Sari direct la conținut

Coronavirus: Suedia a depășit 5.000 de decese: Trei lucruri majore de știut despre strategia suedezilor

HotNews.ro
Suedia in vremea pandemiei, Foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia
Suedia in vremea pandemiei, Foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Suedia a ales o abordare originală în Europa, fără a-și izola populația pentru a lupta împotriva noului coronavirus apărut la începutul lunii februarie pe teritoriul său, potrivit AFP.

Iată trei lucruri de știut despre strategia adoptată de regatul scandinav, care a depășit miercuri 5.000 de morți.

Administrația este pe primul plan. Expertiza prevalează politicului

Guvernul suedez nu a încetat niciodată să urmeze recomandările Agenției de Sănătate Publică de la începutul crizei de sănătate, în ciuda unei anumite perplexități în țară și în străinătate cu privire la politica urmată.

Pentru a înțelege această încredere plasată în autorități și administrație, trebuie să ne întoarcem la masurile luate XVIII-lea.

De atunci, autorită’ile administrative și agenț’iile specializate s-au bucurat de o autonomie largă și independență, care este acum consacrată în Constituție și care asigură că deciziile se bazează pe expertiză și nu au scopuri politice.

Un ministru care încearcă să influențeze o autoritate administrativă ar putea fi acuzat de că ar fi vrut să impună „o regulă ministerială”, o practică interzisă.

Dacă astăzi opinia acestor agenții are doar o valoare consultativă pentru guvernele succesive, în general se străduiesc să le urmeze, prevalând astfel expertiza asupra politicii.

Fără izolare, dar cu măsuri

Dacă Suedia nu a impus niciodată măsuri de izolare obligatorii, autoritățile medicale au cerut tuturor să își asume „responsabilitățile”: distanțarea fizică, aplicarea strictă a normelor de igienă, izolarea în caz de simptome.

Printre cele mai stricte măsuri puse în aplicare până în prezent sunt interzicerea adunării a mai mult de 50 de persoane și cea a vizitelor la azilele de pensionari, o măsură care este încă în vigoare.

Guvernul continuă să-și apere modelul și vorbește despre măsuri relevante pe termen lung, repetând că această luptă împotriva virusului este un „maraton, nu un sprint”.

Suedia a considerat de la început că virusul nu va dispărea în curând și că trebuie să fie o circulație redusă în societate pentru a nu bloca serviciile spitalicești.

A 5-a țară cea mai afectată

Epidemiologul șef Anders Tegnell de la Agenția de Sănătate Publică a insistat în repetate rânduri că că restricțiile mai stricte nu ar fi salvat mai multe vieți.

Cu toate acestea, regatul este afectat în mare măsură de Covid-19: cu 499,1 decese la un milion de locuitori se plasează în spatele Belgiei, Regatului Unit, Spaniei și Italiei – dar chiar înaintea Franței, care are 452,7 decese la un milion de locuitori.

Suedia ocupă locul 5 printre cele mai afectate țări (cu excepția San Marino și Andorra)

Rata de mortalitate înregistrată este de aproape cinci ori mai mare decât cea a vecinilor săi danezi și de până la unsprezece ori mai mare decât în ​​Norvegia.

Pentru Anders Tegnell, compararea acestor cifre ar trebui totuși făcută cu precauție.

„În Suedia, oricine este diagnosticat cu Covid-19 și moare în termen de 30 de zile este calificat caz Covid-19, indiferent de cauza decesului real. Știm că în multe alte țări, se folosesc alte metode de numărare „, a declarat el la sfârșitul lunii mai pentru AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro