Sari direct la conținut

DNA se solidarizează cu Augustin Lazăr

HotNews.ro
Augustin Lazar, Foto: Agerpres
Augustin Lazar, Foto: Agerpres

DNA s-a solidarizat vineri cu procurorul general Augustin Lazăr a cărui revocare a fost propusă de ministrul justiției, exprimându-și atașamentul față de valorile statului de drept și de respectarea independenței justiției. Procurorii anticorupție mai transmit că astfel de schimbări din funcție alimentează un climat de intimidare și presiune asupra magistraților.

Într-un comunicat oficial al Direcției, procurorii anticorupție mai spun că orice schimbare din funcție a procurorilor trebuie să fie temeinic justificată, pe baza unor criterii obiective.

Redăm integral comunicatul DNA:

”În contextul declanșării procedurii de revocare a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, Adunarea Generală a D.N.A, întrunită la data de 26 octombrie 2018, la solicitarea a peste o treime din totalul procurorilor din cadrul DNA, în temeiul art. 9 alin 2 din Regulamentul de Ordine Interioară, a exprimat susținerea comunicatului comun al Asociației Forumul Judecătorilor din România și Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor din data de 25.10.2018. De asemenea, Adunarea Generală a D.N.A a adoptat următorul mesaj:

Procurorii DNA își exprimă atașamentul față de valorile statului de drept și de respectarea principiului independenței sistemului judiciar în ansamblul său, care implică garanții clare, puternice și eficiente de respectare a independenței procurorilor în exercitarea mandatului lor prevăzut de lege. În acest sens, procedurile de revocare a procurorilor cu funcții de conducere trebuie să fie temeinic justificate pe baza unor criterii obiective și să evite riscul unor decizii disproporționate și alimentarea unui climat de intimidare și presiune asupra procurorilor”.

Peste 1.000 de magistrați au semnat o petiție prin care îi cer ministrului Justiției să renunțe la procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. De altfel, încă de joi, Forumul Judecătorilor din România și Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor au solicitat ferm Ministrului Justiției să abandoneze imediat procedura de revocare a Procurorului General al României.

Forumul Judecătorilor din România” și „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” afirmă că „desfășurarea unei proceduri de revocare cu nesocotirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, al cărui aviz are caracter consultativ, și fără a oferi un drept la apărare procurorului supus revocării nu ține seama nici de Rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV, nici de Criteriile de la Copenhaga, procurorii de rang înalt fiind trecuți practic sub controlul exhaustiv și nelimitat al Ministrului Justiției, fiind desconsiderat rolul Consiliului Superior al Magistraturii în gestionarea carierei acestor magistrați. Cât timp un procuror șef poate fi revocat la aprecierea discreționară a unui om politic, fie el și ministru al justiției, nu mai poate fi vorba de vreo independență, fiind creată o influență politică excesivă”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro