Sari direct la conținut

Minim istoric al exporturilor de gaze rusești către Europa, în această lună / Cum stă Europa cu stocurile de gaze

HotNews.ro
Gazprom Germania, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Gazprom Germania, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

​Exporturile de gaze Gazprom către Europa prin Ucraina au atins un minim istoric de 951,4 milioane de metri cubi în primele 30 de zile ale lunii ianuarie, scrie publicația rusă Vedomosti, citând cifrele Gazprom, conform The Guardian.

Gazprom a livrat zilnic între 41 și 43 de milioane de metri cubi prin Ucraina în a doua jumatate a anului 2022. Cu toate acestea, din 5 ianuarie, volumele zilnice au început să scadă brusc, cu doar 24,4 milioane de metri cubi livrați zilnic până în 19 ianuarie.

Vremea blândă a ajutat Europa să limiteze efectele economice ale războiului din Ucraina

Vremea blândă, ajutoarele guvernamentale, instalațiile de stocare a gazelor la capacitate maximă și importurile de energie din alte regiuni au ajutat Europa să limiteze pagubele economice cauzate de războiul din Ucraina, scrie AFP.

Germania, care se baza în mare măsură pe importurile rusești de gaz înainte de război, a oferit un ajutor masiv consumatorilor, s-a străduit să-și umple depozitele și a găsit noi surse de energie în timp ce Moscova închidea robinetele. Guvernul a declarat săptămâna trecută că se așteaptă ca cea mai mare economie a Europei să evite recesiunea în acest an, deși datele de luni au arătat o contracție în ultimele trei luni ale anului 2022.

Pentru a spori aprovizionarea pentru iarnă, Germania și vecinii săi din UE au cumpărat gaz natural lichefiat (GNL) din Qatar și Statele Unite, care este mai scump decât gazul rusesc adus prin conducte.

Importurile de GNL în Europa au crescut cu 60% în 2022, comparativ cu anul precedent, potrivit Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA).

Drept urmare, „cele mai sumbre scenarii pentru iarna 2022/2023 nu s-au adeverit”, a declarat Fabian Skarboe Ronningen, analist pentru cercetarea piețelor de energie la Rystad Energy.

Stocurile europene de gaze sunt în prezent la 72% din capacitate, dublu față de aceeași dată a anului trecut.

Cu temperaturile blânde de până acum, consumatorii europeni au pornit încălzirea mai târziu, ținând sub control creșterile facturilor și asigurându-se că rezervele rămân ridicate, mai scrie AFP.

Uniunea Europeană, în mod tradițional cel mai mare consumator de petrol și gaze din Rusia, a vorbit de ani de zile despre reducerea dependenței de gazul rusesc, dar Bruxelles-ul a luat măsuri doar după ce Kremlinul a decis invadarea Ucrainei, în 24 februarie 2022.

În 2021, Rusia a fost, prin Gazprom, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale şi principalul furnizor al Uniunii Europene, însă, între timp, cele 27 de state membre UE şi-au redus semnificativ importurile din Rusia, astfel că în prezent gazele ruseşti reprezintă mai puţin de 10% din importurile de gaze ale statelor UE, potrivit Comisiei Europene.

În acest moment, gazele naturale ruseşti ajung în Europa printr-unul dintre punctele de la frontiera Rusiei cu Ucraina, precum şi printr-o ramură a conductei TurkStream, care trece prin Turcia, Serbia şi Ungaria.

În paralel, Gazprom şi-a majorat treptat livrările de gaze spre China, astfel că în luna decembrie volumul livrărilor zilnice a depăşit nivelurile prevăzute în contract, iar în unele zile au fost atinse chiar valori record.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro