Sari direct la conținut

VIDEO Ciolacu propune Vietnamului producția în România a vaccinului împotriva pestei porcine, iar portul Constanța să fie poartă de export către UE

HotNews.ro
Marcel Ciolacu si Pham Minh Chinh, premierul Vietnamului, Foto: Guvernul Romaniei
Marcel Ciolacu si Pham Minh Chinh, premierul Vietnamului, Foto: Guvernul Romaniei

​Premierul Marcel Ciolacu a mulțumit luni premierului Vietnamului, Pham Minh Chinh, pentru donația de vaccinuri împotriva pestei porcine și a propus producția în România a acestor vaccinuri, la Institutul Cantacuzino, atât pentru piața internă, cât și pentru cea europeană. Ciolacu a spus că vrea ca România să devină principalul partener comercial al Vietnamului pentru accesul pe piața comercială din UE.

Premierul a mulțumit premierului Republicii socialiste Vietnam, aflat în vizită în România, pentru donația către România a 10.000 de doze de vaccin împotriva pestei porcine africane.

  • „Este un gest care alături de investițiile de zeci de milioane de euro pe care le facem acum ne va ajuta să re-echilibrăm efectivele de suine din România, grav afectate de această problemă. Îmi doresc ca această donație să constituie baza pentru o cooperare de anvergură în domeniul farmaceutic.
  • Vreau să producem în România aceste vaccinuri, la Institutul Cantacuzino, atât pentru piața internă, cât și pentru cea europeană. Este un proiect la care țin foarte mult și am dispus deja ca ANSVSA să inițieze demersurile pentru testarea în vederea omologării acestor vaccinuri contra pestei porcine.”, a declarat premierul.

Ciolacu vrea ca România să devină principalul partener al Vietnamului pentru accesul comercial pe piața UE

Marcel Ciolacu a spus că își dorește ca România să devină principalul partener al Vietnamului pentru accesul comercial pe piața europeană.

  • „Recent, țara noastră a fost admisă cu frontierele aeriene și maritime în Schengen. Asta înseamnă că portul Constanța poate deveni centru principal pentru exporturile vietnameze către Uniunea Europeană.
  • Suntem pregătiți să oferim toată logistica necesară pentru ca, în cooperare cu porturile vietnameze, să creștem semnificativ volumele de transport în beneficiul ambelor țări.
  • Îmi doresc să ne propunem ținte ambițioase, și chiar o dublare a schimburilor comerciale, către 1 miliard de euro, în anii următori.”, a spus Ciolacu.

Premierul a propus omologului din Vietnam crearea unui parteneriat cu Antibiotice Iași pentru distribuția produselor companiei românești pe piața vietnameză.

  • „Am avut o colaborare foarte bună în timpul pandemiei de Covid-19 și cred că trebuie să folosim acea experiență pentru a crește prezența medicamentelor românești prin intermediul dumneavoastră în întreaga zonă a Asiei de Sud-Est.”, a spus acesta.

Un forum de afaceri România-Vietnam va avea loc astăzi în București, iar Ciolacu spune că se va implica pentru ca și alte companii de stat – Transgaz, Transelectrica sau Romarm, să dezvolte parteneriate cu firmele omoloage din Vietnam.

Premierul Vietnamului a absolvit studiile universitare în București, iar premierul român a promis luni că va continua să susțină participarea unui număr cât mai mare de tineri vietnamezi în cadrul programelor de studiu din universitățile românești.

Guvernul României și al Vietnamului au semnat luni mai multe Memorandumuri de înțelegere privind colaborarea economică, precum și 15 documente de cooperare între instituții de învățământ universitar din ambele țări.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro