Sari direct la conținut

CEDO ordonă Rusiei eliberarea ”imediată” a lui Navalnîi (site-ul opozantului) / Reacția Rusiei

HotNews.ro
Alexei Navalnii, Foto: Babushkinsky District Court / TASS / Profimedia Images
Alexei Navalnii, Foto: Babushkinsky District Court / TASS / Profimedia Images

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus „cu efect imediat” eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, argumentând riscuri pentru viața sa, potrivit unei decizii publicate miercuri pe site-ul criticului de la Kremlin, relatează AFP.

UPDATE Rusia spune că apelul CEDO de eliberare a lui Navalnîi este un act de ingerință: ”Nu există nicio bază legală” pentru eliberarea lui

„Această cerere este în mod deliberat inaplicabilă, deoarece nu există nicio bază legală în legislația rusă care să permită eliberarea acestei persoane”, a spus ministrul rus al Justiției, potrivit agențiilor rusești.

Textul indică faptul că Curtea solicită Rusiei „să elibereze reclamantul. Această măsură se aplică cu efect imediat”. Contactată de AFP, instanța din Strasbourg a confirmat această decizie.

Curtea a luat în considerare natura și amploarea riscului pentru viața reclamantului, (…) având în vedere circumstanțele generale ale detenției actuale a reclamantului „, precizează CEDO într-un comunicat de presă, o decizie pe care Rusia, semnatară al Convenției europene pentru protecția drepturilor omului, are „obligația de a o respecta”.

Decizia a fost anunțată și pe blogul lui Aleksei Navalnîi.

Această „măsură provizorie” a fost luată în urma unei cereri depuse de oponentul rus pe 20 ianuarie, în care a cerut eliberarea sa. El a considerat că măsurile luate de autoritățile ruse pentru a asigura detenția sa „nu ar putea oferi garanții suficiente pentru viața și sănătatea sa”.

CEDO reamintește că statele membre ale Convenției privind drepturile omului „au obligația de a respecta” măsurile provizorii pe care le pronunță.

Cu toate acestea, nerespectarea unei astfel de măsuri a fost deja observată de mai multe ori: în 2005, de exemplu, Turcia a extrădat doi cetățeni uzbeci, împotriva unei măsuri provizorii luate de CEDO.

De atunci, alte țări, inclusiv Moldova în 2009 sau Rusia în 2016, au fost condamnate de CEDO pentru „nerespectarea” unei astfel de măsuri.

Nerespectarea acestor măsuri de către un stat care a ratificat Convenția „pune în pericol eficacitatea dreptului de recurs individual”, precum și angajamentul formal al statului de „a proteja drepturile și libertățile prevăzute în Convenție”, subliniază CEDO .

Măsurile provizorii sunt rezultatul unei proceduri excepționale. Acestea constituie „măsuri de urgență”, care iau în considerare un „risc iminent de daune ireparabile”, pentru a permite „buna desfășurare a procedurii”.

Activistul anticorupție în vârstă de 44 de ani și unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui Vladimir Putin a fost arestat în 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova la întoarcerea în Rusia după ce s-a recuperat în urma otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok.

O instanță din Moscova l-a condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor controlului judiciar în perioada în care a fost în comă și a urmat tratamentul de recuperare în Germania.

Navalnîi acuză Kremlinul că vrea să îl reducă la tăcere după ce a supraviețuit otrăvirii din vara trecută despre care spune că a fost comandată personal de Vladimir Putin.

Arestarea sa a dus la proteste masive în întreaga țară, în special după ce acesta a publicat o anchetă în care a dezvăluit un palat extravagant construit pe coasta Mării Negre care i-ar aparține președintelui rus.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro