Sari direct la conținut

Omul din interior: Cine este Peter Magyar, politicianul care vrea să folosească modelul Macron pentru a răsturna guvernul Viktor Orban

HotNews.ro
Peter Magyar, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Peter Magyar, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Un nou contracandidat al premierului maghiar Viktor Orban a mobilizat sâmbătă zeci de mii de susținători la Budapesta, la un protest unde și-a prezentat planul de a unifica țara și de a doborî guvernul lui Viktor Orban, scrie presa internațională. Peter Magyar, un fost membru al regimului Fidesz, spune că vrea să conteste puterea ocupând centrul scenei politice, după modelul lui Emmanuel Macron.

Peter Magyar a devenit cunoscut opiniei publice după demisia a două aliate cheie ale lui Viktor Orban, una dintre ele fiind chiar fosta soție a lui Magyar, ministra Jutiției Judit Varga, care a părăsit guvernul în februarie.

Magyar a ieșit apoi în evidență cu o serie de acuzații și dezvăluiri privind corupția de la vârful țării, făcute în presă sau pe rețelele sociale.

Avocat, fost diplomat și fost membru al sistemului Fidesz, partidul aflat la guvernare, Magyar a declarat că va continua să încerce să obțină sprijinul public în perioada premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

El a spus că va anunța în curând formațiunea politică cu care va putea contesta partidul lui Orban la alegerile pentru Parlamentul European, organizate în aceeași zi cu alegerile municipale din Ungaria.

E neclar dacă Magyar va lansa o nouă formațiune sau va prelua una deja existentă. Deocamdată, el recrutează aderenți într-un grup civic. Cert este că sprijinul pentru formațiunea sa este deja vizibil.

Un sondaj Republikon, publicat vineri de site-ul de știri Telex, a arătat că un partid condus de Magyar ar fi instantaneu printre cele mai puternice forțe de opoziție, deși încă mult în urma Fidesz-ului lui Orban.

Potrivit acestui sondaj, gruparea lui Magyar ar fi creditată cu aproximativ 15%, aproape de principala formațiune a opoziției, Coaliția Democrată, creditată cu 16%.

În sondajul Republikon, Fidesz-ul lui Orban este în continuare pe primul loc, deși cu o cotă ceva mai redusă – aproximativ 34%.

O serie de acuzații cu impact public

Magyar s-a remarcat în special prin comentariile incendiare despre funcţionarea internă a guvernului. El l-a acuzat pe Antal Rogan, ministrul care coordonează biroul lui Orban, că ar conduce un aparat de propagandă centralizat.

De asemenea, Magyar a publicat o înregistrare a unei conversaţii cu fosta sa soţie, în care Varga detalia o presupusă încercare a unui consilier superior al şefului de cabinet al lui Orban de a interveni într-un caz de corupţie.

Procurorii investighează în prezent declaraţiile.

Ancheta are loc într-un moment sensibil din punct de vedere politic pentru Viktor Orban, înaintea alegerilor europarlamentare din iunie, şi urmează scandalului care a dus la căderea celor două aliate-cheie – fosta preşedintă Katalin Novak şi Varga – în februarie.

Cele două au demisionat după ce presa a dezvăluit că au aprobat grațierea unui condamnat implicat într-un caz de pedofilie.

Dezvăluirile lui Magyar au declanșat o furie publică și o serie de proteste, ultimul dintre ele organizat sâmbătă.

În tot acest timp, guvernul Orban l-a catalogat pe Magyar drept un oportunist care caută să-și construiască o nouă carieră după divorțul de Varga și pierderea unor poziții în mai multe companii de stat.

„Acesta este obiectivul meu, să fiu în centru”

Într-o discuție cu cotidianul britanic The Guardian, Magyar a subliniat că scopul său imediat „este de a avea un partid, pentru a putea candida la alegerile europarlamentare din 9 iunie”.

„Voi fi în fruntea listei”, a mai spus el. Dar a adăugat: „Intenția mea nu este de a merge la Bruxelles, pentru că trebuie să construiesc partidul în Ungaria”.

Întrebat ce îl deosebește de alte figuri politice din opoziția maghiară care au încercat și nu au reușit să se adreseze unui segment larg de alegători, Magyar – care s-a bazat foarte mult pe rețelele sociale pentru a-și construi noul brand politic – a subliniat experiența sa în cadrul sistemului lui Orbán.

„Sunt nou, un nou-venit – dar nu sunt nou, pentru că am multă experiență”, a spus el, cu referire la anii în care a lucrat ca diplomat maghiar la Bruxelles, apartenența sa din trecut la partidul Fidesz, legăturile sale cu factorii de decizie și implicarea sa în comunicarea pe rețelele sociale a lui Varga.

În plus, a subliniat el: „Am o viziune despre Ungaria”.

Unii lideri ai opoziției s-au arătat circumspecți cu privire la Magyar, sugerând că intrarea lui în cursa electorală va dilua și mai mult sprijinul pentru partidele care încearcă să îl detroneze pe Viktor Orban.

„Nu cred că este problema mea”, a spus Magyar, cu privire la această întrebare, precizând că, în opinia sa, 30% din sprijinul său a venit de la alegătorii din opoziție, 30% de la independenți și 20% de la susținătorii guvernului.

Vorbind despre eforturile sale de a răsturna peisajul politic tradițional, el a dat exemplul lui Emmanuel Macron, președintele francez, care a părăsit partidul socialist și a creat o mișcare centristă.

„Acesta este obiectivul meu, să fiu în centru”, a declarat Magyar, adăugând că are lucruri în comun atât cu Orban, cât și cu opoziția.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro