Sari direct la conținut

Libia: Confruntări violente în sudul capitalei Tripoli între forțele guvernului și cele ale mareșalului Haftar / Ce forțe internaționale sprijină cei doi lideri

HotNews.ro
Libia: Confruntări violente în sudul capitalei Tripoli între forțele 
guvernului și cele ale mareșalului Haftar / Ce forțe internaționale 
sprijină cei doi lideri

Confruntări violente au loc vineri între grupări armate loyale Guvernului de Uniune Națională cu forțele Armatei Naționale Libiene (ANL) ale mareșalului Khalifa Haftar, la circa 50 de kilometri de capitala Tripoli, sediul GNA, au anunțat surse dintre cele două tabere, potrivit AFP.

Potrivit unei surse din GNA, luptele au loc în regiunile Soug al-Khamis, al-Saeh și Soug al-Sabt, la mai puțin de 50 km sud de Tripoli.

Biroul de presă al ANL a invocat la rândul său „lupte violente la periferia Tripoli cu miliții armate”.

În urmă cu o zi, omul forte al estului libian, mareșalul Khalifa Haftar, a ordonat joi forțelor sale să „avanseze” în direcția capitalei Tripoli, unde se află sediul guvernului de uniune națională (GNA).

Tot joi, puternice grupări armate din orașul Misrata (vest) loiale GNA s-au declarat „pregătite” să „stopeze avansul blestemat” al trupelor mareșalului Haftar.

Căzută pradă haosului după căderea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011, Libia este divizată între două autorități rivale: în vest, GNA condus de Fayez al-Sarraj, stabilit în 2015 de un acord condus de ONU și cu baza în Tripoli, și la est ANL a mareșalului Haftar.

Ce forțe internaționale sprijină cei doi lideri

  • Haftar, favoritul Golfului și al Egiptului

Mareșalul libian Khalifa Haftar se bucură de susținerea Egiptului, a Emiratelor Arabe Unite și, mai recent, a Arabiei Saudite, potrivit experților.

„Anterior, Arabia Saudită îl susținerea discret pe generalul Haftar susținând în același timp public guvernul de la Tripoli recunoscut de comunitatea internațională, dar la sfârșitul lui martie, de manieră semnificativă, regele Salman l-a invitat pe liderul militar libian la Ryad”, reamintește Neil Partrick, specialist în problematica Golfului.

Aliați din primul moment, „Emiratele și Egiptul au furnizat amândouă arme” către Haftar în numele luptei împotriva islamului radical, a adăugat el.

„Duo-ul Arabia Saudită – Emirate este pe punctul de a proceda la o normalizare autoritară în lumea arabă, din Yemen până în Libia, trecând prin Egipt”, a comentat Ali Bensaâd, profesor la Institutul francez de geopolitică.

  • Sarraj, sprijinit de Italia, Turcia și Qatar

Guvernul de uniune națională (GNA), condus de la Tripoli de Fayez al-Sarraj și recunoscut de comunitatea internațională, beneficiază de susținerea Italiei, fostă putere colonială care dorește să-și păstreze influența și interesele economice.

„Acest sprijin are ca prioritate stoparea fluxului de migranți” proveniți de pe coastele libiene, explică Arturo Varvelli, de la Institutul de studii politice internaționale (ISPI) din Milano.

Iar „istoric italienii au avut întotdeauna relații foarte bune cu Tripoli și regiunea sa”, arată Ali Bensaâd, notând „interesele petrolifere” ale Romei în Libia, țară bogată în hidrocarburi unde giganții italian Eni și francez Total luptă pentru zăcăminte în apropiere de Syrte și în vestul țării.

În rândul puterilor regionale, „Sarraj are susținerea Turciei și a Qatarului, dar un Qatar slăbit în prezent de izolarea sa” diplomatică impusă de vecinii săi din Golf.

„Conflictul din Libia s-a transformat într-un război prin procură între aceste țări din Golf și Qatar, care susține guvernul din Tripoli dominat de islamiști”, crede James Dorsey, cercetător la S. Rajaratnam School of International Studies din Singapore.

Citește și

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro