Ce alegi să fii după moarte: cenușă sau teren fertil pentru natură? Americanii au inițiat un proiect pentru transformarea rămășițelor umane în compost
Sicriele și urnele pentru cenușă ar putea fi doar o alternativă învechită în Washington, după ce ar putea fi înlocuite cu grădini în spații închise, dacă statul va adopta un proiect de lege care permite transformarea rămășițelor umane în compost. Proiectul a fost inițiat de un grup de americani care vrea să evite înmormântările clasice, subliniind că astfel corpurile oamenilor pot da naștere ”unei noi vieți”.
Dacă proiectul de lege este adoptat, statul vestic ar deveni primul în SUA care să permită transformarea rămășițelor umane în compost ca alternativă de înhumare. Astfel, cadavrele pot deveni temelia care ar putea hrăni rădăcinile unui copac, relatează BBC.
”Natura știe cum să transforme corpurile noastre în pământ”, a spus Nina Schoen, din Seattle, care se află printre persoanele care caută o metodă alternativă de înhumare.
”Ce este important pentru mine este că, după ce nu mai sunt, corpul meu este capabil să ofere înapoi pământului care m-a înreținut și prin asta să creeze viață nouă”, a adăugat ea.
Mișcarea a pornit prin compania Recompose, care este de părere că rămășițele pot fi transformate în teren fertil în 30 de zile.
”Este doar un proces accelerat al descompunerii naturale”, a spus Nora Menkin, director executiv al unui grup de servicii funerare non-profit din Seattle, People’s Memorial.
Metoda Recompose presupune plasarea rămășițelor într-un mix de așchii de lemn și materiale de compost, permițând termofililor, bacteriilor să își facă treaba.
Rămășițele sunt puse, apoi, la o temperatură de 55 de grade Celsius, pentru a face solul nou produs sigur de folosit.