Sari direct la conținut

Cum ne păcălesc furnizorii de gaze, cu ajutorul plafonului stabilit de stat pentru facturi. „Amenzile vor fi la un nivel fără precedent”, spune ministrul Energiei

HotNews.ro
Aragaz, Foto: Piotr Adamowicz, Dreamstime.com
Aragaz, Foto: Piotr Adamowicz, Dreamstime.com

​​Prețul gazelor plătit de populație este plafonat la 31 bani pe kWh, însă, în piață, a scăzut sub acest plafon de câteva luni. Deși legislația prevede că facturile se plătesc la cel mai mic preț, există furnizori care nu respectă acest lucru. Ministrul de resort, Sebastian Burduja, a precizat că ANRE derulează controale, iar amenzile vor fi „fără precedent”.

Burduja a declarat, într-o conferință de presă, că există furnizori de gaze care nu respectă legislația și care vor primi sancțiuni la un nivel fără precedent de la ANRE, însă nu a dorit să precizeze despre ce este vorba.

„Nu pot să vorbesc în numele ANRE-ului, dar ceea ce eu am solicitat conducerii ANRE este să fie necruțători”, a spus ministrul.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, prețul gazelor a scăzut foarte mult în ultima perioadă și este acum sub plafonul stabilit de către stat pentru facturile plătite de populație, însă unii furnizori continuă să factureze la prețul din plafon.

Aceasta deși Ordonanța de Urgență 27/2022, prin care prețurile finale la gaze plătite de populație sunt plafonate, prevede o formulă de calcul a prețului, dar și faptul că, dacă prețul rezultat din această formulă este mai mic decât plafonul, oamenii vor plăti prețul cel mai mic. Dacă prețul este mai mare decât plafonul, consumatorii vor plăti factura la prețul din plafon.

De câteva luni, însă, prețul gazelor în piață a scăzut foarte mult, în principal ca urmare a temperaturilor mari de afară (cerere scăzută) și a faptului că depozitele sunt pline-ochi.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a răspuns deocamdată la solicitarea HotNews.ro de a preciza care sunt furnizorii unde s-au descoperit nereguli.

În urmă cu câteva zile, Volker Raffel, directorul general al E.ON România, declara pentru HotNews.ro:

„Plafonul este 31 bani pe kWh, iar noi facturăm acum la 25 de bani. Recalculăm în fiecare lună și nu vedem prea multe schimbări pe parcursul iernii. Gazele pe care le-am stocat în timpul verii sunt mai scumpe decât cele de acum din piață, dar facem un mix și sunt convins că, dacă nu aveam evenimente neașteptate, rămânem sub plafon. Am primit controale de la ANRE pe această temă, dar noi aplicăm strict formula de preț din ordonanță”, a spus Raffel.

Foto: www.dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro