Sari direct la conținut

Adulterul, gelozia şi violenţa fizică sunt principalele motive pentru care românii divorțează. Tot mai multe persoane aleg să pună punct căsniciei

HotNews.ro
Cuplu in proces de divort, Foto: Haris Artemis / ImageSource / Profimedia
Cuplu in proces de divort, Foto: Haris Artemis / ImageSource / Profimedia

Aproape 2000 de cupluri din România au divorțat în luna septembrie 2023, potrivit cifrelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, transmite News.ro. Cele mai răspândite cauze care duc la divorț sunt adulterul, gelozia şi violenţa fizică, spun specialiștii.

În luna septembrie a acestui an, 1956 de cupluri au divorţat în România, cu 203 mai multe decât în august şi cu 105 mai multe comparativ cu septembrie 2022, potrivit INS.

În timp ce numărul divorțurilor a crescut, cel al căsătoriilor a scăzut în septembrie 2023, doar un număr de 14.586 de cupluri alegând să spună „DA” în fața ofițerului de stare civilă, cu 2.526 mai puține față de luna anterioară, și cu 239 mai puține decât în septembrie 2022.

Conform Cristinei Şoldan, doctorand Medicină şi Antropologie Medicală în cadrul Institutului Francisc I. Rainer al Academiei Române, sunt mai mulţi factori care perturbă echilibrul cuplului şi care conduc la divorţ, cei mai importanţi fiind adulterul, gelozia, violenţa fizică, consumul excesiv de alcool şi substanţe.

Psihologul subliniază faptul că societatea românească de după 1990 se confruntă cu o scădere a încrederii populaţiei în instituţia căsătoriei.

Familia înregistrează un declin

,,Numărul mare al divorțurilor și lipsa unor politici publice de sprijin pentru familiile divorțate a determinat scăderea încrederii în instituția căsătoriei și, implicit, a seriozității implicării adulților în familii. În condițiile în care celula de bază a societății, familia, înregistrează un declin, forța societății în ansamblul ei slăbește, fiind promovat din ce în ce mai mult individualismul”, a declarat Cristina Şoldan.

Potrivit acesteia, pe termen lung, se poate previziona deja, pe fondul creșterii numărului copiilor proveniți din divorțuri, că vor fi mai multe relații adulte instabile sau de calitate scăzută, care pot conduce la creșterea numărului de divorțuri în viitor, dublată de atitudini și de așteptări negative față de căsătorie.

Psihologul clinician atrage atenţia că este important să fie identificaţi factorii care conduc la propriul eşec în cuplu, dar şi pe cei care consolidează cuplul, respectiv familia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro