VIDEO Regimul de la Phenian a aruncat în aer biroul de legătură cu Coreea de Sud și amenință că va invada zona demilitarizată de la graniță
Coreea de Nord a avertizat că este gata să își trimită trupele în zona demilitarizată de la granița de sud, ce-i desparte pe coreeni, relatează marți BBC News. Amenințarea este, în mare parte, replica la activitatea unor grupări care s-au refugiat în Coreea de Sud și promovează materiale de propagandă împotriva dictaturii. La scurt timp după lansarea amenințărilor, Coreea de Nord a aruncat în aer biroul de legătură cu autoritățile sud-coreene din orașul Kaesong situat la graniță. Informația a fost furnizată de oficiali de la Seul.
Imagini cu momentul exploziei au fost publicate de BBC News și pot fi văzute AICI.
Mișcarea vine la doar câteva ore după ce Nordul își reluase amenințările la adresa Sudului.
#BREAKING \uD83D\uDCA5\uD83D\uDCA5\uD83D\uDCA5\uD83D\uDCA5\uD83D\uDCA5#NorthKorean military bombs inter-Korean liaison office in #Kaesong, which is near the border with South Korea https://t.co/XXaWCsHflX pic.twitter.com/ZJmQXg148i
— Jeremy Song (@tezuma75) June 16, 2020
Biroul, amplasat pe teritoriul de nord, a fost inaugurat în 2018 pentru a ajuta la dialogul dintre cele două state, însă a fost evacuat în ianuarie ca urmare a restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.
Cele două state au înființat misiunea după discuțiile bilaterale dintre președintele Moon-Jae-in și dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Ministerul sud-coreean al Unificării a confirmat că explozia a avut loc în jurul orei 2.49, ora locală.
„Distrugerea violentă a biroului de la Kaesong de către Coreea de Nord reprezintă, simbolic vorbind, aruncarea în aer a reconcilierii coreene și a cooperării”, a comentat pentru BBC News profesorul universitar Leif-Eric Easley, de la Universitatea din Seul.
„E greu de spus cum ar putea un astfel de comportament să ajute regimul lui Kim Jong un să obțină ceea ce dorește, la nivel internațional, dar, cu siguranță, astfel de imagini vor fi folosite ca propagandă pe plan intern”, a mai spus el.
În weekend, sora liderului Kim Jong-un declara că a dat ordin armatei să fie gata pentru următorul pas, iar acum liderii armatei au transmis că sunt pregătiți să transforme granița într-o fortăreață, cu o vigilență militară sporită.
Tensiunile dintre cele două state s-au intensificat de ceva vreme din cauza unor manifeste care sunt trimise pe teritoriul Coreei de Nord, cu ajutorul unor baloane.
Ministerul Apărării din Coreea de Sud a precizat, în replică, că autoritățile de la Seul colaborează îndeaproape cu americanii pentru a monitoriza orice mișcare militară în zonă.
Mesajul armatei nord-coreene
Cele două state din peninsulă sunt separate de o zonă așa-zis demilitarizată, o zonă tampon care a funcționat încă din vremea războiului în anii 1950.
Marți, armata nord-coreeană a transmis că analizează un plan de acțiune care ar viza desfășurarea trupelor în aceste zone demilitarizate.
Statul Major a precizat că este în stare de alertă ridicată și pregătit să pună în practică rapid orice decizie luată de guvernul de la Phenian.
Declarația vine în contextul în care sora liderului de la Phenian Kim Yo-jong a amenințat încă de sâmbătă cu acțiuni militare.
Aceasta declara că a venit vremea să regleze conturile cu autoritățile de la sud, completând că a dat ordin armatei să acționeze. ”Gunoiul trebuie aruncat acolo unde îi este locul, la gunoi”, comenta ea.
De ce amenință regimul de la Phenian
Autoritățile din Coreea de Sud iau aceste amenințări în serios, iar președintele Moon a făcut apel la calm și la detensionarea situației.
În trecut, notează BBC News, Coreea de Sud chiar a promis că se va ocupa de problema materialelor care fac propagandă împotriva regimului de la Phenian,acest lucru fiind stipulat în acordul bilateral dintre președintele Jae-in Moon și omologul său Kim Jong Un, convenit în 2018.
Pe de altă parte, regimul de la Phenian este furios pentru că autoritățile sud-coreene nu intervin pe lângă SUA în sensul ridicării sancțiunilor.
Astfel că, cel mai probabil, intensificarea tensiunilor are o miză mult mai mare decât simple pliante propagandistice. De altfel, relatează BBC News, întreaga desfășurare a evenimentelor recente și evoluția declarațiilor oficiale de la amenințări privind întreruperea dialogului bilateral la amenințări militare indică faptul că totul a fost orchestrat.
Concret, Coreea de Nord ar putea inventa o criză pentru a folosi eventuala presiune în negocierile viitoare.