Sari direct la conținut

Consiliul Europei a ales Malta, Ungaria și România pentru a face verificări în privința statului de drept

HotNews.ro
Consiliul Europei, Foto: Flickr/ Antonio Bonanno
Consiliul Europei, Foto: Flickr/ Antonio Bonanno

Consiliul Europei (CE) va efectua o verificare a Maltei pentru a vedea dacă țara își respectă angajamentele și obligațiile în materie de democrație, în calitatea ei de membru al organizației internaționale.

Asemenea verificări ale celor 47 de state membre sunt o procedură uzuală a CE. Însă din ianuarie s-a introdus un nou mecanism care permite CE o abordare mai selectivă în ce privește alegerea țărilor ce vor fi examinate – iar Malta, alături de Ungaria și România, a fost selectată pentru această verificare, scrie Times of Malta citat de Rador.

Anterior, CE obișnuia să verifice toate țările pe rând, în ordine alfabetică.

O sursă familiară cu procedura a declarat pentru ediția duminicală a Times of Malta că verificarea e menită să analizeze dacă Malta se ridică la nivelul obiectivelor declarate de CE, anume respectarea drepturilor omului, democrație și stat de drept.

Sursa a subliniat că selectarea anumitor țări pentru această examinare „nu ar trebui văzută ca o pedeapsă”.

Alături de Malta, atât Ungaria cât și România au fost criticate pentru deficiențe în materie de stat de drept.

„Verificarea n-ar trebui văzută ca o pedeapsă”

Chiar săptămâna trecută România a fost avertizată de Comisia Europeană, care i-a cerut să facă un pas înapoi de pe marginea prăpastiei și să se consulte în privința oricăror modificări legislative ce pot fi considerate a conferi impunitate pentru corupție.

CE a fost din ce în ce mai critic în privința Maltei după asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia în octombrie 2017.

În lunile care au urmat după moartea ei, Malta s-a angajat să realizeze un raport referitor la asasinat, dar și la acuzațiile de corupție implicând demnitari.

Un raport al Grupului de State al CE împotriva Corupției (GRECO) din aprilie avertiza că sistemul maltez de justiție penală riscă să fie paralizat. GRECO a afirmat că lipsa acțiunilor contra demnitarilor acuzați de corupție a indus publicului senzația că demnitarii beneficiază de impunitate deplină pentru faptele lor.

Înainte de raportul GRECO, o analiză a Comisiei de la Veneția, organ consultativ al CE, semnalase un „risc grav pentru statul de drept” reprezentat de vastele puteri de numire în funcții de care se bucură premierul. „Luând în considerare puterile Premierului, în special influența lui sau ei asupra numirilor judiciare, lipsesc mecanisme cruciale de verificare și echilibru.” Această problemă e accentuată de slăbiciunea societății civile și a presei independente”, a afirmat Comisia.

Mai mult, organul anti-spălare de bani al CE realizează o evaluare programată a respectării de către Malta a normelor internaționale pentru combaterea infracțiunilor financiare. Sunday Times of Malta a scris că țara a „picat” recent la o primă evaluare.

Un indice publicat de Reporteri fără Frontiere săptămâna aceasta a arătat că libertatea presei continuă să se deterioreze în Malta, țara căzând cu 12 poziții într-un singur an.

Malta căzuse deja cu 18 poziții în Indicele Mondial al Libertății Presei din 2018.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro