DOCUMENT Cum arată Ordonanța care a suspendat greva din Educație. Care sunt noile grile de salarizare
Grila de salarizare aplicabilă în Educație de la 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie și prima tranșă de creștere va fi de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024, se arată în proiectul de Ordonanță de urgență adoptat luni de Guvern.
Ordonanța de urgență cu noile salarii de bază pentru profesori valabile de la 1 iunie 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial.
Care sunt noile salarii de bază din Învățământ valabile de la 1 iunie 2023
Redăm salariile de bază din învățământ așa cum apar în anexele la Ordonanța de urgență:
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat luni la briefingul de presă că ordonanța de urgență aflată in consultare a fost modificată, astfel că va avea articol separat, așa cum au cerut sindicaliștii din Educație cu principalele solicitări.
- „Este articol separat, articolul III alineatele 2 si 3. Alineatul 2 stipulează principiul de plecare a grilei în învățământ de la salariul mediu brut, iar alineatul 3 stipulează că prima tranșă de creștere este de 50% începând cu 1 ianuarie 2024.”, a declarat Ligia Deca.
Ulterior, Guvernul a transmis forma de OUG adoptată astăzi, actul urmând să fie publicat în Monitorul Oficial în cursul acestei zile.
Iată ce conține articolul III:
„Art. III
- (1) În aplicarea art. II, la stabilirea cuantumului brut salariilor de bază ale personalului, aferent lunii iunie 2023, se are în vedere această lună, în integralitate.
- (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.
- (3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024”.
Ce creșteri sunt prevăzute în OUG de la 1 iunie 2023
Ordonanța adoptată de Guvern prevede că salariile de bază pentru personalul didactic, didactic auxiliar și pentru personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat se majorează începând cu data de 1 iunie 2023, după cum urmează:
- Salariile personalului didactic și ale personalului didactic auxiliar, atât în învățământul preuniversitar, cât și în învățământul universitar au fost majorate cu 1.300 lei brut pentru fiecare dintre funcții;
- Cu aceeași sumă brută, 1.300 lei, au fost majorate salariile personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum și pentru celelalte categorii de funcții cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
- În cazul personalului nedidactic din sistemul de învățământ preuniversitar și superior, salariile au fost majorate cu suma de 400 lei brut pentru fiecare funcție. De această majorare cu 400 lei brut a salariului de bază va beneficia și personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
În aplicarea acestor majorări, la stabilirea cuantumului brut al salariilor de bază aferente lunii iunie 2023 se are în vedere această lună în integralitate.
Ce creșteri salariale vor avea de la 1 iunie 2023 un profesor debutant sau un bibliotecar
Ministrul Ligia Deca a prezentat luni câteva exemple de creșteri salariale pe care le aduce această Ordonanță adoptată astăzi:
- „Un profesor studii superioare de lungă durată debutant vechime în învățământ de până la 1 an salariul de 4098 de lei la 5398 de lei brut, creștere de 31,72%. La această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică, de 10% care înseamnă 307 lei brut. salariul minim net în plată va fi de 3308 lei.
- Profesor studii superioară de lungă durată, grad didactic II, între 15-20 de ani vechime în invățământ, salariul de bază crește de la 5368 de lei la 6947 de lei brut, creștere de 29,41%. Și aici se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică, de 10% care înseamnă 535 lei brut. Salariul minim net în plată va fi 4339 de lei. Dacă adaugăm și sporul de dirigenție care se acordă la aproximativ 70% dintre cadrele didactice, care nseqamnă încă 695 de lei brut în acest caz salariul net va fi 4742 de lei.
- Pentru didactic auxiliar, bibliotecar, grad I, peste 25 ani vechime, salariul de bază crește de la 5412 lei la 7032 de lei brut, creștere de 29,93%, a declarat ministrul Educației.
Ce prime de carieră didactică vor primi profesorii anual
Printr-o altă Ordonanță de uregență adoptată tot luni de Guvern, este prevăzută acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar precum și primă de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învățământul de stat suportate din fonduri externe nerambursabile.
Cadrele didactice, didactice auxiliare din învăţământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul şcolar 2022-2023, precum şi cadrele didactice din sistemul de învăţământ universitar de stat care deţin gradul didactic de conferenţiar, şef de lucrări/lector şi asistent universitar, precum şi personalul didactic auxiliar, din sistemul de învăţământ universitar, aflat în activitate în anul universitar 2022-2023, vor beneficia de prima de carieră didactică, în valoare de 1.500 de lei.
Prima de carieră didactică poate fi utilizată pentru următoarele categorii de cheltuieli:
- cursuri de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
- echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate;
- cărți de specialitate precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
- un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice specifice ale cadrelor didactice;
- Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranşă, respectiv în luna octombrie 2023, şi va putea fi utilizată în anul şcolar 2023 -2024.
Prima de carieră didactică se acordă şi pentru următorii ani şcolari/ universitari, respectiv în perioada anilor şcolari/ universitari 2023/2024 până în anul şcolar/ universitar 2026/2027, pentru a susţine cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat.
Personalul nedidactic va beneficia de o primă de carieră profesională, în limita unui plafon anual de 500 lei/an şcolar, pentru cursuri de pregătire profesională, precum şi de alte categorii de cheltuieli necesare desfăşurate în sprijinul activităţii educaţionale, pentru a susţine activitatea didactică atât din sistemul de învăţământ universitar cât şi din sistemul de învăţământ preuniversitar.
Plafonul de 500 lei/an școlar este valabil pentru anul școlar 2023-2024.
Fondurile necesare pentru prima de carieră didactică și de carieră profesională se asigură din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Educaţie şi Ocupare, perioada de programare 2021-2027, în limita fondurilor disponibile existente cu această destinaţie.