Sari direct la conținut

Zeci de persoane au fost reținute după protestele violente din Tbilisi față de „legea rusă”

HotNews.ro
Protest în Tbilisi împotriva legii ruse, Foto: Giorgi ARJEVANIDZE / AFP / Profimedia
Protest în Tbilisi împotriva legii ruse, Foto: Giorgi ARJEVANIDZE / AFP / Profimedia

Peste 60 de persoane au fost reținute în timpul unui protest împotriva unui „proiect de lege al agenților străini” la Tbilisi, capitala Georgiei, iar șase ofițeri de poliție au fost răniți, a anunțat ministrul adjunct de interne Aleksandre Darakhvelidze, potrivit Reuters. Mii de persoane s-au adunat marți seară pentru a treia săptămână pentru a protesta împotriva acestui proiect de lege controversat conform AFP.

Forțele de securitate georgiene au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene și grenade asurzitoare împotriva protestatarilor din fața parlamentului, marți seara târziu, intensificând brusc represiunea după ce legislatorii au dezbătut un proiect de lege privind „agenții străini”, considerat de opoziție și de națiunile occidentale ca fiind autoritar și de inspirație rusă.

Polițiști mascați au intervenit fără avertisment, folosind gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, bătând și arestând zeci de persoane, a observat un jurnalist AFP.

Bruxellesul a susținut că proiectul de lege pune în pericol aspirațiile Georgiei, o fostă republică sovietică din Caucaz, de a deveni membră a Uniunii Europene.

Din 9 aprilie, partidul de guvernământ „Visul georgian” încearcă să adopte acest text, după o tentativă eșuată în primăvara anului 2023 în fața unor proteste masive.

Potrivit criticilor săi, proiectul de lege se inspiră din legea rusă privind „agenții străini”, folosită pentru a înăbuși vocile disidente.

Parlamentarii georgieni au dezbătut marți proiectul de lege în a doua lectură. Partidul de guvernământ speră să îl adopte până la jumătatea lunii mai.

Demonstrații au avut loc și în al doilea oraș ca mărime din Georgia, Batumi, și în Kutaisi, potrivit presei independente Formula TV.

În decembrie, UE a acordat țării statutul de candidat oficial la aderarea la UE, dar a avertizat că va trebui să își reformeze sistemul judiciar și electoral, să consolideze libertatea presei și să limiteze puterea oligarhilor, înainte de a putea începe oficial negocierile de integrare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro