Perspective economice deloc optimiste în Germania. Datele ultimelor cercetări ale Institutului Ifo
În Germania, tot mai multe companii vor să își majoreze prețurile, în următoarele trei luni. Aceasta este concluzia unui sondaj recent al Institutului Ifo de la München.
Oamenii trebuie să se aștepte la creșteri bruște ale prețurilor, în special în industriile legate de consum. „Atacul Rusiei asupra Ucrainei crește nu numai costurile energiei, ci și prețul multor materii prime agricole”, spune Timo Wollmershäuser, șeful departamentului de prognoze al ifo.
Așteptările referitoare la preț au crescut la 94,0 puncte în rândul comercianților cu amănuntul de produse alimentare, la 68,2 puncte în rândul altor retaileri și la 64,0 puncte în rândul furnizorilor de servicii legate de consumatori.
„Acest lucru face probabil ca rata inflației să crească cu mult peste 5%, în acest an. Germania nu a cunoscut o astfel de creștere de peste 40 de ani, de când rata inflației a urcat la 6,3%, în urma celei de-a doua crize a petrolului, din 1981”, adaugă Wollmershäuser.
Presiunea prețurilor crește și în acele sectoare economice nedependente de consumul privat. În comerțul cu ridicata, așteptările creșterii de preț au crescut la 78,1 puncte, în producție la 66,3, în construcții la 48,9 și în sectorul serviciilor la 42,7 puncte.
Punctele din planurile de preț indică rezultatul care se obține scăzând procentul companiilor care doresc să-și scadă prețurile, din procentul companiilor care doresc să-și crească prețurile.
Creștere economică redusă, inflație în creștere
Atacul rusesc asupra Ucrainei reduce creșterea economică și accelerează inflația în Germania. „Acum ne așteptăm ca această creștere să nu ajungă mai mult de 2,2 la 3,1 %, în acest an”, spune Timo Wollmershäuser.
În decembrie 2021, Institutul Ifo prognozase o creștere de 3,7% pentru acest an. În schimb, este probabil ca inflația să crească mai repede decât se preconiza anterior. Ifo se așteaptă acum ca inflația să ajungă la 5,1- 6,1 %, mai degrabă decât la cele 3,3 % prognozate în decembrie anul trecut.
„Atacul rusesc încetinește economia printr-o combinație de prețuri semnificativ mai mari la mărfuri, de sancțiuni, blocaje sporite de aprovizionare pentru materii prime și produse intermediare, precum și incertitudine economică crescută”, spune directorul de prognoze al ifo.
În general, creșterea prețurilor de consum va reduce puterea de cumpărare în Germania cu aproximativ 6 miliarde euro, numai în primul trimestru. „În același timp, comenzile înregistrate în producție și normalizarea pandemiei de coronavirus ar trebui să dea economiei un impuls major.”
Mai puțini angajați noi
Dispoziția companiilor din Germania de a angaja personal nou este în scădere, potrivit comunicatului ifo din 29 martie.
Barometrul Ocupării Forței de Muncă realizat de ifo a atins 102,1 puncte în martie, în scădere de la 104,3 puncte în februarie. Acesta este cel mai scăzut nivel înregistrat începând din mai 2021.
Nivelul ridicat actual de incertitudine din economie din cauza atacului Rusiei asupra Ucrainei face companiile să fie mai precaute atunci când vine vorba de planificarea personalului. Cu toate acestea, nu există semne de creștere a șomajului, în acest moment.
Cererea de noi angajați este mai puternică în domeniul ospitalității, însă comerțul și construcțiile sunt în prezent reticente în a crea noi locuri de muncă.
Exporturi în scădere
Perspectivele pentru exportatorii germani au scăzut dramatic, din cauza războiului din Ucraina. Așteptările de export ale ifo au scăzut la minus 2,3 puncte, în scădere de la 17,0 puncte în februarie.
Până în prezent, singura dată când indicele a suferit o scădere mai accentuată a fost la începutul crizei datorate coronavirusului, în aprilie 2020 (minus 31,2 puncte). Luând în considerare următoarele șase luni, companiile au fost semnificativ mai pesimiste, în special cele cu legături economice cu Rusia. Creșterea exporturilor va încetini considerabil.
Așteptările de export au scăzut în toate industriile de producție. Producătorii de automobile și furnizorii lor au suferit un regres semnificativ și se așteaptă ca exporturile să scadă. Această așteptare este împărtășită de industria cauciucului și a materialelor plastice, precum și de tipografii.
În industria chimică, evaluările pozitive și negative sunt ceva mai echilibrate. Același lucru este valabil și pentru producătorii de mașini și echipamente. Industria electrică și electronică continuă să anticipeze creșterea vânzărilor internaționale, dar într-o măsură mai mică decât o făceau la începutul anului.
Reducerea dependenței de China
Aproape jumătate din companiile producătoare ale Germaniei depind în prezent de input-uri cheie din China. Multe dintre ele doresc să reducă această dependență, arată un sondaj de la finele lunii martie, al institutului ifo.
„În producția germană, 46% din toate companiile spun că aprovizionează masiv din China. Dintre aceste companii, aproape jumătate intenționează să reducă aceste importuri din China, în viitor”, spune Lisandra Flach, directorul Centrului Ifo pentru Economie Internațională.
Companiile speră să-și diversifice mai mult sursele de aprovizionare, să reducă costurile și riscurile în logistică și să fie pregătite pentru incertitudinea politică. „Aspirațiile companiilor germane ar putea primi sprijin efectiv din partea politicii comerciale germane și europene”, spune Flach. Ea mai precizează: „Ar fi de dorit ca guvernul german să facă eforturi intense, la nivelul UE, pentru ratificarea rapidă a acordului comercial cu țările Mercosur (Piața comună a Americii de Sud) și ca Germania să își modernizeze acordul comercial cu Mexic. Negocierile UE privind acordurile cu Australia și India ar trebui să aibă, de asemenea, o prioritate politică ridicată.”
Acest lucru ar ajuta companiile europene să obțină rapid un acces mai mare pe piețele din aceste țări și, astfel, să crească numărul de surse de aprovizionare, consideră experta germană.
Deteriorarea economiei în Europa de Est
Politica economică în Europa de Est și situația politică generală de acolo s-au deteriorat în primul trimestru al anului 2022, potrivit celor 1.603 experți în economie din cele 132 de țări care au participat la cel mai recent Studiu de experți economici (EES), care este realizat trimestrial de Institutul ifo și Institutul Elvețian de Politică Economică.
Sondajul sugerează că situația economică din Europa de Est s-a deteriorat semnificativ, scăzând cu 10 puncte față de trimestrul precedent. Evaluările situației politice au scăzut și ele cu 9 puncte. „Atacul Rusiei asupra Ucrainei a cufundat regiunea într-o criză economică și politică profundă”, spune cercetătorul Niklas Porafke. Sondajul s-a desfășurat în perioada 16 februarie – 2 martie 2022.
Institutul Leibniz pentru Cercetări Economice de la Universitatea din München (prescurtat ifo) este o instituție de cercetare din capitala Bavariei, care analizează politica economică și calculează, lunar, indicele ifo al climatului de afaceri.
Sursa foto: Dreamstime.com