Sari direct la conținut

Nicușor Dan anunță că Primăria Capitalei nu mai are niciun leu în conturi

HotNews.ro
Nicușor Dan, Foto: Inquam Photos / Saul Pop
Nicușor Dan, Foto: Inquam Photos / Saul Pop

​Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, miercuri, că, în acest moment, municipalitatea se află într-un blocaj din punct de vedere al adoptării bugetului pentru acest an, iar salariile angajaţilor au fost plătite „cu chiu cu vai”, scrie Agerpres.

„Cu chiu cu vai am reuşit să plătim salariile, dar nu şi taxele pe salarii. (…) În momentul acesta, nu mai avem nimic în cont. Şi urmează… Sunt facturi la curent, la iluminatul stradal, la semafoare, medicamente în spitale, hrană pentru animale la grădina zoologică, spectacole de teatru – tot ce putem închipui că se întâmplă în oraşul acesta depinde de buget”, a explicat primarul general, pentru B1 TV.

El a menţionat că principala nemulţumire a grupului PNL, care a votat de trei ori în CGMB împotriva bugetului, este că nu sunt alocate, de la începutul anului, cele trei miliarde de lei destinate subvenţiilor pentru transportul în comun şi termie.

  • „Avem un blocaj politic pe buget, în momentul de faţă. Eu am propus un buget foarte similar cu ce s-a întâmplat în 2023, în 2022 – tocmai pe situaţiile astea financiare s-a pronunţat Fitch. Avem un blocaj politic, în esenţă.
  • PSD nu vrea să participe la niciun fel de negociere. Grupul PNL spune: „Pune 3 miliarde subvenţie în buget”. Noi am pus două miliarde. Acum am ajuns la 2,3. Păi, aşa am făcut şi în 2023 şi în 2022.
  • Am pornit anul cu două miliarde puse şi, la final, am sfârşit cu trei. De ce am făcut asta? Pentru că ştiam că o să mai ajustăm bugetul de-a lungul timpului şi o să ne mai vină nişte bani.
  • De unde vin aceşti 700 de milioane care sunt în discuţie acum? Sunt nişte fonduri europene pe care noi le-am transferat, pentru că între 2023 şi 2024 a fost transferul de proiecte de pe un exerciţiu financiar pe altul – tramvaiele, liniile de tramvai, conductele de termoficare.
  • Le-am pus cu buget local – exact 700 de milioane, pe care, după ce o să avem actele scrise, o să le decontăm din fonduri UE”, a transmis Nicuşor Dan.

Și sindicaliștii din Metrorex au anunțat miercuri că metroul ar putea să nu mai funcţioneze din 15 mai, în lipsa subvenţiei şi a aprobării bugetului, deoarece nu va mai avea mijloace financiare să plătească datoriile faţă de angajaţi şi terţi.

Bugetul Primăriei Capitalei a fost resprins a treia oară de către Consiliul General

Bugetul Primăriei Capitalei pentru anul 2024 a căzut, luni, pentru a treia oară la vot în Consiliul General al Municipiului București, după ce PSD și PNL au anunțat că nu susțin forma propusă de primarul general, Nicușor Dan.

PSD și PNL și-au menținut amendamentele făcute la ședința trecută, însă fără să indice care să fie sursa banilor ceruți. PNL a propus un amendament pentru majorarea subvențiilor la tremoficare și transport public, ce implică aproximativ un miliarde de lei, iar PSD a propus un amandament care implică 1,5 miliarde lei pentru subvenția la termie, restanțele la ajutoarele pentru persoanele cu handicap, locuințe sociale și banca de alimente.

Nicușor Dan a explicat că diferența de 1 miliard de lei la subvenții, cerută de PNL, va fi alocată la rectificări, deoarece subvențiile trebuie plătite eșalonat, în fiecare lună, iar banii prevăzuți în proiectul de buget ajung până în septembrie.

În plus, primarul general a propus un amendament prin care să aloce încă 260 de milioane de lei către subvenția la termie, față de un miliard alocat inițial în proiectul de buget. PNL, însă, nu a fost mulțumit.

„Dacă am aloca acum toată suma, am bloca anumite investiții”, a explicat Nicușor Dan.

PNL îl acuză pe Nicușor Dan că se victimizează

Consilierii PNL și-au menținut acuzații că primarul Nicușor Dan nu este dispus să taie din alte linii bugetare ca să asigure toți banii necesari pentru subvențiile la termoficare și transport public.

„E treaba primarului să se construiască o majoritate în jurul unui proiect. Suntem în situația în care se mută problema. Noi v-am comunicat care este poziția noastră. Confirm că am avut o discuție de un sfert de oră. Noi am reiterat argumententele pe care le-am făcut și publice în cadrul ședințelor de Consiliu trecute, privitoare la buget și așteptam să veniți cu un răspuns. Ori răspunsul a venit cu o convocare seacă făcută la ora 10.00 pentru ora 14.00 pentru un proiect de buget la care nu știm conținutul amendamentului d-voastră, ne-a fost comunicat în jur de ora 13.00”, a susținut Andrei Badiu, liderul de grup al consilierilor PNL.

USR și PMP, care susțin bugetul lui Nicușor Dan, acuză PSD și PNL de ipocrizie

Grupurile USR și PMP, care susțin forma de buget propusă de primarul Nicușor Dan, acuză PNL și PSD de ipocrizie și că blochează intenționat bugetul orașului.

  • „Observ încă o dată că PNL și PSD merg pe aceași linie, pe linia frățească a noului partid stat. Cred că a fost destul timp până acum să vină cu niște amendamente serioase.
  • Au puterea politică în acest Consiliu, au majoritate, pot să vină cu amendamente pe care să le treacă fără nicio problemă, cu sau fără voia domnului primar general, politic vorbind dânșii au majoritatea confortabilă să facă un buget așa cum și-l doresc, fie că doresc să ducă banii către pomeni electorale așa cum au făcut-o până acum, fie că doresc să rezolve problemele societății, sau dacă vor să-și ducă banii către societăți acolo unde PNL-ul are majoritate în Consiliile de Administrație.
  • Ipocrizia asta care este tot mai des prezentată este praf în ochi. Ori dorim să deblocăm Bucureștiul, ori domnii de la PNL și PSD trebuie să-și asume blocajul, fiindcă blocajul este generat de dânșii. Discuția nu este pe cifre ci pe blocaj.
  • Domniile lor au intrat deja în campanie electorală și blochează bugetul din motive politicianiste și de campanie, nicidecum din motive raționale și etice”, a declarat Sebe Răzvan, consilier PMP.

Despre bugetul propus de Nicușor Dan

Primăria Capitalei, cu tot cu subordonate, estimează că va avea în 2024 un buget de 10,6 miliarde lei, strict bugetul local fiind de 7,8 miliarde lei, cu tot cu fondurile europene – 1 miliard lei, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.

Subvențiile pentru STB și termoficare totalizează circa două miliarde lei. Cheltuielile de personal se ridică la 164 milioane lei, iar despăgubirile câștigate în instanță – 270 milioane lei.

Cheltuielile de investiții strict ale municipalității, fără subordonate, sunt 1,5 miliarde lei.

Ce bani vrea Nicușor Dan să aloce pentru investiții din bugetul Primăriei Capitalei

Cele 1,5 miliarde lei sunt alocate în linii mari astfel:

  • Modernizarea rețelei de termoficare – 524 milioane lei
  • Modernizare transport în comun – 500 milioane lei (195 milioane lei pentru achiziția a 100 de troleibuze, 250 milioane lei pentru achiziția tramvaielor de la ASTRA, 51 milioane lei restanță Otokar)
  • Finalizarea stației de epurare Glina și reabilitarea colectoarelor principale – 129 milioane lei;
  • Modernizare linii de tramvai – 35 milioane lei;
  • Continuarea lucrărilor la Prelungirea Ghencea- 30 milioane lei;
  • Restanță Pasaj Doamna Ghica 35 milioane;
  • Construire Podul Calicilor – 5.7 milioane lei;
  • Pietonal Cheiul Dâmboviței Unirii-Izvor – 10 milioane lei;
  • Piste de biciclete în centrul orașului – 10 milioane lei;
  • Extindere managementul traficului – 5 milioane lei;
  • 300 de stații modulare – 15 milioane lei;
  • Consolidare imobil bd. Regina Elisabeta 29-31 – 33 milioane lei;
  • Renovare integrată Corp A și B Maternitatea Bucur – 45 milioane lei (42 milioane din PNRR)
  • Patinoar Flamaropol – 10 milioane lei; Revizuire PUG – 25 milioane lei;
  • Piste biciclete – circa 40 milioane lei;

Ce bani primesc subordonatele, varianta Nicușor Dan:

  • Administrația Spitalelor (ASSMB) – 833 milioane lei;
  • Administrația Străzilor – 250 milioane lei;
  • Administrația Lacuri Parcuri și Agrement – 144 milioane lei (banii merg pentru reparații alei parcuri, 24 milioane lei locuri de joacă, 1.300 bănci – 2.6 milioane lei; 800 coșuri gunoi – circa 1 milion lei; sisteme irigații Parcurile Carol, Herăstrău, Cișmigiu, Herăstrău, Izvor);
  • Clubul Sportiv Municipal – 45 milioane lei;
  • Direcția generală de Asistență Socială – 700 milioane lei; Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (instituția care gestionează câinii fără stăpân) – 26 milioane lei;
  • Administrația Cimitirelor – 68 milioane lei; Poliția Locală – 75 milioane lei;
  • CREART – 27 milioane lei;
  • ARCUB – 32 milioane lei;
  • PROEDUS – 44 milioane lei;
  • Circul Globus – 19,7 milioane lei;
  • Administrația pentru Consolidarea Clădirilor cu risc seismic – 117 milioane lei;

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro