Sari direct la conținut

Pastorul morții din Kenya a fost inculpat pentru moartea a aproape 200 de copii / Detalii șocante legate de secta pe care a condus-o

HotNews.ro
Paul Mackenzie Nthenge, liderul cultului „Good News International Church”, Foto: Simon Maina / AFP / Profimedia Images
Paul Mackenzie Nthenge, liderul cultului „Good News International Church”, Foto: Simon Maina / AFP / Profimedia Images

Pastorul Paul Mackenzie Nthenge, liderul cultului „Good News International Church” din Kenya, și 29 de asociați ai săi au fost puși sub acuzare marți pentru uciderea a 191 de copii ale căror cadavre au fost descoperite în pădurea în care victimele sectei apocaliptice au fost înhumate în gropi comune, relatează Reuters.

Toți inculpații s-au declarat nevinovați față de acuzațiile care le-au fost aduse în cadrul procesului care a început în orașul Malindi din estul Kenyei.

Procurorii spun că Mackenzie le-a ordonat enoriașilor săi să se înfometeze atât pe ei, cât și pe copiii lor, pentru a putea ajunge în rai la sfârșitul lumii.

Nthenge a fost arestat în data de 15 aprilie a anului trecut după ce autoritățile au primit un pont cu privire la existența unor morminte de mică adâncime care conțineau cadavrele a cel puțin 31 dintre enoriașii săi.

Autoritățile din Kenya au anunțat pe 24 aprilie că au recuperat peste 50 de cadavre ale unor persoane asociate cultului. Doar o zi mai târziu numărul crescuse la peste 100 iar oficialii responsabili de operațiunile de exhumare estimau că și acest număr s-ar putea dubla.

În cele din urmă investigatorii au recuperat cadavrele a 429 de persoane din gropi comune aflate în Shakahola, o pădure izolată din estul țării africane. Presa locală a scris că Nthenge a numit 3 sate din împrejurimi Nazaret, Betleem și Iudeea și că obișnuia să își boteze adepții în iazuri înainte de a le spune să țină post.

Majoritatea victimelor au prezentat semne de înfometare însă unele dintre ele par să fi fost agresate, potrivit anchetatorilor.

Cum a funcționat „cultul morții” din Kenya

Procurorii îl acuză pe Nthenge că i-a încurajat pe membrii cultului său să se mute în comunitățile pe care le controla, spunându-le că trebuie să se pregătească pentru sfârșitul lumii.

Haki Africa, ONG-ul care a alertat autoritățile cu privire la îngrijorări, a declarat că o membră a cultului a refuzat să mănânce după ce a fost descoperită, deși era în mod clar într-o stare fizică precară.

„În momentul în care a fost adusă aici ea a refuzat vehement să îi fie administrat primul ajutor și și-a închis gura ferm, refuzând practic să fie ajutată, dorind să își continue postul până când moare”, a declarat un reprezentant al ONG-ului, citat la momentul respectiv de The Guardian.

Un martor ocular a declarat pentru BBC că pastorul își instruise enoriașii în ianuarie anul trecut să înceapă să postească pentru a putea ajunge în rai.

Nthenge neagă în continuare toate acuzațiile la adresa sa, afirmând că și-a închis biserica în 2019. El fusese arestat de două ori înainte, în 2019 și martie 2022, în legătură cu moartea unor copii. Însă Nthenge a fost eliberat de fiecare dată pe cauțiune înainte de noile descoperiri.

Descoperiri șocante privind membrii „Good News International Church”

În luna ianuarie el și 94 de membri sau persoane asociate cultului său au fost puse sub acuzare pentru omor, vătămare, facilitare a unui act terorist și torturarea unor copii, după ce judecătorii au prelungit de mai multe ori mandatul de arestare emis pe numele său.

Dintre persoanele inculpate atunci 64 au fost găsite în pădurea Shakahola și au fost tratate inițial ca victime, fiind transferate într-un centru de salvare. Anchetatorii au fost șocați să descopere ulterior că multe dintre aceste persoane au avut copii care au murit în pădure.

Unii dintre cei inculpați au încercat să își ascundă identitatea după ce au fost descoperiți, oferind nume false și omițând să își menționeze copii dispăruți sau care au murit.

Nthenge și membrii cultului său sunt acuzați de către procurori de omor, vătămare, facilitare a unui act terorist și torturare de copii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro