Sari direct la conținut

Violențele din Sudan: SUA anunță că și-a evacuat ambasada cu 100 de soldați din trupele speciale / Cum s-a desfășurat operațiunea

HotNews.ro
În Khartoum, Sudan, se duc lupte violente, Foto: AFP / AFP / Profimedia
În Khartoum, Sudan, se duc lupte violente, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Tot personalul guvernamental american a fost evacuat de la ambasada Washingtonului din Khartoum, precum și un număr mic de personal diplomatic din alte țări, au declarat sâmbătă oficiali americani, în timp ce luptele zguduie Sudanul, transmite Reuters.

În cadrul operațiunii au fost evacuate mai puțin de 100 de persoane, au declarat oficialii.

„Am evacuat tot personalul american și persoanele aflate în întreținere alocate la Ambasada din Khartoum”, a declarat subsecretarul de stat pentru management John Bass.

Un număr substanțial de personal local a rămas la Khartoum pentru a sprijini ambasada, unde Washingtonul a decis sâmbătă să suspende operațiunile din cauza riscurilor de securitate, a precizat Bass.

  • UPDATE 10:00 Franța a anunțat și ea că a demarat o „operațiune de evacuare rapidă” a cetățenilor săi și a personalului diplomatic din Sudan. Ministerul de Externe francez a precizat că cetățenii europeni și cei din „țările partenere aliate” sunt, de asemenea, luați sub protecție.

Forțele comandate de doi lideri ai consiliului de guvernământ din Sudan, anterior aliați, au început o luptă violentă pentru putere la sfârșitul săptămânii trecute.

Sâmbătă, Washingtonul a cerut în mod repetat părților să extindă și să extindă încetarea focului pentru sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr la o încetare durabilă a ostilităților. Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă că nu respectă armistițiul.

Evacuare cu trupe speciale în doar o oră

Operațiunea de evacuare desfășurată sâmbătă a implicat puțin peste 100 de membri ai forțelor de operațiuni speciale americane și a început la ora 15.00 (16.00 în România), când aeronavele americane, inclusiv trei elicoptere de transport MH-47 Chinook, au decolat de la o bază americană din Djibouti, s-au oprit în Etiopia pentru realimentare, apoi au zburat trei ore spre Khartoum.

Forțele americane au petrecut doar o oră la sol în Sudan înainte de a decola din nou, intrând și ieșind din Sudan fără să se tragă asupra lor de către facțiunile beligerante de la sol, a precizat armata.

„Nu am fost ținta niciunui tir cu arme de calibru mic pe drum și am putut intra și ieși fără probleme”, a declarat generalul-locotenent Douglas Sims, directorul de operațiuni al Statului Major al armatei.

SUA nu anticipează o schimbare a situației de securitate din țară pe termen scurt, a declarat Bass, adăugând că Washingtonul nu prevede coordonarea unei evacuări de către guvernul american a cetățenilor americani din Sudan acum sau în zilele următoare.

Unii au fugit pe dificila rută spre Port Sudan

Armata americană analizează opțiuni pentru a le oferi americanilor o anumită asistență la ieșirea din Sudan, fără a recurge însă la o evacuare condusă de guvernul american, cum a fost cea efectuată în Afganistan în 2021.

Chris Maier, un secretar adjunct al apărării, a declarat că armata americană ar putea folosi drone sau imagini din satelit pentru a detecta amenințările la adresa americanilor care călătoresc pe rutele terestre de ieșire din Sudan sau ar putea poziționa mijloace navale în portul Sudan pentru a-i ajuta pe americanii care ajung acolo.

Bass a declarat că unii americani și alți cetățeni au călătorit cu succes pe cale terestră de la Khartoum la Port Sudan, despre care a spus că pare să fie o călătorie dificilă, având în vedere lipsa de combustibil, alimente și apă.

Deși Departamentul de Stat nu recomandă sau sfătuiește oamenii să urmeze această rută, el a spus că va căuta modalități de a-i ajuta să facă această călătorie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro