Sari direct la conținut

VIDEO Incendiile din Maui, cel mai mare dezastru din istoria Hawaii: Cel puțin 80 de oameni au murit și 1.000 de case au ars

HotNews.ro
Incendiile au mistuit insula Maui din Hawaii, Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia
Incendiile au mistuit insula Maui din Hawaii, Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Bilanțul incendiilor din Maui a crescut vineri la 80 de morți, în timp ce echipele de căutare examinau ruinele în flăcări din Lahaina, iar oficialii hawaiieni încercau să determine cum s-a răspândit atât de rapid infernul în istoricul oraș-stațiune, fără niciun avertisment, transmite Reuters.

Aceste incendii au devenit cel mai ucigător dezastru natural din istoria statului, depășindu-l pe cel provocat de un tsunami care a ucis 61 de persoane pe Insula Mare din Hawaii în 1960, la un an după ce Hawaii s-a alăturat Statelor Unite.

Autoritățile au publicat un clip video filmat din elicopter care arată dimensiunile dezastrului din Maui:

1.000 de case au ars în incendiile din Maui

Oficialii au avertizat că echipele cu câini de căutare ar putea găsi în continuare mai mulți morți în urma incendiului care a ars 1.000 de clădiri și a lăsat mii de oameni fără adăpost, fiind probabil nevoie de mulți ani și de miliarde de dolari pentru reconstrucție.

„Nimeni nu a intrat în niciuna dintre aceste structuri care au ars și acolo anticipăm, din păcate, că numărul morților va crește semnificativ”, a declarat senatorul american Brian Schatz din Hawaii, pentru MSNBC.

Incendiul din Lahaina, care s-a extins de la vegetație până în oraș, ardea în continuare, dar a fost izolat în proporție de 85%, a precizat anterior comitatul. Alte două incendii de pe insulă erau cuprinse în proporție de 80% și 50%.

Au sunat sau nu sirenele de avertizare?

La trei zile de la dezastru, nu este clar dacă locuitorii au primit vreun avertisment înainte ca focul să le cuprindă casele.

Insula dispune de sirene de urgență menite să avertizeze în caz de dezastre naturale și alte amenințări, dar se pare că acestea nu au sunat în timpul incendiului.

„Am autorizat o analiză cuprinzătoare în această dimineață pentru a mă asigura că știm exact ce s-a întâmplat și când”, a declarat guvernatorul din Hawaii, Josh Green, pentru CNN, referindu-se la sirenele de avertizare.

Oficialii nu au oferit o imagine detaliată cu privire la ce anume notificări au fost trimise și dacă acestea au fost făcute prin SMS, e-mail sau apeluri telefonice.

Green a spus a fost vorba de provocări multiple și simultane, cu telecomunicațiile întrerupte și pompierii concentrați pe alte incendii majore atunci când a apărut cea mai mare amenințare pentru Lahaina.

În orice caz, a afirmat el, „vom face tot ce putem pentru a afla cum să ne protejăm mai mult oamenii pe viitor”.

„Cred că a fost o situație imposibilă”

Șeful pompierilor din comitatul Maui, Bradford Ventura, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că viteza incendiului a făcut „aproape imposibilă” comunicarea între echipele de intervenție din prima linie și oficialii de gestionare a situațiilor de urgență care, de obicei, ar fi oferit ordine de evacuare în timp real.

„Practic se autoevacuau cu destul de puțin timp înainte”, a spus el, referindu-se la locuitorii din cartierul în care a izbucnit inițial incendiul.

Primarul comitatului, Richard Bissen, a declarat vineri, în cadrul emisiunii „Today” de pe NBC, că nu știe dacă s-au declanșat sirenele, dar a spus că incendiul s-a întins extraordinar de repede.

„Cred că a fost o situație imposibilă”, a adăugat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro