Naţiunile Unite au închis joi o investigaţie referitoare la crimele de război din Yemen, dând o lovitură statelor occidentale
Bahrain, Rusia şi alte state membre ale Consiliului pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite au votat joi pentru închiderea unei investigaţii referitoare la crimele de război din Yemen, dând o lovitură ţărilor occidentale care doreau ca misiunea să continue, transmit Reuters și news.ro.
Membrii consiliului au votat cu o majoritate strânsă respingerea unei rezoluţii conduse de Olanda de a extinde cu doi ani monitorizarea atrocităţilor din conflictul din Yemen. Este pentru prima oară în istoria de 15 ani a consiliului când o rezoluţie este respinsă.
Anchetatorii independenţi au spus în trecut că potenţialele crime de război au fost comise de toate părţile implicate în conflictul de şapte ani dintre o coaliţie condusă de Arabia Saudită şi rebelii houthi aliaţi cu Iranul.
Peste 100.000 de oameni au fost ucişi şi 4 milioane au fost strămutaţi, spun grupări activiste.
Ambasadorul olandez, Peter Bekker, a declarat că votul este un obstacol major.
”Nu pot să nu simt că acest Consiliu a eşuat în poporul Yemenului. Cu acest vot, Consiliul şi-a încheiat efectiv mandatul de raportare, a redus această linie de salvare a poporului yemenit către comunitatea internaţională”, le-a spus el delegaţilor.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, crede în continuare că este nevoie de responsabilitate în Yemen, a declarat purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric reporterilor din New York.
„Vom continua să presăm pentru răspundere în Yemen, un loc … în care civilii au văzut crime repetate comise împotriva lor”, a spus Dujarric.
Katharine Stasch, ambasadorul Germaniei la ONU la Geneva, a declarat consiliului: ”În timp ce recunoaştem eforturile coaliţiei (conduse de Arabia Saudită) de a investiga reclamaţiile privind victimele civile prin intermediul echipei comune de evaluare a incidentelor, suntem convinşi că este indispensabil să avem un Mecanism internaţional, independent, mandatat de ONU, care lucrează în direcţia răspunderii pentru poporul yemenit.”
Activiştii pentru drepturi au declarat săptămâna aceasta că Arabia Saudită a făcut lobby puternic împotriva rezoluţiei occidentale.
Regatul nu este membru cu drept de vot al Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU şi delegaţia sa nu a răspuns solicitărilor Reuters pentru comentarii.
În timpul dezbaterii, ambasadorul Bahrainului, Yusuf Abdulkarim Bucheeri, a declarat că grupul internaţional de anchetatori ”a contribuit la răspândirea dezinformării despre situaţia de pe teren” din Yemen.
În votul convocat de aliatul saudit Bahrain, 21 de ţări au votat împotriva rezoluţiei olandeze, inclusiv China, Cuba, Pakistan, Rusia, Venezuela şi Uzbekistan.
Optsprezece, inclusiv Marea Britanie, Franţa şi Germania, au votat pentru a-l susţine.
Au fost şapte abţineri şi delegaţia Ucrainei a fost absentă.
Statele Unite au doar statut de observator. Radhya Almutawakel, preşedintele grupului activist independent yemenit Mwatana pentru Drepturile Omului, s-a declarat profund dezamăgită de rezultat.