Sari direct la conținut

Locuitorii din Reykjavik, sfătuiți să doarmă cu ferestrele închise după o nouă erupție vulcanică în apropierea capitalei islandeze – VIDEO

HotNews.ro
Eruptia vulcanului din apropierea capitalei islandeze, Foto: Kristinn Magnusson / AFP / Profimedia Images
Eruptia vulcanului din apropierea capitalei islandeze, Foto: Kristinn Magnusson / AFP / Profimedia Images

Autoritățile islandeze le-au recomandat locuitorilor capitalei Reykjavik să ia mai multe măsuri de precauție, inclusiv să doarmă cu ferestrele închise, după ce erupția unui vulcan din apropiere a dus la eliberarea unui nor toxic în atmosferă, relatează Reuters.

Departamentul islandez pentru protecție civilă și situații de urgență i-a încurajat pe locuitorii peninsulei Reykjanes din apropierea capitalei Reykjavik să oprească sistemele de ventilație și să închidă ferestrele pe timpul nopții.

„Poliția, după ce s-a consultat cu oameni de știință, a decis să restricționeze accesul la locul erupției din cauza poluării enorme cu gaz toxic care periclitează viața”, a mai anunțat departamentul într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

„Este foarte probabil ca în următoarele ore gazul să se acumuleze în jurul locului erupției din cauza presiunii atmosferice. Cei care au pornit deja în drumeție către locul erupției sau se află deja acolo sunt sfătuiți ferm să părăsească zona”, a mai transmis autoritatea islandeză.

The Guardian notează că vulcanul se află la aproximativ 30 de kilometri de capitala Islandei, aceasta fiind a treia erupție înregistrată în zonă în ultimii 3 ani.

Erupție vulcanică spectaculoasă în apropierea capitalei Reykjavik

Înregistrări video difuzate de presa locală au surprins un nor imens de fum ridicându-se din pământ și curgeri semnificative de lavă.

Fumul a putut fi văzut de pe șoseaua care leagă capitala islandeză de aeroportul internațional care o deservește, oamenii oprindu-se cu mașinile să facă fotografii.

Mii de cutremure de intensitate redusă au fost înregistrate în zonă în săptămânile premergătoare erupției, semnalând că magma din subsol se mișcă și că o erupție este iminentă.

Celelalte două erupții care au avut loc în zonă au început în martie 2021, când un vulcan din valea Geldingadalur a erupt timp de 6 luni, și în august 2022 când un altul din valea Meradalir a erupt timp de 3 săptămâni.

Înainte de erupția din 2021 zona a fost inactivă din punct de vedere vulcanologic timp de 8 secole, însă specialiștii cred acum că noul ciclu de erupții ar putea dura mai mulți ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro