Sari direct la conținut

Criza de la Chișinău Mandatul de arestare a lui Renato Usatîi a fost anulat / Maia Sandu: Vom curăța justiția de oamenii corupți- UPDATE

HotNews.ro
Maia Sandu, Foto: Captura Privesc.eu
Maia Sandu, Foto: Captura Privesc.eu

Controversatul politician Renato Usatîi a fost eliberat duminică seara, mandatul de arestare preventivă fiind anulat de autoritățile din R. Moldova, la scurt timp după reîntoarecerea acestuia în țară. Premierul Maia Sandu susține că decizia privind anularea mandatului ridică mari semne de întrebare, iar justiția e obligată să-și facă bine treaba. Sandu adaugă însă că nu poate da „indicații procurorilor și nu poate interveni în justiție și nu o va face niciodată”.

UPDATE 11.29: Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a precizat că decizia anulării mandatului de arestare pe numele lui Renato Usatîi a fost luată în condițiile în care acesta „s-a prezentat benevol, (…) iar starea sănătății este una gravă”.

”La 16 iunie 2019, numitul Renato Usatîi s-a prezentat la intrarea în Republica Moldova, unde a fost reținut de către ofițerii de poliție și escortat la sediul PCCOCS, unde procurorii i-au înaintat învinuirea, fiind audiat referitor la circumstanțele cauzei penale. Tot atunci, apărătorii acestuia au înaintat un demers în conformitate cu prevederile art. 195 Cod de procedură penală, prin care au solicitat revocarea măsurii preventive, motivînd că Renato Usatîi s-a prezentat benevol, nu se va eschiva de la organul de urmărire penală, a dat declarații cu privire la faptele imputate, iar starea sănătății este una gravă”, se notează în comunicat, citat de Unimedia.

Astfel, potrivit sursei citate, după ce procurorul a examinat cererea, s-a decis revocarea arestării preventive, fiindu-i aplicată măsura procesuală de constrângere – obligarea de a se prezenta în fața autorităților.

Premierul Maia Sandu declara că decizia procurorilor ridică semne de întrebare.

”Prim-ministrul nu poate da indicații procurorilor și nu poate interveni în justiție și nu o voi face niciodată. Însă decizia de astăzi, de anulare a mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi, ridică mari semne de întrebare. Prin această decizie, procurorii fie recunosc că dosarul a fost fabricat la comandă politică și atunci ar trebui să știm la comanda cui, iar cei care au îndeplinit asemenea indicații trebuie să-și dea demisia și să răspundă în fața legii, fie legalitatea deciziei de astăzi are caracter îndoielnic. În acest caz, de asemenea, procurorii responsabili trebuie să răspundă în fața legii. Să fie clar pentru cei care încearcă să profite de această perioadă de tranziție – în cel mai scurt timp, vom curăța justiția de oamenii corupți, din vechiul sistem, care lucrează la comanda cuiva și nu în interesul cetățeanului și conform prevederilor legale”, a transmis Maia Sandu, pe Facebook.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, s-a întors în R. Moldova, fiind reținut de ofițerii PCCOCS, transmite Unimedia. După ce a fost dus la Procuratura PCCOCS, mandatul de arestare pentru 30 de zile i-a fost anulat, iar Usatîi a fost eliberat.

Renato Usatîi a fost dat în căutare de autoritățile moldovenești, în octombrie 2016. Acesta este bănuit că ar fi deposedat pe bancherul rus, Gherman Gorbunțov, de pachetul majoritar, în valoare de peste 113,5 milioane de lei, la banca Universalbank din Chișinău.

Usatîi susţine însă că Gorbunţov ar fi cel care ar fi dorit să-l asasineze. Ulterior, Usatîi a fost dat în căutare internațională. De asemenea, la începutul lunii ianuarie 2019, în cadrul unei conferințe de presă, membrii Partidului Nostru au declarat că procurorii au deschis un nou dosar penal fiind învinuit de organizarea unei scheme frauduloase de introducerea unei sume impunătoare de bani în Republica Moldova din Federația Rusă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro