Stradă surpată la Slănic: Terenul s-a tasat cu încă 20 de centimentri / Peste 40 de persoane, evacuate
Terenul a continuat să se taseze cu încă 20 de centrimetri sub strada 23 August din oraşul Slănic, potrivit măsurătorilor efectuate vineri dimineaţa, de personalul specializat, contractat de Primăria Slănic, au anunţat autorităţile din judeţul Prahova.
„În contextul evoluţiei situaţiei de urgenţă din oraşul Slănic, judeţul Prahova, dorim să informăm opinia publică că, în urma măsurătorilor efectuate în această dimineaţă, s-a constatat o accentuare a tasării terenului cu aproximativ 20 cm. Situaţia este monitorizată continuu, iar personalul specializat contractat de Primăria Slănic efectuează măsurători pentru a transmite aceste informaţii expertului tehnic în domeniul Rezistenţei Mecanice şi Stabilităţii Terenului de Fundare a Construcţiilor şi a Masivelor de Pământ (Af). De asemenea, echipele operative ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române sunt prezente la faţa locului pentru asigurarea măsurilor din aria lor de competenţă şi vor rămâne în dispozitiv atât timp cât situaţia o va impune”, a transmis, vineri, printr-un comunicat, Instituţia prefectului judeţului Prahova, potrivit News.ro.
Joi, o porţiune din carosabilul străzii 23 August din oraşul Slănic s-a prăbuşit. Zona surpată se întinde pe o suprafaţă de peste 60 de metri pătraţi, iar adâncimea craterului este de circa doi metri.
Încă de joi, autorităţile au montat în zona afectată senzori care să indice dacă se produc noi mişcări ale terenului.
Până acum 42 de persoane au fost evacuate din imobilele aflate în proximitate. Două familii au fost adăpostite la pensiuni din localitate, cu care autorităţile publice locale au încheiat un protocol.
O grădiniță din zonă are crăpături
O grădiniţă de la Slănic, din apropierea zonei afectate de tasarea terenului, prezintă crăpături, însă la acest moment în unitatea de învăţământ nu se desfăşoară activităţi.
„Urmare a sesizărilor primite, o echipă operativă a ISU Prahova s-a deplasat la imobilul cu destinaţia grădiniţă, care se află la o distanţă de aproximativ 400 de metri faţă de locaţia unde s-a produs tasarea terenului, pentru a verifica informaţiile conform cărora situaţia de urgenţă produsă joi a afectat şi unitatea de învăţământ. La locul solicitării, pompierii au constatat existenţa unor crăpături la pereţii imobilului, însă, conform reprezentanţilor grădiniţei, acestea existau şi s-au accentuat”, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, citat de Agerpres.
DSU precizează că în unitatea de învăţământ nu se desfăşoară activităţi, iar până la o expertiză de specialitate nu se poate confirma sau infirma că evenimentul produs reprezintă cauza accentuării crăpăturilor deja existente la grădiniţă.
„În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din data de 25 aprilie a fost adusă în discuţie şi locaţia grădiniţei, experţii cooptaţi neputând să formuleze o recomandare în lipsa unor expertize de specialitate. De asemenea, dorim să informăm că măsurile adoptate au fost luate gradual şi au caracter preventiv, iar acestea au ca scop protejarea vieţii cetăţenilor şi nu acela de a crea un disconfort”, arată sursa citată.