Fostul procuror de la DNA Ploieşti Mircea Negulescu a fost reţinut miercuri de procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Mircea NegulescuFoto: AGERPRES

Surse judiciare au declarat pentru Hotnews.ro că Negulescu - cercetat în mai multe dosare penale - se află în arestul Poliției Capitalei.

Potrivit surselor citate, în acest caz este vorba despre dosarul „Tony Blair”, pe care Mircea Negulescu l-a instrumentat în calitate de procuror la DNA Ploieşti și în care au fost puși sub urmărire penală, în 2016, fostul premier Victor Ponta și fostul parlamentar PSD Sebastian Ghiță.

Negulescu e acuzat că ar fi „fabricat” acest dosar, în care era menţionat şi numele fostului premier al Marii Britanii Tony Blair.

UPDATE 2 - Oficial: Negulescu, acuzat că a falsificat probe în două dosare. El ar fi determinat martori să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase

Fostul procuror de la DNA Ploieşti Mircea Negulescu a fost reținut miercuri de procurorii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) pentru modul în care a instrumentat două dosare. Mai exact, el este acuzat de săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care cercetare abuzivă, influențarea martorilor, fals intelectual, abuz în serviciu, dar și constituirea unui grup infracțional organizat, conform unui comunicat oficial difuzat miercuri seară de Parchetul General.

Negulescu ar fi „ticluit” - cu ajutorul unui ofițer de poliție judiciară, și el reținut și inculpat miercuri - „întregul material probator administrat în două dosare aflate în instrumentarea DNA Ploiești, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane”.

De asemenea, el ar fi determinat martori, „prin corupere, prin constrângere sau prin alte fapte cu efect vădit intimidant, să dea declarații mincinoase în cele două dosare” sau să facă „denunțuri cu privire la existența unor fapte prevăzute de legea penală, cunoscând că acestea sunt nereale”.

Citește aici toate acuzațiile aduse de procurorii SIIJ împotriva lui Mircea Negulescu

UPDATE 1 - Reacția lui Victor Ponta după reținerea lui Negulescu

Victor Ponta a reacționat după reţinerea fostului procuror, susținând că fostul magistrat a influenţat direct decizii strict politice şi persoane publice din judeţul Prahova.

"Dl Negulescu a fabricat probe false / a şantajat persoane cercetate în alte dosare şi i-a obligat să depună mărturii false / a folosit ilegal statutul de martor cu identitate protejată pentru cei şantajaţi de el / a influenţat direct decizii strict politice şi persoane publice din judeţul Prahova / a avut un comportament şi acţiuni de crimă organizată folosind statutul de procuror şi puterile legale specifice funcţiei / a cheltuit milioane de lei din bani publici pentru războaiele lui de interlop / şi mai sunt şi alţii care au procedat la fel ! În SUA sau în orice ţara europeană democratică era de mult în penitenciar / în România până azi a fost protejat!", a scris Ponta pe Facebook.

El a acuzat PNL că " se luptă să desfiinţeze Secţia Specială ca să îi protejeze pe infractorii care au fabricat dosare adversarilor politici”.

Citește mai mult: Victor Ponta, despre reținerea lui Negulescu: „Acum înțelegeți de ce se luptă PNL să desființeze Secția Specială...”

În acest dosar, în septembrie 2016 procurorii DNA Ploiești Ploiesti au dispus punerea în miscare a acțiunii penale în cazul lui Victor Ponta, acuzat de complicitate la infracțiunea de spălare de bani, iar în cazul lui Sebastian Ghiță a fost începută urmărirea penală pentru spălare de bani. De asemenea, DNA Ploieşti a pus sechestru pe averea lui Sebastian Ghiţă, până la concurenţa sumei de 220.000 euro, în acest dosar.

În 2019, dosarul a fost mutat de la DNA la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

În acest dosar, procurorul Mircea Negulescu - zis și „Portocoală”, după cum a fost numit de către cei pe care i-a anchetat - îl acuza pe Sebastian Ghiță că și-a plătit un loc de parlamentar pe listele PSD. Mai exact, că fostul premier Victor Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în 2012, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat la parlamentarele pe listele PSD.

Motivul vizitei lui Tony Blair a fi avut scopul de a-i crea capital politic lui Victor Ponta, pe atunci președintele PSD, în contextul alegerilor din acel an.

Despre acest dosar:

Citește și: Fostul procuror Mircea Negulescu, trimis în judecată pentru cercetare abuzivă și influențarea martorilor