Sari direct la conținut

Presa greacă: Grecia a refuzat un proiect inovativ al CERN lăsând cale liberă Albaniei, Bulgariei, României şi Muntenegrului

HotNews.ro

Grecia a lăsat cale liberă Albaniei, Bulgariei, României şi Muntenegrului după ce a spus „nu” transferului de know-how şi instalării în ţară a unei Unităţi inovative de Iradiere a Tumorilor Canceroase de către centrul de studii nucleare CERN, potrivit Rador, care citează Protagon.

Potrivit informaţiilor, ţara care îşi asumă investiţia în valoare de 100 de milioane de euro va avea exclusivitatea utilizării acestei unităţi pentru toate statele din Peninsula Balcanică, Africa de Nord şi probabil Turcia.

După cum a declarat pentru postul de radio SKAI Evangelos Gazis, profesor de fizică moleculară la Politehnica din Atena şi membru al Comisiei Ştiinţifice a CERN, Grecia a refuzat să lupte pentru obţinerea acestei tehnologii, în ciuda faptului că investiţia de 100 de milioane de euro ar fi putut fi amortizată în decurs de cinci sau şase ani, potrivit planului de afaceri elaborat de mai multe instituţii de cercetare din Grecia.

Unitatea de Iradiere a CERN cuprinde un sistem inovator de iradiere a tumorilor canceroase cu fascicule de protoni, cu rezultate extraordinare în cancerele primare pentru că „loveşte” tumoarea „în inima sa”, distrugând-o în totalitate şi lăsând intacte celulele sănătoase din jurul ei.

La CERN, în afară de diversele programe de cercetare de bază în fizica nucleară şi moleculară, au fost şi sunt dezvoltate în continuu aplicaţii pentru diagnosticarea şi combaterea cancerului. Prin urmare, Grecia (care este membru fondator al CERN din 1954) a refuzat tocmai o astfel de infrastructură, permiţând ca proiectul să fie revendicat de state care nu sunt nici măcar membri supleanţi ai Organismului CERN şi nici nu au potenţialul ştiinţific şi tehnologic pentru a oferi personalul calificat şi pentru a întreţine tehnologic şi ştiinţific o astfel de infrastructură.

Infrastructuri similare funcţionează deja în Austria, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Spania, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Polonia, SUA, Canada, Coreea de Sud şi Japonia şi sunt în curs de achiziţionare (sau de fabricare) în Olanda, Ungaria, Cehia, Slovacia etc.

Potrivit profesorului Evangelos Gazis, în octombrie 2017 a fost demarată la CERN o acţiune de colaborare între ţările balcanice sub denumirea „South Eastern Europe”, pentru consolidarea poziţiei ţărilor balcanice în probleme de înaltă tehnologie. Grecia a fost reprezentată la acestă acţiune de Secretariatul General pentru Cercetare şi Tehnolgie, care a declarat că Grecia nu doreşte să devină membră a acestei acţiuni. Ideea principală la această întâlnire a statelor balcanice a fost să se construiască două mari infrastructuri tehnologice de sisteme de accelaratori cu sprijin din partea Uniunii Europene urmând ca aceste infrastructuri să fie oferite Muntenegrului şi unei alte ţări balcanice.

Potrivit materialului publicat de skai.gr aceasta nu este singura infrastructură pentru care Grecia a manifestat „indiferenţă” pentru că mai multe alte infrastructuri de înaltă tehnologie au fost oferite spre implementare altor ţări. Exemplul relevant este cel al ELI care a fost alocat de UE (şi este în curs de realizare) Cehiei, Ungariei, României cu state beneficiare indirect: Italia, Slovenia, Croaţia şi Bulgaria.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro