Sari direct la conținut

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, suspectați că au încălcat controlul judiciar. Procurorii DNA verifică dacă au fost implicați în abordarea martorului-denunțător

HotNews.ro
Colaj Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, Foto: Inquam Photos / Agerpres
Colaj Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, Foto: Inquam Photos / Agerpres

Suspiciunea a pornit după ce martorul-denunțător din dosarul foștilor generali SRI, Cătălin Hideg, a fost abordat de către o persoană în legătură cu acest dosar. Procurorii DNA vor să verifice dacă această abordare a avut loc la solicitarea expresă a inculpaților și a cărora dintre ei, potrivit unui document obținut de G4Media.

Documentul cuprinde motivarea judecătorului Andrei Viorel Iugan de la Curtea de Apel București care în 14 noiembrie a menținut controlul judiciar pe cauțiune pentru Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. În respectiva ședință, procurorul DNA prezent în instanță a afirmat că există o suspiciune de încălcare a obligațiilor stabilite prin măsura controlului judiciar.

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au interdicție de a lua legătura cu martorul-denunțător pe orice cale.

„Împrejurări cu aspect de noutate, apărute după prelungirea măsurii preventive, în sensul că denunțătorul a fost contactat de o persoană, Guțanu Mihai, care și-a asumat să scoată un pretins adevăr la iveală, să procedeze la încercarea de a-l face pe denunțător să recunoască, să admită implicit sau direct că demersurile sale judiciare de până acum nu sunt întrutotul sincere și că dacă ar fi știut unde se ajunge, nu le-ar mai fi făcut, astfel că Ministerul Public (procurorul – n.r.) a reținut că există o suspiciune de încălcare a obligațiilor stabilite prin măsura controlului judiciar”, se menționează în documentul obținut de G4Media.

Suspiciunea a determinat prelungirea măsurii controlului judiciar. Procurorul nu a depus o solicitare de înlocuire a controlului judiciar cu o măsură preventivă mai gravă.

„Abordarea denunțătorului rămâne să se verifice de către Parchet în continuare, dacă a avut loc sau nu la solicitarea expresă a inculpaților și a cărora dintre inculpați”, a afirmat procurorul de ședință în cadrul dezbaterilor din 14 noiembrie 2024.

Potrivit surselor G4Media, Mihai Guțanu și Cătălin Hideg s-ar fi înregistrat reciproc când Hideg ar fi afirmat că îi pare rău că a formulat acuzații penale și că ar fi fost încurajat de oameni influenți care l-au abandonat. Despre această înregistrare generalul Coldea a sesizat procurorul de caz, potrivit G4Media.

Pe înregistrare, Hideg ar declara că „a fost încurajat în acest sens de către oameni influenți care l-au asigurat de protecția lor, dar care odată ce a declanșat acest demers l-au părăsit rând pe rând”.

Potrivit documentului, pe 6 noiembrie 2024, procurorul l-a audiat pe Mihai Guțanu și a dispus percheziția informatică a telefoanelor sale.

De ce sunt acuzați generalii

DNA a anunţat în 24 mai că i-a pus sub acuzare pentru trafic de influenţă pe Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI şi pe generalul Dumitru Dumbravă, fost şef în SRI.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, începând cu data de 24 mai 2024, faţă de patru persoane (doi foşti militari, în prezent asociaţi în cadrul unor societăţi, un avocat din cadrul Baroului Bucureşti şi o persoană fără calitate specială), pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă, forma participaţiei penale fiind autoratul şi complicitatea”, a transmis atunci DNA.

DNA nu menţiona numele inculpaţilor, dar surse din parchet au confirmat că este vorba despre generalii Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă, iar a patra persoană pusă sub acuzare este Dan Tocaci, un apropiat al celor trei.

Dosarul a fost deschis în urma unui denunţ formulat de Cătălin Hideg.

„În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpaţi (cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra unor magistraţi din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia să pronunţe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpaţi a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranşe egale. În contextul menţionat mai sus, în aceeaşi perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpaţi o plată parţială în sumă de aproximativ 100.000 euro”, spune DNA.

Cătălin Hideg a declarat în luna mai, într-o intervenţie la Antena 3 CNN, că Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare, într-un dosar în care are o condamnare în primă instanţă de 4 ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene.

Hideg, patron al companiei Sanimed International, a fost condamnat în luna februarie de Tribunalul Bucureşti la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.

INTERVIURILE HotNews.ro