Sari direct la conținut

Luni încep școala aproape 3 milioane de elevi. Tot ce trebuie să știi despre anul școlar 2023-2024

HotNews.ro
Început de an școlar, Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Început de an școlar, Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Aproape 3 milioane de elevi încep, luni, anul școlar 2023-2024. HotNews.ro îți prezintă tot ce trebuie să știi despre acest an școlar, de la calendarul examenelor, la testarea antidrog în școli despre care s-a tot vorbit în ultimele săptămâni, structura anului școlar, posibilitatea exmatriculării și până la bursele elevilor.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, vineri, că aproximativ 3 milioane de elevi vor începe școala luni și a precizat că cifrele variază, de la an la an, cu câteva mii sau zeci de mii.

„Vorbim de aproape 3 milioane de elevi la nivelul întregului sistem. În fiecare an variază, au fost diferențe de câteva mii sau zeci de mii, depinde și de momentul în care culegem datele. În general, situația de la 1 septembrie diferă puțin față de situația de la începutul anului școlar și de situația de la 1 octombrie, pentru că reușesc toate școlile să înscrie datele corect în sistemul informatic unic”, a declarat Ligia Deca.

Structura anului școlar 2023-2024

Anul școlar 2023-2024 va avea cinci module, împărțite în 36 de săptămâni de cursuri, cu câteva excepții:

  • pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024;
  • pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024;
  • pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la primul punct, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024;
  • pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.

Vacanțele anului școlar 2023-2024

Copiii vor avea vacanță în anul școlar 2023-2024 în următoarele perioade:

  • 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023;
  • 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024;
  • o săptămână, la decizia Inspectoratelor Școlare, oricând în perioada 12 februarie 2024 – 3 martie 2024; 3
  • 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024;
  • 22 iunie 2024 – 8 septembrie 2024.

Totodată, pe „5 octombrie 2023 – Ziua internațională a educației și în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”, se arată în Ordinul de Ministru.

În același timp, școlile trebuie să organizeze, în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde”. Cele două programe trebuie să fie stabilite în perioade de timp diferite, iar desfășurarea lor trebuie să aibă loc într-un interval de cinci zile consecutive.

Se mai face testarea antidrog în școli până la urmă?

Tot Ligia Deca a declarat, joi, la Antena 1, că „nu avem niciun plan să facem teste antidrog în școli”.

Declarația a venit în contextul în care Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a spus, după tragedia de la 2 Mai, în urma căreia doi tineri au murit după ce au fost loviți de un șofer de 19 ani care conducea drogat, că este luată în calcul varianta ca elevii să fie testați antidrog în școli „dacă au comportament specific consumului de droguri”, iar prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a anunțat că este analizată chiar posibilitatea ca elevilor să le fie cerută o adeverință medicală la fiecare început de an școlar, care să ateste că și-au făcut analizele antidrog. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea că trebuie văzut cum se face în alte țări și insistă pe educația pentru Sănătate.

Și președintele Klaus Iohannis a spus că „este o variantă să se încerce introducerea de teste, sigur, cu acceptul părinţilor şi aşa mai departe”.

„Istoria evreilor. Holocaustul”, noua materie obligatorie la liceu

Anul școlar 2023-2024 vine cu o noutate și cu privire la o nouă materie introdusă în trunchiul comun (adică materie obligatorie) pentru elevii de liceu. Este vorba despre „Istoria evreilor. Holocaustul”, care va fi predată la clasa a XI-a, în cazul învățământui liceal și profesional și învățământ liceal seral, filieră tehnologică și în clasa a XII-a în cazul învățământului profesional special, învățământ special ciclul superior al liceului, filiera tehnologică și învățământ liceal seral, filieră teoretică.

Pentru introducerea acestei materii Ministerul Educației a colaborat cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (care acuză că reprezentanții ministerului nu i-au mai consultatdin luna aprilie în legătură cu introducerea acestei materii și că, astfel, s-au retras din grupul de lucru) și cu membri ai Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

Din anul școlar 2025-2026 vor fi introduse ca materii și „Istoria comunismului din România” (materie obligatorie pentru elevii de liceu) și „Istoria, robia și deportarea romilor” (ca materie la alegere atât pentru gimnaziu, cât și pentru liceu), conform noii legi a învățământului preuniversitar, care a intrat în vigoare din 3 septembrie.

Calendar Evaluarea Națională 2024

Conform Ministerului Educației, calendarul Evaluării Naționale 2024 va fi următorul:

  • 11-14 iunie – înscrierea la Evaluarea Națională;
  • 25 iunie 2024 – proba la Limba și literatura română;
  • 27 iunie 2024 – proba la Matematică;
  • 28 iunie 2024 – proba la Limba și literatura maternă;
  • 3 iulie 2024 – afișarea rezultatelor inițiale, înainte de contestații;
  • 3 iulie (orele 16.00 – 19.00) și 4 iulie (orele 08.00 – 12.00) – depunerea contestațiilor;
  • 4 – 9 iulie – soluționarea contestațiilor;
  • 9 iulie – afișarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2024.

Calendar Bacalaureat 2024

Conform Ministerului Educației, în 2024 calendarul examenului de Bacalaureat va fi următorul:

  • 17-19 iunie 2024 – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba română, proba A;
  • 19-20 iunie 2024 – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba maternă, proba B;
  • 19-21 iunie 2024 – evaluarea competențelor digitale, proba D;
  • 25-27 iunie 2024 – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională;
  • 1 iulie 2024 – proba scrisă la Limba și literatura română;
  • 2 iulie 2024 – proba obligatorie a profilului, probă scrisă;
  • 4 iulie 2024 – proba la alegere a profilului, proba scrisă;
  • 5 iulie 2024 – proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Exmatricularea elevilor, din nou posibilă

În Legea 198/2023, cea a învățământului preuniversitar, se precizează, la Articolul 13, Alineatul 2, că:

  • „Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație al celorlalți beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație”.

Din septembrie 2022, elevii nu mai puteau fi exmatriculați din învățământul obligatoriu. La acea vreme, Ministerul Educației spunea că exmatricularea nu se poate realiza, pentru că „dreptul la educație este un drept constituțional”, după cum scria, la acea vreme, Edupedu.ro.

Bursele elevilor

Tot în noua lege a învățământului preuniversitar se precizează că elevii pot beneficia de următoarele tipuri de burse:

  • bursă de excelenţă olimpică I;
  • bursă de excelenţă olimpică II;
  • bursă de merit – 450 de lei pe lună;
  • bursă socială – 300 de lei pe lună;
  • bursă tehnologică – 300 de lei pe lună;

Valoarea burselor poate fi suplimentată de Consiliile de Administrație ale școlilor dacă au buget în acest sens (de la autoritățile locale sau dacă au obținut alte venituri).

Bursa de merit va fi acordată tuturor elevilor care au media mai mare de 9,50 și primilor 30% în ordinea mediilor din fiecare clasă.

De bursă socială vor beneficia toți elevii care au unul sau ambii părinți decedați sau elevii care provin din familii monoparentale.

189 de școli încep anul școlar cu WC-ul în curte

Ligia Deca a anunțat vineri că în România sunt în continuare 189 de școli care vor începe anul școlar 2023-2024 cu WC-ul în curte.

În ultimul an, 62 de școli au fost modernizate pentru a nu mai avea toaletele în curte, a mai spus Deca. În plus, sunt pregătiți bani pentru a se efectua lucrări în alte 159 de unități școlare.

„La data de 25 august Ministerul Educației a și pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind repartizarea sumelor necesare pentru a se efectua lucrări. Practic, se alocă peste 14,5 milioane de lei pentru a rezolva situația în 159 de unități de învățământ. Pentru restul, de aproximativ 30 de unități de învățământ, am solicitat deja Ministerului de Finanțe o linie suplimentară bugetară la rectificare”, susține ministrul Educației.

Peste 25.000 de copii vor învăța în anul școlar 2023-2024 în trei schimburi, asta deși în noua lege a învățământului preuniversitar este prevăzut că sunt permise cel mult două schimburi. Ligia Deca s-a apărat și a spus că prevederea din lege se aplică de abia din anul școlar 2025-2026, însă susține că se fac deja eforturi pentru ca astfel de situații să nu mai existe.

În București sunt 11 școli care vor funcționa în trei schimburi.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro