Sari direct la conținut

Migranții de la frontiera turco-greacă sunt alungați cu ventilatorul

HotNews.ro
Ventilatoare la granita turco-greaca , Foto: Captura YouTube
Ventilatoare la granita turco-greaca , Foto: Captura YouTube

De la sfârșitul lunii februarie, aproape în fiecare zi au avut loc conflicte între migranți și poliție, la frontiera turco-greacă. Mii de oameni forțeaza trecerea graniței. Autoritățile elene folosesc acum un nou mijloc de descurajare a migranților, si anume ventilatoare uriașe. Potrivit informațiilor din cercurile militare, este vorba despre dispozitive de înaltă presiune, care sunt de obicei utilizate în tunelurile eoliene pentru parașutiști.

Acestea au fost folosite pentru prima dată joi, montate pe jeep-uri pentru a arunca fum și gaze lacrimogene înspre trecerea de frontieră de la Kastanie, pe partea turcă a graniței. Conflictele dintre migranți și poliția de frontieră greacă au avut loc la trecerea graniței aproape zilnic, de la sfârșitul lunii februarie.

În 12 martie, numeroși oameni au încercat din nou să treacă pe partea greacă printr-un gard de frontieră de la turci, pentru a intra ilegal în Grecia și în UE. Mass-media a arătat înregistrări video ale incidentelor: migranții au aruncat sticle incendiare peste gardul spre Grecia, iar unii dintre ei au dat foc gardului, pentru a topi sârma ghimpată.

Forțele de securitate grecești au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a stinge focurile și a împinge înapoi migranții. „Ar putea fi mai rău decât ceea ce am experimentat în 2015”, a declarat un fost ofițer de marină turc, citat in presa germană.

Liber de la Erdogan

Contextul acestui fapt este un anunț al guvernului de la Ankara, că nu va mai împiedica migranții și refugiații să intre ilegal în Grecia. Mii de oameni și-au încercat ulterior norocul, perseverând în a trece frontiera.

„Turcia își va ține granițele deschise pentru migranții care vor să meargă în Europa, până când UE va îndeplini așteptările Ankarei în legătură cu acordul privind migranții, din 2016”, a declarat miercuri președintele Tayyip Erdogan, citat de Hotnews, din surse Reuters.

Erdogan a condamnat, într-un discurs în fața parlamentarilor partidului său, acțiunile forțelor de securitate elene, prezentând și scene video cu intervențiile de la granița Greciei. „Nu există nicio diferență între acele imagini de la frontiera elenă și ceea ce au făcut naziștii”, a susținut Erdogan.

Vineri dimineață, a fost relativ calm la trecerea frontierei greco-turce de la Kastanies / Pazarkule. Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, a condamnat vineri dimineața, atitudinea de la Ankara. „Președintele turc își continuă tactica de instrumentalizare a oamenilor”, a spus acesta.

Coaliția celor dispuși

Referitor la o parte a problemei, miniștrii de interne ai UE nu au putut să cadă de acord, la deliberările lor de vineri, de la Bruxelles, cu privire la admiterea refugiaților minori din Grecia. Potrivit comisarului de interne al UE, Ylva Johansson, se vrea aducerea din insulele grecești a cca. 1.600 de migranți minori neînsoțiți și a altor migranți, cum ar fi copiii bolnavi și părinții lor.

Acum, o „coaliție a celor dispuși”, din șapte-opt țări, vrea să acționeze. Condiția necesară este aceea ca migranții să fi ajuns acolo înainte de 1 ianuarie. Această inițiativă este pentru a împiedica încurajarea altor migranți să fugă prin Turcia, ca țară de tranzit către Europa.

Peste 40.000 de migranți trăiesc în taberele complet supraaglomerate din Insulele Egee, aproximativ 2.000 dintre ei fiind minori. Germania, Franța, Irlanda, Finlanda, Portugalia, Luxemburg și Croația sunt printre țările care doresc să îi accepte. Încă nu se știe cine și ce migranți va prelua. Germania vrea, în primul rând, să ia copii bolnavi, care ar fi în număr de cateva sute.

2.000 de euro primă de repatriere

Pentru a ajuta Grecia, comisarul Johansson a anunțat, de asemenea, un program „de voluntariat” finanțat de UE, pentru ca migranții să se întoarcă acasă. Timp de o lună, se pot anunța autorităților până la 5.000 de migranți, veniți în lagărele de refugiați din insulele grecești pana la data de 1 ianuarie. În schimbul înregistrării ca repatriați voluntari, ei primesc 2.000 de euro.

Prima de returnare relativ ridicată a fost stabilită astfel, în mod deliberat. UE dorește să împiedice ca repatriații să fie priviți drept „perdanți”, de prietenii și rudele lor de acasă. Alte voci spun că suma ar fi un echivalent oarecum compensativ, al banilor platiți de unii traficanților de refugiati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro