Sari direct la conținut

Anthony Blinken: Câteva sute de cetăţeni americani care vor să părăsească Afganistanul au rămas în ţară. Ambasada SUA la Kabul și-a suspendat operațiunile -UPDATE

HotNews.ro
Kabul, Afganistan, Foto: Acobhouse, Dreamstime.com
Kabul, Afganistan, Foto: Acobhouse, Dreamstime.com

Câteva sute de cetăţeni americani care vor să părăsească Afganistanul au rămas în ţară după plecarea trupelor SUA, a estimat secretarul de stat Anthony Blinken, care a declarat luni noapte că misiunea militară s-a încheiat, dar una diplomatică a început, potrivit BBC. Cu toate acestea, urmează o perioadă de incertitudine, în condițiile în care ambasada SUA la Kabul și-a suspendat operațiunile începând de marți dimineața, informează Reuters.

La scurt timp după ce Statele Unite au anunţat încheierea misiunii în Afganistan, secretarul de stat a declarat reporterilor că 123.000 de oameni au fost scoşi în siguranţă din ţară de când talibanii au preluat controlul, pe 14 august.

„În condițiile în care guvernul SUA și-a retras personalul din Kabul, vom continua să acordăm asistență cetățenilor americani și familiilor acestora rămași în Afganistan din Doha, Qatar”, a transmis ambasada.

Dintre ei, 6.000 sunt cetăţeni americani. Blinken a spus că între 100 şi 200 de cetăţeni americani ce vor să plece au rămas în ţară şi că SUA au aşteptări ca talibanii să îşi ţină promisiunea de a lăsa oamenii să părăsească liber ţara. Nu este clar câţi dintre cei evacuaţi sunt afgani. În jur de 15.000 de oameni au fost duşi în Marea Britanie, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Canada a înlesnit evacuarea a aproximativ 3.700 de canadieni şi afgani. Germania a evacuat în jur de 5.300 de oameni, inclusiv mai mult de 4.000 de afgani. Italia a preluat peste 5.000 de oameni, între care 4.890 de afgani.

Aproximativ 3.000 de oameni, inclusiv mai mult de 2.600 de afgani, au fost transportaţi în Franţa. Australia a primit 4.100 de persoane, inclusiv mai mult de 3.200 de cetăţeni şi afgani cu vize. Olanda, Belgia, Danemarca şi Suedia se numără între ţările care au evacuat mai mult de 1.000 de oameni fiecare de pe aeroportul din Kabul.

Odată cu plecarea ultimului avion american din Afganistan, a fost încheiat cel mai lung război dus de America până acum. Preşedintele Joe Biden a fost aspru criticat pentru modul în care a organizat evacuarea, considerat haotic şi în grabă, iar republicanii, luni noapte, l-au atacat pe reţelele de socializare.

În special, ei au criticat faptul că SUA au evacuat doar 6.000 de cetăţeni dintre cei 15.000 de americani din Afganistan, aşa cum era estimat – nu toţi dorind să plece. Blinken a mai declarat că un nou capitol a început în relaţia cu Afganistanul: „Vom conduce cu diplomaţia noastră. Misiunea militară s-a încheiat. O nouă misiune diplomatică a început”.

Ultimii militari americani au părăsit aeroportul din Kabul la miezul nopţii. La acel moment, Zabihullah Mujahid, reprezentant al talibanilor, a spus că Afganistanul şi-a câştigat „independenţa deplină”.

Un alt oficial taliban, Anas Haqqani, a fost citat de AFP spunând că este „mândru” să asiste la astfel de „momente istorice”. Cât priveşte afganii, odată cu plecarea trupelor străine, cei mai mulţi sunt încă disperaţi să iasă din ţară şi aleg să fugă în ţările vecine.

Deja, în ultimele două săptămâni, mii de afgani au fugit în Pakistan, deşi unii spun că nu este cea mai bună variantă. Pe 7 octombrie 2001, coaliţia condusă de SUA a bombardat ţinte talibane şi al-Qaeda din Afganistan, după ce gruparea din urmă revendicase atacul de la 11 septembrie. Între altele, au fost atacate Kabul, Kandahar şi Jalalabad.

Talibanii, care preluaseră puterea după un deceniu de ocupaţie sovietică şi un război civil, au refuzat să îl predea pe Osama Bin Laden, liderul al-Qaeda. Pe 13 noiembrie 2001, Alianţa Nordică, o grupare de rebeli anti-talibani susţinută de forţele coaliţiei, a capturat Kabulul.

Pe 7 februarie 2009, preşedintele american Barack Obama a aprobat o creştere masivă a numărului de trupe trimise în Afganistan. Vârful a fost de 140.000 de soldaţi. Pe 28 decembrie 2014, NATO a încheiat operaţiunile militare în Afganistan. SUA au retras mii de trupe. Cele mai multe dintre cele rămase s-au concentrat pe instruirea şi susţinerea forţelor de securitate afgane. Pe 29 februarie 2020, SUA şi talibanii au semnat, la Doha, „un acord pentru instaurarea păcii” în Afanistan.

Statele Unite şi aliaţii din NATO au fost de acord să îşi retragă trupele în decurs de 14 luni, dacă militanţii respectă înţelegerea. Pe 13 aprilie 2021, preşedintele Joe Biden a anunţat că toate trupele americane vor părăsi Afganistanul până pe 11 septembrie anul acesta. Pe 16 august 2021, după numai o lună, talibanii recuceriseră Afganistanul, preluând controlul oraşelor din toată ţara, inclusiv asupra capitalei Kabul. Armata afgană a căzut în faţa avansului talibanilor. Pe 31 august 2021, SUA a încheiat retragerea din Afganistan. (Surse: BBC, Reuters, News.ro)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro