Drepturile homosexualilor și căsătoriile gay: Europa, divizată în două, între Est și Vest (AFP)
Referendumul din România privind interdicția căsătoriilor gay ilustrează falia dintre țările Europei de Est, mai conservatoare, și cele din vestul continentului, unde homosexualitatea nu reprezintă nicio problemă, scrie AFP.
Olanda a devenit, în aprilie 2001, prima țară din lume care a legalizat căsătoriile homosexuale. De atunci, 15 țări europene au făcut acest pas: Belgia, Spania, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Danemarca, Franța, Regatul Unite (cu excepția Irlandei de Nord, care nu acceptă decât parteneriatul civil), Luxemburg, Irlanda, Finlanda, Germania, Malta și, în fine, Austria, care urmează să permită căsătoriile pentru cupluri de același sex cel târziu în 2019, în urma unei decizii a Curții Constituționale.
În mai multe din aceste țări căsătoria a fost precedată de uniunea civilă homosexuală – care acordă mai puține drepturi, pionierul fiind Danemarca, în 1989. Uniunea civilă rămâne singurul statut autorizat pentru cuplurile homosexuale în Ungaria, Cehia, Croația, Grecia, Cipru, Elveția și Italia.
Slovenii recunosc și ei uniunea civilă dar au respins în 2015, prin referendum, căsătoriile gay. Cehia are în vedere autorizarea căsătoriilor homosexuale în codul civil și ar putea deveni astfel prima țară fost comunistă care face acest lucru.
Ca și România, majoritatea țărilor din Europa de Est (Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia și Bulgaria) nu permit nici uniunile, nici căsătoriile. Estonia a devenit în octombrie 2014 prima republică ex-sovietică care a permis uniunea civilă pentru cuplurile homosexuale.
În Rusia, homosexualitatea era considerată infracțiune până în 1993 și boală psihică până în 1999. Din 2013, o lege pedepsește cu amenzi sau închisoare orice act de „propagandă” homosexuală în rândul minorilor.
În vest, mai multe țări europene autorizează adopția comună de cupluri de același sex în cadrul căsătoriilor sau uniunilor civile: Olanda (din 2001), Danemarca, Suedia, Spania, Belgia, Franța, Marea Britanie, Germania, Malta și Austria. Alte țări, precum Finlanda și Slovenia, permit homosexualilor doar adoptarea copiilor partenerului.
PMA (Procrearea asistată medical) este autorizată pentru cupluri de lesbiene în Belgia, Olanda, Marea Britanie, Spania, Austria și în țările nordice. Această măsură este studiată în Franța.
Majoritatea țărilor europene interzic mamele purtătoare. Recursul la mame purtătoare este autorizat, cu condiția să nu fie plătit, în Belgia, Olanda și Marea Britanie.
În restul lumii, cuplurile homosexuale se pot căsători în Canada (2005) și Statele Unite (2015), precum și în patru țări din America Latină dar, cu câteva rare excepții, nu este permisă nici în Africa nici în Asia.