Sari direct la conținut

Ce salarii minime ar trebui să fie în Construcții și Agricultură astfel încât angajații să nu fie afectați de plata CASS – propunerile BNS către Guvern

HotNews.ro
Munca in constructii, Foto: Dan Dunkley / ImageSource / Profimedia
Munca in constructii, Foto: Dan Dunkley / ImageSource / Profimedia

​Blocul Național Sindical propune Guvernului ca salariul minim să crească la 4.600 de lei brut pentru domeniul construcțiilor, iar în agricultură acesta să crească la 3.500 lei brut, astfel încât angajații din aceste sectoare să nu piardă după ce vor începe să plătească CASS, ci să câștige puțin mai mult decât în prezent.

Cât ar pierde angajații din construcții după ce vor plăti CASS. Cât ar câștiga la un minim de 4600 de lei

BNS arată că în prezent salariul minim brut în construcții este de 4.000 de lei, iar salariul minim net (fără plata CASS și a impozitului pe venit) este de 3.150 de lei.

Aplicarea creșterii salariului minim din Construcții la 4.500 lei, cât intenționa până de curând Guvernul, ar însemna că în momentul intrării în vigoare a legii pe care premierul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament, salariul minim net se va reduce cu 56 lei.

Pentru a păstra cel puțin valoarea netă a salariului minim din sector ar trebui ca salariul minim brut din sector să crească la cel puțin 4.600 lei, spune BNS.

La această valoare, după plata CASS, salariul minim net ar fi de 3.162 de lei, mai mare cu 12 lei față de situația din prezent.

Măsura vizează peste 417.000 de angajați din sectorul construcțiilor, susține Blocul Național Sindical.

Cât ar pierde angajații din agricultură după ce vor plăti CASS. Cât ar câștiga la un minim de 3.500 de lei

În Agricultură, salariul minim brut este în prezent 3.000 de lei și datorită excepțiilor fiscale de la plata CASS și a impozitului pe venit, angajații din agricultură au un salariu minim net de 2.363 de lei.

Pentru sectorul Agricultura situația este și mai complicată, aplicarea salariului minim național, respectiv 3.300 lei ar însemna pentru salariații din sector o reducere a salariului net de 94 lei, imediat dupa intrarea în vigoare a reformei fiscale propuse de Guvern, spune BNS.

Pentru a atenua impactul noilor măsuri fiscale, salariul minim în Agricultură ar trebui crescut la cel puțin 3.500 lei, susține BNS.

La această valoare, după plata CASS, salariul minim net ar ajunge la 2.406 lei, mai mare cu 44 de lei față de salariul net de acum.

Un alt scenariu este o creștere a salariului minim brut la 3.450 de lei, caz în care, după plata CASS, salariul minim net ar ajunge la 2.372 de lei, cu 9 lei mai mult decât în prezent.

De ce majorările ar trebui făcute prin Ordonanță de urgență

BNS atrage atenția Guvernului că, pentru creșterea celor două salarii minime, construcții și agricultura, soluția o reprezintă adoptarea unei Ordonanțe de Urgență.

  • „Pentru sectorul Construcții, Guvernul a inițiat deja un proiect de OUG pentru cresterea salariului minim din sector, în acest caz singurul aspect de clarificat este nivelul salariului minim și data de la care acesta se aplică.
  • În cazul sectorului Agricultură, în acest moment se impune, în regim de urgență, modificarea Legii 135/2022, având în vedere că salariul minim prevăzut de lege va fi, de la 01.10.2023, mai mic decât cel stabilit prin Hotărârea de Guvern de modificare a salariului minim la nivel național.
  • În acest caz, salariul minim prevăzut de Legea 135/2022 va deveni inaplicabil, având în vedere că e mai mic decât cel stabilit ca fiind limita minimă la nivel național.”, se arată în comunicatul BNS.

Guvernul ar trebui să mai clarifice o facilitate fiscală: Deducerea de 200 de lei

În plus, BNS atenționează Guvernul că în acest moment trebuie clarificată, din punct de vedere juridic, și facilitatea fiscală (deducere de 200 de lei) aplicată salariului minim național conform OUG 168/2022.

  • „Inițial, creșterea salariului minim de la 3.000 la 3.300 a fost justificată ca o masură compensatorie pentru renunțarea la facilitatea fiscală prevăzuta de OUG 168/2022, respectiv o sumă de 200 de lei se deduce din baza de calcul a impozitului și contribuțiilor sociale pentru cei ale căror salarii de baza sunt egale cu salariul minim brut pe țară.
  • În acest moment, situația acestei facilități este neclară, producând efecte până la 31.12.2023. Asta însemnând că, în lipsa unui act normativ care să abroge din octombrie acest act normativ, salariul minim net va crește de la 01.10.2023 cu 181 lei, de la 1.898 lei la 2.079 lei, urmând ca la 01.01.2024, în lipsa adoptării unui alt HG pentru modificarea salariului minim, salariul minim net va scădea cu 83 lei, de la 2.079 lei, la 1.996 lei.
  • Majorarea salariului minim național de la 3.000 la 3.300 lei în condițiile în care nu se renunță la facilitatea de 200 de lei va aduce la buget în ultimele 3 luni ale anului venituri suplimentare de aproximativ 666 milioane lei.
  • În cazul în care se majorează salariul minim și se renunță la facilitate, veniturile bugetului public vor crește în ultimele 3 luni din 2023 cu 1,1 mld lei.”, precizează BNS.

Guvernul crește salariul minim, de la 1 octombrie, dar a descoperit o problemă

Salariul minim brut în plată va crește, din 1 octombrie, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei lunar, a decis joi Guvernul. Ordonanța care viza majorarea salariilor din construcții, agricultură și industria alimentară a fost eliminată însă de pe agenda Executivului, după ce a fost decoperită o problemă. Potrivit premierului Marcel Ciolacu, calculele Ministerului de Finanțe arată că salariul minim net al angajaților din aceste trei industrii ar fi putut scădea prin introducerea CASS.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro