Sari direct la conținut

​Lideri politici din Harghita condamnă "manifestările de xenofobie" de la Ditrău şi cer autorităţilor să ia măsuri

HotNews.ro
Ditrau - brutari sri-lankezi, Foto: Captura
Ditrau - brutari sri-lankezi, Foto: Captura

Liderii mai multor formaţiuni politice din Harghita condamnă „atitudinea şi manifestările” unor localnici din Ditrău nemulţumiţi de prezenţa în comuna lor a doi muncitori din Sri Lanka şi cer autorităţilor să ia măsuri pentru ca situaţia să nu degenereze. Aproximativ 200 de oameni din Ditrău s-au adunat miercuri în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”.

Preşedintele PNL Harghita, Sebastian Buzilă, consideră că manifestările de genul celor de la Ditrău sunt anacronice în Europa secolului XXI, el adăugând că soluţiile pentru ca firmele româneşti să nu mai apeleze la muncitori străini sunt investiţiile şi realizarea unui mediu economic prietenos.

„În condiţiile în care un procent semnificativ de cetăţeni români, de toate etniile, emigrează pentru o viaţă mai bună, nu putem să ne comportăm diferit cu muncitorii străini veniţi în Romania. Lipsa forţei de muncă determină firmele din Romania să apeleze la muncitori străini. Cu toţii ne dorim ca românii să nu mai plece la muncă în alte ţări, unde sunt plătiţi mai bine, unde au condiţii mai bune, ci să rămână alături de familiile lor, în România, muncind aici. Pentru asta e nevoie de investiţii, astfel încât productivitatea să crească, permiţând plata unor salarii atractive pentru români. Aici, un rol important îl are statul, care trebuie să investească masiv în infrastructură, în educaţie, să creeze un mediu economic prietenos”, a declarat Sebastian Buzilă, pentru Agerpres.

La rândul lor, liderii PSD Harghita se declară „indignați” şi „condamnă ferm” atitudinea localnicilor din Ditrău faţă de cei doi din muncitori din Sri Lanka.

„Este inadmisibil ca într-un stat membru al UE să nu fie respectat dreptul la muncă şi să fie ameninţaţi localnicii care oferă locuinţe pentru muncitori, fie ei şi cetăţeni străini. Condamnăm ferm atitudinea persoanelor care, sub diverse pretexte, incită la ură şi violenţă, încercând să dezinformeze opinia publică, propagând, mai ales în mediul virtual, ideea că muncitorii angajaţi la firma de panificaţie din comuna Ditrău ar fi migranţi”, se arată într-un comunicat semnat de liderul PSD Harghita, Romeo Ţepeş-Focşa.

El cere autorităţilor din judeţ „să ia deîndată măsurile necesare pentru ca situaţia să nu degenereze, să nu fie afectată ordinea şi liniştea cetăţenilor, pentru informarea corectă a acestora, precum şi pentru respectarea dreptului la muncă al oricărui angajat”.

Şi PLUS Harghita „condamnă cu fermitate nefericitele evenimente din Ditrău şi solicită actualei conduceri a judeţului să ia poziţie imediată faţă de astfel de derapaje rasiste şi xenofobe pentru a evita propagarea lor şi să facă apel la calm în rândul populaţiei”.

Într-o postare pe Facebook, PLUS Harghita „constată cu regret că politicienii din judeţ au intrat într-o tăcere cinică în ceea ce priveşte cazul din Ditrău” şi consideră că nu există nicio justificare „pentru a permite astfel de manifestări rasiste şi xenofobe”.

„Acei politicieni harghiteni care, de altfel, în alte situaţii s-au arătat vehemenţi în subiectele încălcării drepturilor minorităţilor, în acest caz întârzie să reacţioneze şi să dea un semnal în rândul populaţiei pentru a calma spiritele şi a evita repetarea unor astfel de situaţii. Soluţia nu este stoparea influxului forţei de muncă legale, ci dezvoltarea regiunii prin atragerea investiţiilor pentru ca localnicii să nu mai plece în străinătate în căutarea unui loc de muncă mai bun. Avem însă, nevoie de politicieni oneşti şi responsabili pentru a face posibil acest lucru. La următoarele alegeri avem şansa să schimbăm în bine România pentru ca astfel de episoade, ca cel din Ditrău, să nu mai aibă loc niciodată”, se arată în postarea de pe Facebook a PLUS Harghita.

Politicienii UDMR nu au reacţionat, deocamdată, faţă de situaţia de la Ditrău, unde aproximativ 200 de localnici din comună s-au adunat miercuri în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri-Lanka. Oamenii susţin că le este teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa. Doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii sri-lankezi au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro