„Cele mai tainice alegeri din istoria Rusiei”. Cum se folosește Putin de votul electronic și votul întins pe 3 zile
Stanislav Andreichuk, copreședintele grupului independent de monitorizare a alegerilor „Golos”, spune că alegerile prezidențiale care au început vineri și care se așteaptă să se încheie cu un nou mandat pentru Vladimir Putin sunt cele mai netransparente pe care le-a văzut țara până acum, relatează Reuters.
Stanislav Andreichuk a declarat că utilizarea votului electronic pentru prima dată într-o alegere prezidențială și faptul că votul se desfășoară pe trei zile servesc pentru a face procesul mai opac.
„Sunt cele mai închise, cele mai tainice alegeri din istoria Rusiei”, a declarat Andreichuk pentru Reuters într-un interviu telefonic, referindu-se la cei 33 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice.
Kremlinul spune că alegerile, care au început vineri, sunt un proces democratic adecvat și prezice că Putin va câștiga pe baza unui sprijin popular copleșitor. Autoritățile electorale spun că votul va fi monitorizat de 706 observatori străini și mii de observatori ruși numiți de candidați, partide politice și organizații sociale.
Rușii, presați să voteze de șefii de la locul de muncă și instruiți să trimită „selfie-uri” cu dovada
Andreichuk a spus că cifrele ridicate ale prezenței la vot în prima zi a alegerilor au reflectat presiunea asupra oamenilor de către șefii lor de la locurile de muncă pentru a se asigura că au votat.
„Oamenii merg și votează la prima oră dimineața pentru că șefii lor îi obligă. Este foarte convenabil să le ținem evidența pentru că este o zi de lucru”, a spus el.
Stanislav Andreichuk, screenshot via Zoom, în timpul unei conversații cu Oxana Bodnar, corespondenta HotNews.ro în februarie 2024
Reuters a cerut Comisiei electorale un răspuns cu privire la posibila presiune asupra oamenilor de la locurile de muncă pentru a vota.
Șase surse au declarat pentru Reuters în ajunul alegerilor că managerii companiilor și organizațiilor de stat exercitau presiuni asupra personalului pentru a vota. Patru dintre aceștia au spus că oamenii au fost instruiți să furnizeze dovezi că au votat.
„La fabrica noastră, tuturor li s-a spus să voteze pe 15 martie și să-i trimită un selfie șefului”, a spus un angajat al unei companii de stat.
O prezență mare la vot este importantă pentru Kremlin, deoarece Putin, la doi ani de război din Ucraina, încearcă să arate că are în continuare sprijinul țării.
Prezență la vot de peste 33% pentru întreaga țară
Susținătorii politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică luna trecută, au îndemnat oamenii să protesteze prezentându-se în masă la vot duminică la prânz.
Datele oficiale au arătat că prezența la vot vineri a fost de peste 33% pentru întreaga țară, dar mai mare de 60% în anumite părți ale Siberiei și Orientul Îndepărtat. A fost puțin sub 70% în Donețk și Herson, două regiuni ocupate de ruși din Ucraina.
Guvernul de la Kiev a numit votul acolo ca fiin ilegal și nul.
Rușii au putut vota electronic pentru prima dată la alegerile prezidențiale
Andreichuk a spus că votul electronic – disponibil pentru prima dată la alegerile prezidențiale pentru oamenii din aproximativ o treime din țară – reprezintă o îngrijorare deosebită, deoarece este deschis manipulării și rezultatele sunt imposibil de verificat.
Distribuția votului pe parcursul a trei zile a ridicat posibilitatea ca urnele de vot să fie modificate peste noapte, a spus el.
Andreichuk a mai remarcat că există doar trei contracandidați pentru Putin, cei mai puțini cu care s-a confruntat în oricare dintre cele cinci alegeri ale sale, și a spus că nu a fost permisă nicio discuție publică deschisă asupra problemelor țării.
„A fost introdusă cenzura, este represiune în țară, o parte din opoziție este în spatele gratiilor. Așa că aceste alegeri sunt pur și simplu nelibere și nedemocratice de la început.”
Golos nu are voie să trimită observatori. Mișcarea fost etichetată pentru prima dată drept „agent străin” în 2013, după ce a înfuriat autoritățile publicând dovezi de fraudă la un vot parlamentar din 2011 și la alegerile prezidențiale din 2012 câștigate de Putin.
Un alt lider al organizației, Grigori Melkonyants, a fost arestat în august anul trecut și acuzat de implicare într-o organizație „indezirabilă”. El este încă în închisoare, în așteptarea procesului.
Citește și:
- Cum funcționează mecanismul prin care structurile de forță din Rusia pot exclude din cursa prezidențială orice candidat nedorit – cazul Boris Nadejdin
-
„Viața noastră s-a îmbunătățit, deși nu am dormit până la 3 noaptea din cauza exploziilor!” – Locuitorii din teritoriile ocupate sunt prezentați de propaganda rusă bucuroși că merg să voteze