Sari direct la conținut

Numiri făcute de Iohannis la conducerea mai multor secții din DNA, Parchetul General și DIICOT / Din cei opt procurori propuși de Gorghiu, doi au primit aviz negativ de la CSM

HotNews.ro
Sigla DIICOT, Foto: AGERPRES
Sigla DIICOT, Foto: AGERPRES

​Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele pentru numirea a șase procurori la conducerea unor secții din DNA, Parchetul General și DIICOT. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, făcuse opt propuneri, dar doi dintre procurori – Mihaiela Moraru Iorga și Remus Iulian Popa – au primit avize negative de la Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul Justiţiei poate să îşi retragă propunerile sau să organizeze noi interviuri cu acești candidați şi să transmită preşedintelui propunerea de numire în funcţie.

Conform Administrației prezidențiale, Iohannis a semnat decretele pentru numirea în funcție a următorilor procurori:

  • Ionuț Ardeleanu, în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul Direcţiei Naționale Anticorupție, pe o perioadă de 3 ani.

Ionuț Ardeleanu a lucrat în DIICOT. În mai 2023, el a fost delegat pentru 6 luni în funcția de procuror-șef al Serviciului de combatere a criminalității economico-financiare din cadrul Secției de combatere a criminalității organizate din DIICOT. Nu există un CV public al lui Ardeleanu, dar la interviul susținut pentru acest post el a spus că și-a început cariera la Parchetul Judecătoriei Galați și a lucrat și la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, apoi la Parchetul Tribunalului București.

Interviul susținut de Ionuț Ardeleanu pentru acest post:

  • Marinela Mincă, în funcția de procuror-șef al Secției judiciare penale din cadrul Direcţiei Naționale Anticorupție, pe o perioadă de 3 ani. Ea conduce această secție, cu delegare, din luna august.

Interviul susținut de Marinela Mincă pentru acest post:

  • Adrian-Petre Todoran, în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a criminalității organizate din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, pe o perioadă de 3 ani.

  • Adrian-Cornel Nicolau, în funcția de procuror-șef al Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe o perioadă de 3 ani. Generalul Adrian Nicolau este actualul șef interimar al Secției Parchetelor Militare.

  • Antonia-Eleonora Constantin, în funcția de procuror-șef al Secției judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe o perioadă de 3 ani.

  • Cristina-Daniela Balcan, în funcția de procuror-șef al Secției de resurse umane și documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe o perioadă de 3 ani.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, făcuse opt propuneri pentru șefia unor secții din marile parchete, dar doi dintre procurori – Mihaiela Moraru Iorga și Remus Iulian Popa – au primit avize negative de la Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul Remus Iulian Popa fusese propus de ministrul Justiției pentru șefia Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General, iar Mihaiela Moraru-Iorga pentru funcţia de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din DNA a procuroarei Mihaiela Moraru-Iorga.

Ministrul Justiţiei poate să îşi retragă propunerile sau să organizeze noi interviuri cu acești candidați şi să transmită preşedintelui propunerea de numire în funcţie.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro