Coreea de Nord va include statutul de „stat nuclear” în Constituție
Observatorii occidentali se tem că Phenianul va efectua un nou test nuclear, al șaptelea din istoria sa, dar primul din 2017, scrie Le Monde.
Speranțele de denuclearizare a Coreei de Nord continuă să scadă. Phenianul a decis să includă statutul său de stat nuclear în Constituție, potrivit unui discurs al liderului Kim Jong-un relatat joi dimineața, 28 septembrie, de agenția de presă KCNA.
„Politica de construire a forței nucleare a RPDC [Republica Populară Democrată Coreea] a devenit permanentă ca lege de bază a statului”, a anunțat Kim Jong-un. El a adăugat, în cadrul unei ședințe a Adunării Supreme a Poporului desfășurată marți și miercuri, „că nimeni nu are voie să încalce” legea de bază a statului, potrivit agenției oficiale KCNA.
În urmă cu un an, Coreea de Nord, care a efectuat deja șase teste nucleare din 2006 până în 2017, a anunțat o nouă doctrină care îi face „ireversibil” statutul de putere nucleară și o autorizează să efectueze o lovitură atomică preventivă în caz de amenințare existențială la adresa regimului său.
„Acesta este un eveniment istoric care oferă o pârghie politică puternică pentru a întări remarcabil capacitățile naționale de apărare”, a spus Kim, potrivit agenției KCNA. De asemenea, numărul unu nord-coreean a acuzat Washingtonul, Seulul și Tokyo că au format o „alianță militară triunghiulară” care „a dus în cele din urmă la apariția unei versiuni asiatice a NATO”.
„Aceasta este cea mai mare amenințare reală, nu o retorică amenințătoare sau o entitate imaginară”, a adăugat Kim. În fața acestei „amenințări”, potrivit liderului nord-coreean, este esențial ca Phenianul „să accelereze modernizarea armelor sale nucleare pentru a menține un avantaj definitiv în strategia de descurajare”. Kim a subliniat necesitatea de a consolida producția de arsenal nuclear și de a „diversifica tipurile de lovituri nucleare”, potrivit KCNA.
Acest discurs „înseamnă că forța nucleară devine un dat permanent” în Coreea de Nord, potrivit lui Yang Moon-jin, președintele Universității de Studii Nord-coreene din Seul.
La tribuna Naţiunilor Unite (ONU), la sfârșitul lunii septembrie, Phenianul a avertizat, prin ambasadorul său la ONU, că peninsula coreeană este „la un pas de război nuclear”, criticând politica americană în Asia. Observatorii occidentali se tem că Phenianul va efectua un nou test nuclear, al șaptelea din istoria sa, primul din 2017. „În cazul în care Coreea de Nord va folosi arme nucleare, regimul său va fi oprit de un răspuns copleșitor din partea alianței SUA-Coreea de Sud”, a avertizat președintele sud-coreean, Yoon Seok-youl.
Coreea de Nord și-a sporit testarea armelor interzise în acest an. În timpul ultimului dintre aceste teste, pe 13 septembrie, a tras două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, în timp ce Kim Jong-un se afla în Rusia pentru un summit cu președintele rus Vladimir Putin. Luna trecută, Phenianul a eșuat la a doua încercare de a pune pe orbită un satelit spion.
Ca răspuns, Coreea de Sud și Statele Unite și-au consolidat cooperarea în domeniul apărării, organizând exerciții comune, precum și manevre navale cu Japonia.
Relațiile dintre cele două Corei sunt la cel mai scăzut punct din ultimii ani, iar diplomația este în impas. Pe 2 septembrie, Coreea de Nord a organizat un exercițiu de „simulare tactică a atacului nuclear” cu simulatoare de focoase atomice atașate la două rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune care au fost lansate în ocean, potrivit KCNA. Agenția de stat a prezentat această operațiune ca un răspuns la activitățile militare comune dintre Washington și Seul care, potrivit acesteia, au agravat tensiunile în regiune.
Vizita de o săptămână a lui Kim în Rusia, prima efectuată în străinătate de la pandemia de coronavirus, a reaprins temerile occidentale că Moscova și Phenianul vor sfida sancțiunile. Se spune că Moscova ar fi interesată să cumpere muniție nord-coreeană pentru ofensiva sa din Ucraina, în timp ce Phenianul ar dori ajutorul Rusiei în dezvoltarea programului său de rachete.
Articole realizat cu sprijinul Rador Radio România