte corect! Că doar asta înseamnă plata muncii: muncești – iei bani, nu muncești- nu iei bani, doar ca noile directoare nu înțelegeau aceste cuvinte acum vreo două zile.
Așteptăm să se întoarcă cei 6 colegi de la întâlnirea cu domnul ministru.”
Mai jos, pancartele de protest:
Imagini cu protestul, mai jos:
Amintim că primăria Sectorului 4 a înregistrat în instanță o cerere de evacuare – ordonanță președințială – a Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, după ce în trecut a solicitat relocarea pentru realizarea de lucrări de consolidare, relocare refuzată de Consiliul de Administrație.
Judecătoria Sectorului 4 urmează să discute solicitarea într-o ședință programată pe 16 februarie. Înregistrarea solicitării primăriei condusă de Daniel Băluță a fost facută joi, 4 februarie.
Între timp, conducerea colegiului a fost schimbată, au declarat surse din școală pentru HotNews.ro, în urmă cu doar câteva zile, după ce directoarea numită abia la începutul lunii ianuarie a demisionat. Astfel, în locul Marietei Popa a fost numită director Luminița Gheorghiu.
Vom reveni cu detalii
Complicatul caz de la Gheorghe Șincai
Mai mulți părinți, urmați de o parte dintre profesorii de la Șincai au transmis petiții luna trecută pentru a se opri relocarea solicitată de primăria Sectorului 4.
Atât părinții, cât și profesorii pun la îndoială expertiza potrivit căreia clădirea de patrimoniu în care se află Șincai, a cărei construcție a fost finalizată în 1928, ar avea un risc seismic de gradul II și acuză primăria condusă de Daniel Băluță de lipsă de transparență.
„Vă asigurăm că între vieţi omeneşti şi clădiri de patrimoniu, nimeni dintre noi nu contestă decizia de a alege vieţile omeneşti. Dar pericolul prăbuşirii zidurilor peste elevii şi profesorii colegiului nu este dovedit de Primăria Sectorului 4, care fie se încurcă în justificări din neştiinţă, fie ne încurcă pe noi cu rea intenţie”, arată în scrisoarea deschisă transmisă președintelui României cei 26 de profesori semnatari.
Reprezentanții Primăriei Sector 4 au declarat atunci pentru HotNews.ro că nu doresc să comenteze speța deoarece este pe rol un proces cu Consiliul de Administrație al liceului în ceea ce privește mutarea elevilor temporar în altă locație.
”Așteptăm hotărârea instanței și nu luăm nicio decizie până nu se pronunță instanța”, au declarat aceștia.
- În octombrie anul trecut, Primăria afirma, într-un comunicat, că „fiecare zi în plus petrecută de elevi și de personalul didactic și nedidactic în interiorul acesteia reprezintă un risc la adresa securității și integrității fizice a persoanelor” și acuza la rândul său Consiliul de Administrație de la Șincai că a „refuzat nejustificat eliberarea și predarea amplasamentului.
„Așteptăm ca instituțiile care trebuie să se ocupe de această chestiune chiar să se ocupe, adică să își destupe urechile și să înceapă să verifice aplicarea legii de către cei care decid să ne mute fără să dovedească până acum că este chiar necesară această mutare”, a declarat în ianuarie pentru HotNews.ro Silvia Mușătoiu, unul dintre profesorii semnatari și fost director de școală până în iunie 2019, întrebată ce așteptări are de la acest demers.
Citește mai multe despre problema relocării Colegiului Șincai aici