Sari direct la conținut

Ne apropiem de numărul maxim de prosumatori care pot fi racordați. Deja au început probleme cu rețeaua

HotNews.ro
Panouri fotovoltaice, Foto: Feverpitched / Dreamstime.com
Panouri fotovoltaice, Foto: Feverpitched / Dreamstime.com

​Sistemul energetic românesc se apropie de numărul maxim de prosumatori care pot fi racordați în rețea. Fenomenul a luat amploare în ultima perioadă, puterea instalată a prosumatorilor a depășit 1.000 de MW și deja au apărut probleme în sistem, afirmă Bende Șandor, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

„Facilitățile pentru prosumatori se pot da atâta timp cât aceștia nu afectează rețelele. ANRE, la sesizări, va putea să mai oprească din aceste investiții și trebuie să spunem cetățenilor, oamenii trebuie să știe: în momentul în care prosumatorii ajung la peste 8% din puterea totală instalată a României, de 18.000 MW, atunci poate să mai diminueze sau să taxeze în plus aceste investiții”, a spus Bende, în conferinţa „Investim şi acţionăm responsabil în energie”, organizată de InvesTenergy.

Potrivit acestuia, limita ar însemna o putere instalată a prosumatorilor de 1.400-1.600 MW.

„Ne apropiem vertiginos de această cifră, am depășit mia de MW putere instalată și problemele au început să apară în rețelele de distribuție. Este posibil ca cineva să comande un studiu să vedem dacă mai rezistă. Avem nevoie în același timp și de producție de energie verde, și de un preț pe care românii și firmele din România să-l poate plăti și să rămână competitive. Dar avem nevoie și de siguranță în securitatea alimentării și aici nu ne putem juca”, a completat deputatul.

Citiți și: Fenomenul fotovoltaicelor de pe case ia amploare / Avem panouri cât puterea instalată a unui reactor și jumătate și, în fiecare zi, peste 230 de noi racordări

Noua lege a prosumatorilor se discută astăzi la Senat

Pe de altă parte, în Parlament se pregătește o nouă lege prin care prosumatorii primesc mai multe facilități.

Ei vor putea să deconteze lunar energia livrată în rețea, nu după doi ani, cum este cum.

Totodată, noua lege prevede că prosumatorii pot dona altor consumatori surplusul de energie sau își pot compensa factura la gaze, dacă au același furnizor și la electricitate, și la gaze.

Modificarea legislativă se va discuta astăzi în Comisia de energie din Senat, urmând ca mâine să fie votată în plenul Senatului.

Citiți aici despre noua lege a prosumatorilor.

Citiți și: Fenomenul fotovoltaicelor a scăpat de sub control. ANRE propune limitarea capacității pe care o poate instala un prosumator

Sursa foto: Dreamstime

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro