Sari direct la conținut

Scenariu de groază: Viktor Orban, interimar la șefia Consiliului European. Charles Michel va demisiona dacă va câștiga la alegerile europene 2024

HotNews.ro
Viktor Orban și Vladimir Putin, Foto: Grigory SYSOYEV / AFP / Profimedia
Viktor Orban și Vladimir Putin, Foto: Grigory SYSOYEV / AFP / Profimedia

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va candida la alegerile pentru Parlamentul European din iunie şi îşi va părăsi postul la jumătatea lunii iulie dacă va fi ales, a declarat fostul premier al Belgiei, într-un interviu acordat ziarului De Standaard publicat sâmbătă, citat de Reuters. Premierul ungar, Viktor Orban, care a preluat deseori retorica Rusiei, poate deveni președinte interimar al Consiliului European, dacă liderii nu găsesc rapid pe cineva care să ocupe postul vacant, potrivit Politico.

„Am decis să candidez la alegerile europene din 2024″, a declarat Michel, scrie News.ro.

„Dacă voi fi ales, îmi voi ocupa locul. Consiliul European poate anticipa şi numi un succesor până la sfârşitul lunii iunie, începutul lunii iulie”, a mai spus el.

Michel, în vârstă de 48 de ani, a fost premier al Belgiei şi ocupă funcţia de şef al Consiliului European, grupul de lideri de guvern din cele 27 de state membre ale UE, de la sfârşitul anului 2019.

El va fi primul pe lista partidului său belgian de centru-dreapta, Mouvement Reformateur, a precizat De Standaard.

Decizia punea presiune pe liderii europeni, în timp ce țările încearcă să evite ca Viktor Orbán să preia frâiele în timpul președinției de șase luni a Ungariei la Consiliul UE, notează Politico.

Dacă va fi ales, Michel intenționează să își ocupe locul în Parlamentul European la jumătatea lunii iulie, ceea ce înseamnă că liderii UE vor trebui să ajungă rapid la un acord asupra unui succesor pentru postul vacant din Consiliu.

În caz contrar, prim-ministrul ungar Viktor Orbán, a cărui țară va prelua președinția rotativă a Consiliului UE în iulie, va conduce interimar reuniunile, un rol pe care îl îndeplinește în mod normal președintele Consiliului European.

Acest scenariu – un Orbán necontrolat conducând Consiliul în cele șase luni imediat după alegerile europene din 2024 – este unul pe care majoritatea celorlalți 26 de lideri ai țărilor UE ar dori cu disperare să îl evite, având în vedere tensiunile tot mai mari dintre ei și Orbán, de exemplu în legătură cu sprijinul Uniunii pentru Ucraina și cu încălcările statului de drept din Ungaria.

Viktor Orban a adoptat în repetate rânduri retorica președintelui rus Vladimir Putin. Premierul Ungariei a spus ca va fi razboi atunci „cand Rusia va spune ca este razboi” în Ucraina.

Este pentru prima dată când președintele în exercițiu al Consiliului va candida la alegerile europarlamentare. Charles Michel ar fi rămas, în mod normal, în funcție până la sfârșitul lunii noiembrie 2024.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro