Opt țări, printre care Franța, Germania și Marea Britanie, formează Inițiativa Europeană de Intervenție / Printre obiective: efectuarea rapidă a unei operațiuni militare
Franța a raliat luni opt state din UE într-un grup de intervenție capabil să efectueze rapid o operațiune militară, o evacuare într-o țară în război sau să ofere asistență în caz de catastrofă, scrie AFP.
„Dorim să dezvoltăm o cooperare între țările voluntare și capabile din punct de vedere politic și militar să intervină atunci când decid în scenarii variate, nu doar militare, dar și civile”, a explicat ministrul Francez al Armatei, Florence Parly, după semnarea acestui act de angajament, în marja unei reuniuni a miniștrilor de Externe și Apărare din UE la Luxemburg.
„Nu putem vorbi de o forță pentru a desemna Inițiativa Europeană de Intervenție (IEI), deoarece termenul are o conotație prea strict voluntară, în condițiile în care spectrul său este mult mai deschis”, a precizat aceasta.
IEI a fost dorită de Emmanuel Macron pentru a întări Europa Apărării și pentru a permite Franței să nu mai acționeze solitar, ci împreună cu alte țări din UE sau din afară, a reamintit ministrul Apărării.
Pe lângă Franța, documentul a mai fost semnat de Germania, Belgia, Danemarca, Olanda, Estonia, Portugalia, Spania dar și Marea Britanie, care urmează să părăsească UE în mai 2019.
O a zecea țară, Italia, și-a dat acordul dar „noul guvern are nevoie de puțin mai mult timp pentru a examina toate opțiunile”, a explicat Parly. „E vorba mai mult de o chestiune de formă decât de fond”, spune ea.
Inițiativa rămâne deschisă și altor state. „Obiectivul este de a aduna toate țările care răspund la dubla caracteristică a unei capacități militare și a voinței politice de a interveni de manieră activă”, a precizat ministrul francez.
Omologul său german Ursula von der Leyen vorbește de un „forum” și insistă asupra necesității de a „afilia cât mai strâns posibil apărarea europeană, deoarece trupele noastre, când vorbim de forțele armate, sunt fie în NATO, fie în UE, uneori în ONU sau uneori în coaliții împotriva terorismului”.
IEI trebuie „să servească Cooperarea structurată permanentă (PESCO în engleză), nu să duplice”, a spus Parly.
PESCO vizează dezvoltarea capacităților de apărare europene și investirea în proiecte comune.
Inițiativa se dorește a fi „în complementaritate” cu NATO.