Sari direct la conținut

Fost ministru leton de interne, condamnat după ce a spionat „sistematic” pentru FSB

HotNews.ro
Decizie instanță, Foto: Sergey Mironov / Alamy / Alamy / Profimedia
Decizie instanță, Foto: Sergey Mironov / Alamy / Alamy / Profimedia

Fostul ministru leton de interne, Janis Adamsons, şi complicele acestuia, fostul ofiţer KGB Ghennadi Silonov, au fost condamnați de un tribunal din Riga la opt şi respectiv şapte ani şi jumătate de închisoare pentru spionaj în favoarea serviciilor secrete ruse, informează France Presse și Agerpres.

„Adamsons a adunat informaţii secrete şi neclasificate în favoarea Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) şi aceasta de o manieră ilegală, sistematică şi ţintită”, a declarat judecătorul Erlens Ernstons, după ce a pronunţat decizia.

După ce a ocupat în 1994 şi 1995 postul de ministru de interne al Letoniei, Janis Adamsons, în prezent în vârstă de 67 de ani, a rămas deputat vreme de şase mandate parlamentare, până în 2021, anul când a fost arestat.

El a servit în marina sovietică din 1979 până în 1992 în calitate de ofiţer politic. După revenirea sa în Letonia, el a fost înrolat în marina letonă, recreată de la zero după 50 de ani de ocupaţie sovietică, înainte de a deveni comandantul-adjunct al marinei şi comandantul interimar al unei brigăzi din cadrul poliţiei de frontieră.

Cetăţeanul rus Ghennadi Silonov, fost ofiţer KGB în anii 1980, a adunat informaţiile transmise de Janis Adamsons în cadrul a circa 40 de întrevederi, vreme de patru ani, potrivit site-ului Pietiek.com.

Silonov a fost ofiţer de carieră al KGB până în 1991, dată la care serviciile secrete ale Moscovei au fost declarate în afara legii de Letonia.

„Adamsons nu era interesat de o colaborare cu serviciile secrete ruse pentru bani. Mai degrabă, el era (interesat) din convingere ideologică”, a declarat procurorul pentru canalul de televiziune LTV.

Adamsons şi Silonov au pledat „nevinovat” şi intenţionează să conteste decizia tribunalului, în timp ce Parchetul s-a declarat satisfăcut de sentinţă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro