Elevii cer ca bursele să fie stabilite ca procente din salariul minim pe economie
Mai multe asociaţii ale elevilor din Bucureşti şi din judeţe ale ţării solicită acordarea burselor elevilor pe baza unui procent din salariul minim pe economie. Astfel, cuantumul burselor ar trebui să varieze între 5 şi 20% din salariul minim, consideră reprezentanţii elevilor, relatează News.ro.
Solicitarea este făcută de Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBC), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE).
„Guvernul României a publicat propunerea de hotărâre de Guvern pentru stabilirea cuantumului minim al burselor şcolare în anul şcolar 2021-2022. Toate bursele elevilor rămân stabilite la 100 de lei, chiar dacă acestea sunt acordate în diferite circumstanţe şi îndeplinesc diferite roluri. Bursa socială, bursa de merit, bursa de performanţă şi bursa de studiu sunt acordate în circumstanţe diferite, dorind să corespundă unor nevoi diferite. Este necesară o cuantificare diferită a burselor pentru ca fiecare să poată avea impactul dorit. Considerăm fundamentală stabilirea acestora în funcţie de salariul minim pe economie, cu cuantumuri diferite în funcţie de tipul de bursă”, afirmă reprezentanţii acestor asociaţii.
Ei consideră necesară adoptarea următoarelor cuantumuri minime:
- – burse de merit: 5%
- – burse de studiu: 15%
- – burse de performanţă: 20%
- – burse sociale: 20%
„Bursele bazate pe un procent din salariul minim pe economie vor fi adecvate situaţiei economice curente a ţării şi vor reuşi să îşi îndeplinească scopurile mult mai eficient decât cele acordate în prezent. Mai mult, este necesară diferenţierea cuantumurilor minime în funcţie de tipul de bursă. Considerăm faptul că bursa socială, care se adresează elevilor ce fac parte din grupuri aflate la risc de abandon şcolar, nu poate avea acelaşi cuantum cu bursa de merit, de care beneficiază toţi elevii ce au media generală peste 8.5, având în vedere faptul că acestea corespund unor nevoi diferite”, susţin reprezentanţii elevilor.
Ei cer ca proiectul să nu fie adoptat în forma actuală şi să fie asigurate cuantumuri diferenţiate în funcţie de tipul de bursă raportate la salariul minim pe economie.
„Guvernul este impasibil când vine vorba de bursele elevilor. Ţinând cont de sistemul de educaţie nefavorabil din România, propunerea nu subliniază cu adevărat importanţa burselor sociale – situaţie care poate conduce la creşterea abandonului şcolar. Este important de menţionat că în mai multe familii, acesta este un venit de o importanţă majoră, de aceea, este absolut necesară o cuantificare diferită a burselor”, a declarat Alexia Marinescu, vicepreşedinte AEBI.