Sari direct la conținut

Fostul primar PSD Daniel Tudorache, cercetat de DNA într-un nou dosar vizând tarifele stabilite pentru Romprest / Prejudiciu record

HotNews.ro
Fostul primar PSD Daniel Tudorache, cercetat de DNA într-un nou dosar vizând tarifele stabilite pentru Romprest / Prejudiciu record

Fostul primar PSD al Sectorului 1 Daniel Tudorache, actual deputat, este urmărit penal de DNA, alături de patru foști directori din primărie, într-un dosar de abuz în serviciu cu un prejudiciu enorm – 944 de milioane de lei – vizând stabilirea tarifelor pentru firma de salubrizare Romprest.

DNA a anunțat joi începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu împotriva lui Daniel Tudorache și a următorilor foști directori din Primăria sectorului 1:

  • Bogdan Pițigoi, la data faptei director executiv al Direcției Investiții din cadrul Primăriei Sector 1
  • Dorinele-Anca Ludu, la data faptei director executiv Direcția Management Economic
  • Ovidiu-Nicolae Fulgeanu, la data faptei director executiv Direcția Juridică și Resurse Umane

De asemenea, este urmărit penal și Cosmin-Marius Fodoroiu, la data faptei director executiv al Direcției Investiții, pentru complicitate la înșelăciune, în formă continuată.

DNA a început urmărirea penală și împotriva următorilor:

  • Persoană fizică, la data faptei director executiv al unei societăți comerciale, pentru abuz în serviciu
  • Persoană fizică, la data faptelor director operațional al unei societăți comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu și înșelăciune, în formă continuată
  • Persoană fizică, la data faptei director general adjunct al unei societăți comerciale, pentru înșelăciune, în formă continuată.

Conform unor surse judiciare, este vorba despre directori ai firmei de salubrizare Romprest.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui Daniel Tudorache în noul dosar

  • „În cursul anului 2012 s-ar fi procedat, cu încălcarea legii, la ajustarea tarifelor aferente contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 București, încheiat în anul 2008,
  • – s-ar fi acceptat la plată facturi cu tarifele ajustate în anul 2012 și la un moment ulterior unei decizii executorii a Curții de Conturi care solicitase în 2016 recuperarea sumelor achitate în plus.
  • În perioada mai 2017-16.09.2019, în contextul demersurilor efectuate de societatea comercială pentru modificarea tarifelor serviciului de salubrizare, care face obiectul contractului de delegare menționat, Unitatea Administrativă Teritorială Sector 1 ar fi fost indusă în eroare prin prezentarea ca adevărată a împrejurării mincinoase reprezentată de cuantumul cheltuielilor pe care se fundamentează solicitările societății de modificare a tarifelor. Acest lucru s-ar fi realizat în scopul obținerii pentru societatea comercială a unui folos patrimonial injust, în condițiile în care cheltuielile din evidența contabilă ce trebuiau luate în calcul în procedura de modificare a tarifelor angajate nu ar fi reflectat realitatea, fiind inferioare celor indicate de societate în fundamentările tarifelor modificate”.

Conform procurorilor DNA, prin aceste demersuri ar fi fost creat un prejudiciu Sectorului 1 București în cuantum de 944.575.696 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea respectivă.

DNA precizează că în acest dosar sunt vizate și alte persoane.

Daniel Tudorache și „dosarul diamantelor”

Daniel Tudorache – actual deputat – a fost trimis în judecată în 2 martie de către DNA, pentru trafic de influență și spălare a banilor, în dosarul în care este acuzat că ar fi deschise conturi pe numele fostei soții și al menajerei sale, cumpărând imobile în valoare de 305.000 euro și 470.000 lei, precum și bijuterii, inclusiv diamante de aproximativ două milioane de euro.

Alături de fostul primar, a fost trimisă în judecată și fosta soție a lui Daniel Tudorache, pentru infracțiunea de complicitate la spălarea banilor. De asemenea, procurorii au trimis în judecată și o persoană din anturajul primarului, pentru două infracțiuni de trafic de influență, și aceasta fiind sub control judiciar, pe o cauțiune cu o valoare de 75.000 euro.

Conform procurorilor, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana din anturajul lui Tudorache ar fi cerut de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1.

În schimbul banilor, aceasta se angaja să intervină, atât în mod direct, cât și prin intermediul lui Daniel Tudorache, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor).

Persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență. Conform DNA, persoana respectivă ar fi fost sprijinită de Tudorache.

La două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 și 7 februarie 2017 desfășurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influenței.

Cum ar fi reușit Daniel Tudorache să își ascundă banii și bijuteriile

DNA afirmă că primarul de la acea vreme Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

În perioada în care a ocupat funcții publice (ianuarie 2008 – martie 2019), Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite care reprezentau o medie de aproximativ o mie de euro pe lună.

Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus obținute ilegal, Tudorache ar fi acționat astfel:

  • ar fi depus sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 3.255.465 lei și 231.117 euro;
  • ar fi achiziționat bunuri imobile pe numele fostei soții, în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
  • ar fi acordat un împrumut de 920.000 de euro, în numerar, unei persoane, prin intermediul fostei soții;
  • prin intermediul fostei soții, ar fi achiziționat bijuterii, inclusiv diamante în valoare de 9.784.295 lei.
  • în perioada 2010-2012, pe parcursul unui an și jumătate, ar fi restituit în mai multe tranșe, în numerar, suma de 240.000 de lei împrumutată în data de 13.09.2010 de la o persoană, prin intermediul fostei soții, în contul căreia a fost transferată suma împrumutată și care a fost utilizată în data de 15.09.2010 pentru achiziționarea, pe numele soției, a unui autoturism de lux în valoare de 59.494 euro;
  • Într-un context separat, în perioada aprilie – iunie 2018, persoana din anturajul primarului Tudorache Daniel ar fi pretins de la același om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contract de servicii încheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1.
  • În schimb, aceasta se angaja să-și exercite influența asupra funcționarilor responsabili, atât direct, cât și prin intermediul primarului, pentru a asigura câștigarea și buna desfășurare a contractului. La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, persoana din anturajul primarului ar fi primit în numerar, suma totală de 5.000 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro