Sari direct la conținut

SUA: Michael Cohen, "pe deplin cooperant" în audierea cu uşile închise din Congres, care va continua

HotNews.ro
Michael Cohen, Foto: Wikipedia
Michael Cohen, Foto: Wikipedia

​Michael Cohen, fostul avocat personal al preşedintelui Trump, a fost „pe deplin cooperant” în timpul audierii cu uşile închise de joi, în faţa comisiei din Congres care investighează eventuala ingerinţă a Rusiei în alegerile din 2016, conform declaraţiilor preşedintelui comisiei, transmite vineri Reuters, potrivit Agerpres.

Preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, democratul Adam Schiff, a informat că Michael Cohen va fi audiat din nou pe 6 martie. În ultimele trei zile de audieri maraton, avocatul l-a acuzat pe liderul de la Casa Albă că este un escoc cu legături suspecte la Moscova, informează Reuters şi AFP.

„Cred că toţi considerăm că a fost o audiere foarte productivă azi, care a reuşit să aducă lumină asupra multor probleme care sunt foarte importante pentru ancheta noastră. Am putut intra în foarte multe detalii” a declarat Schiff reporterilor. Schiff a informat că membrii comisiei vor discuta şi cu Felix Sater, un dezvoltator imobiliar născut în Rusia şi fost asociat de afaceri al lui Donald Trump. Sater ar urma să fie audiat în cadrul unei sesiuni publice care va avea loc pe 14 martie şi în care va fi abordată chestiunea cheltuielilor din proiectul construirii unui turn Trump la Moscova.

Sater, care a lucrat cu Cohen la proiect în timpul candidaturii lui Donald Trump la preşedinţia SUA, a spus ca el si Cohen au vorbit la un moment dat despre acordarea unui penthouse de 50 de milioane de dolari preşedintelui rus Vladimir Putin ca modalitate de a justifica creşterea preţurilor altor apartamente în turnul pe care intenţionau să îl construiască în capitala Rusiei.

Cohen a pledat vinovat anul trecut la acuzaţia că a minţit în faţa Congresului în legătură cu proiectul imobiliar din Moscova. Schiff a declarat că acesta a răspuns tuturor întrebărilor care i-au fost adresate de membrii comisiei.

Conţinutul audierii va fi în cele din urmă făcut public, a precizat el.

Fostul avocat personal al preşedintelui Trump a vorbit săptămâna aceasta în faţa a trei comisii ale Congresului care examinează amestecul Rusiei în procesul electoral din 2016 sau orice înţelegere secretă cu Moscova din timpul campaniei actualului preşedinte american.

În audierea publică dramatică de miercuri, din faţa Comisiei de Supraveghere din Camera Reprezentanţilor, Cohen l-a acuzat pe Trump de încălcare a legii în timpul deţinerii funcţiei şi a afirmat pentru prima dată că acesta aflase în prealabil de intenţia publicării emailurilor obţinute de WikiLeaks, eveniment care a afectat-o pe adversara sa din 2016, Hillary Clinton.

Preşedintele comisiei, democratul Elijah Cummings, a declarat că problemele ridicate de Cohen vor continua să fie investigate şi că va încerca să îi determine pe fiul preşedintelui, Donald Trump Jr şi pe fostul contabil al preşedintelui, Allen Weisselberg să depună mărturie. Alţi democraţi au susţinut că vor încerca să verifice dacă Trump a manipulat situaţiile financiare pentru a reduce impozitele şi a-şi asigura credite bancare, aşa cum a pretins Cohen.

Reprezentantul democrat Jim Himes a declarat că formatul audierii cu uşile închise de joi a permis congresmenilor să exploreze în profunzime unele din aspectele ridicate miercuri de Cohen, dar şi alte subiecte.

În cadrul audierii de miercuri, Cohen a afirmat că Trump nu i-a spus niciodată în mod explicit să mintă Congresul în legătură cu negocierile privind construirea zgârie-norului din Moscova. Avocatul a declarat că a crezut că urmează indicaţii implicite vizând minimizarea cheltuielilor. El a mai spus că nu are dovezi directe despre vreo înţelegere secretă cu Moscova din partea preşedintelui sau a echipei sale de campanie, dar că suspectează că s-a petrecut ceva nepotrivit.

Marţi, Cohen a fost audiat cu uşile închise în faţa Comisiei pentru Informaţii a Senatului.. O posibilă înţelegere secretă cu Moscova constitue o temă cheie a anchetei conduse de procurorul special Robert Mueller, suspiciune negată în mod repetat de Donald Trump, dar şi de Kremlin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro